Kännykkä kiinni 2h ennen nukkumaanmenoa..?!

Kyselin tiistaina IG:n storyn puolella, että kuinka moni rehellisesti pystyy laittamaan päivittäin puhelimen pois 2h ennen nukkumaanmenoa? Vastaus oli se, mitä epäilinkin. 😀 Vastasin myös itse, että en todellakaan pysty.

Tapasin vähän aikaa sitten erään ihmisen, joka tietää paljon henkisestä hyvinvoinnista ja unenlaadusta jne.. Hän sanoi mulle, että olis tosi tärkeää jättää kännykkä pöydälle 2h ennen nukkumaanmenoa. Oon toki kuullut tän saman jo aiemmin. 1-2h ennen nukkumaanmenoa olis hyvä jättää kaikki somet ja muut ärsykkeet. Se auttaa siihen, että unenlaatu olis parempaa ja uneen vaipuisi helpommin, kun mieli olis jo rauhallinen sänkyyn mennessä.

Mä ymmärrän ton ja tiedän, että se on totta. Mutta mulle monesti siinä vaiheessa, kun klo 21.30 ja meen sänkyyn, on sen somen selaaminen vähän sellaista aivot narikkaan -puuhaa. Tai niin mä sen ainakin itselleni selitän. Tavallaan tiedän, että se ei oo sitä. Se on nopeatempoista infoa aivolle. Kuva, toinen kuva, kolmas kuva… kaikki virtaa silmien edessä nopeasti ja aiheet vaihtuu sisällöistä riippuen 10-15sek välein. Eihän se voi olla mitenkään mieltä rauhoittavaa. Mutta jotenkin sitä tuntuu, että se on sellainen ”oma hetki”. Saa rauhassa heittää aivot narikkaan ja plärätä IG:n ja FB:n läpi, ehkä lukea jonkun blogipostauksen ja sitten alkaa nukkumaan.

Huomaan kuitenkin, että sellaisina iltoina kun oon jättänyt sen kännykän pois jo edes tuntia ennen nukkumaanmenoa ja lukenut kirjaa sängyssä, nukahdan jotenkin syvempään uneen. Aamulla on myös levänneempi olo. Oon miettinyt, että some on vähän kuin se yksi lasillinen viiniä illalla. Moni ajattelee, että se rentouttaa ja rauhoittaa, auttaa jopa nukahtamaan.. mutta unenlaatu kärsii jo yhdestä lasillisesta ja myös siitä somen selailusta.

Mä oon ajatellut, että otan nyt ihan tavoitteeksi sen etten joka ilta menis sen puhelimen kanssa sinne sänkyyn. Vähän niin kuin kaikessa, myös tässä voi aloittaa hitaasti ja sitten lisätä tehoja. Päätänpä siis nyt, että tällä viikolla kahtena iltana laitan puhelimen pois n.klo 19 ja sitten otan sen käteeni seuraavan kerran seuraavana aamuna. 🙂 Ens viikolla teen tän kolmena iltana. Katsotaan sitten, että tuntuuko se niin hyvältä, että alan tekemään sitä joka ilta.

Lähteekö joku mukaan?? Tällä viikolla kahtena iltana puhelin äänettömällä, pois kädestä, herätys valmiiksi jne… 2 h ennen nukkumaanmenoa?

Monna

* Artikkelikuva Unsplash