Gluteeniton ja maidoton ruokavalio

Lupasin teille kertoa tästä mun gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta. Joten tässä tulee! 😉

Mä pääsin pari viikkoa sitten aloittamaan viittä vaille valmiin ravintoneuvoja Mira Hahlen asiakkaana ja oon hänen asiakas seuraavat 6kk. Tän asiakkuuden aikana meiän olis tarkoitus saada mun maha kuntoon ja kaikki kivut ja turvotukset ym pois. Myös pää yritetään saada virkeämmäksi. 😉 Suolisto kun on meidän ihmisten toiset aivot, vaikuttaa kaikki mahan toimintahäiriöt monesti myös sinne päänuppiin asti.

Aikoinaan (vuonna 2012) kun tein oman elämäntapamuutoksen, jätin silloin pois muut viljat paitsi kauran ja muut maitotuotteet paitsi heraproteiinin ja juuston. 🙂 Se toimi mulle silloin tosi hyvin. Huomasin jo silloin myös sen, että esim. joku vaniljajugurtti tai jäätelö saattoi tehdä mahan kipeäksi, mutta vaikka Edam sen kauraleivän päällä ei. Sen takia nää maidoton ja gluteeniton jutut on aina tosi henkilökohtaisia – joku toimii jollekin ja joku toinen toiselle.

Nyt kun ravintoneuvojani ehdotti mulle 30 päivän gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, sanoin heti joo! Mä tiesin jo oikeastaan heti silloin, että tää tulee olemaan hyvä juttu mun mahalle. Jo viikossa oon huomannut muutoksen. Maha ei oo koko ajan turvonneen tuntuinen, eikä niitä kovia kipuja oo tullut. Myös mm. mun päänahka on rauhoittunut viikossa, eikä oo enää niin kuiva. 🙂

Yksi iso muutos on ollut myös se, että pystyn syömään pieniä määriä esim. maissia ja parsakaalia. Näitä en oo pystynyt syömään, koska maha on vetänyt niistä itselleen krampin. Kun suolisto ei oo toiminut kunnolla, se ei oo sulattanut kaikkia raaka-aineita tarpeeksi nopeasti ja niiden kulkeutuessa sulamattomina eteenpäin suolistossa, on ne aiheuttanut kovia kipuja.

Mira valmistuu ravintoneuvojaksi Terveysopisto Saluksesta. Tuo kaksivuotinen koulutus keskittyy mm. juurikin suoliston toimintaan ja sen hyvinvoinnin tukemiseen. Tämä koulutus perustuu uusimpaan ravitsemustieteelliseen, luontaislääketieteelliseen ja funktionaalisen lääketieteen ravitsemustietopohjaan.

Mun mielestä on super mielenkiintoista se, että osalle sopii maitotuotteet ja osalle ei. Myös se, että esim. vehnä on monille huono vilja on mielenkiintoista. Kuulinpa eräältä seuraajaltani myös sen, että moni pystyy syömään vaikkapa Espanjassa vaaleaa leipää, mutta ei Suomessa. Nää on mielenkiintoisia juttuja ja ehdottomasti yksilöllisiä eroja on. En aiokkaan alkaa paasaamaan, että jättäkää kaikki te siellä maitotuotteet pois ja viljat myös.

Tuukka sanoi mun mielestäni hyvin: jos sulla ei ole mitään oireita tai ongelmia vatsan tai vaikkapa ihon kanssa, ei ruokavalioasioihin tarvi puuttua. Jos taas ongelmia ja oireita on enemmänkin (kuten mulla) on hyviä tutkia mistä ne johtuu. Mä mielelläni otan kuukauden päästä juuston takaisin ruokavaliooni, jos mun maha sen kestää. Mä myös mielelläni otan takaisin 100% kauraleivät, jos mun maha ne kestää. Mutta maitoa en tuu juomaan (en oo juonut sitten ala-asteen), enkä suurimmassa määrin syömään vehnää tai ruista.

Mä tiedän, että ruis on mulle varmaan pahin. Mun on välillä oikein ikävä sellaista tuoretta ja melkein vähän lämmintä ruispalaa. 🙂 Välillä myös ehkä haluan haukata anopin pöydässä palan kakkua tai pullaa. Mutta suuremmissa määrin ja arjessa ei tuu viljat näyttäytymään mun ruokalautasella. Mä oon niin iloinen siitä, jos voin tuoda ruokalautaselle enemmän väriä kasvisten ja vihannesten kautta. Jos kerta mun suolisto alkaa toimimaan paremmin jättämällä taas maitotuotteet minimiin ja gluteenia sisältävät viljat pois, niin aivan varmana aion siinä pysyä! 🙂


Hei, oisko sulla jotain jota haluaisit tietää gluteenittomasta tai maidottomasta ruokavaliosta? Jotain joka ihmetyttää tai mietityttää? Mä voisin kerätä teiltä muutaman kysymyksen ja vastata niihin sitten yhdessä ravintoneuvojani kanssa. <3

Joten pistähän kommenttia tähän alle! <3

pus!

Monna