Vakava raudanpuute – jatkotoimet

Kirjoittelin teille ensimmäisen kerran mun ferritiiniarvoista viime syksynä: Ferritiiniarvot liian matalat! Tämän jälkeen oon yrittänyt hoitaa asiaa eri lääkäreiden kanssa ja eri rautavalmisteiden kanssa. Tammikuussa kävin hyvällä lääkärillä (Esa Soppi), joka totesi mulla vakavan raudanpuutteen. Kerroinkin siitä teille tässä postauksessa: Raudanpuute ilman anemiaa.

Parin kuukauden ajan oon yrittänyt siis syödä todella monia erilaisia rautavalmisteita. Kun tammikuussa kävin Sopin vastaanotolla, hän määräsi mulle vielä yhtä rautavalmistetta. Sovittiin, että syön sitä viikon. Jos maha ei reagoi, tuplaan määrän ja jatkan toisenkin viikon. Jos maha taasen reagoi, otan yhteyttä lääkäriin ja katsotaan mitä voidaan tehdä. No, mun mahahan reagoi samantien.

Tästä syystä Soppi määräsi mut uudestaan labrakokeisiin ja sanoi, että nyt kirjoitetaan sulle lähete rautainfuusioon, mutta ennen infuusiota on otettava arvot. (Infuusiossa laitetaan rautaa suoraan suoneen.) Kävin taas Synlabissa ottamassa uudestaan arvot tällä viikolla. Tässä mittauksessa multa katsottiin ferritiiniarvojen lisäksi myös d-vitamiiniarvot, ne oli silloin syksyllä 79, kun 75 on viitearvojen alaraja. Sain uusien labrakokeiden tulokset ja ferritiini oli tippunut entisestään. 🙁 Nyt se oli 25. D-vitamiini taasen oli noussut ja oli nyt 109.

Seuraava steppi on sitten se infuusio. Mä toivon todella, että se auttaisi ja mun olo paranisi ja virkistyisi tästä. Haluaisin myös, että mun aivot toimis taas kunnolla ja normaalisti. Ettei mun tarttis jokaista asiaa miettiä pitkään, että mitenhän tää juttu nyt menikään. Tai jutellessa ihmisten kanssa kysyä aina, että ”oonkohan mä kertonut tästä ja tosta jo sulle”.. Haluaisin myös, että turvotus vähenisi ja leposyke hidastuisi.

Ainoa mikä tässä asiassa nyt vähän ketuttaa on se, että ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla julkiselle puolelle ei oteta vastaan lähetettä insfuusioon, jos potilaan hemoglobiini on yli 120. Mulla se on 147. Tarkoittaa siis sitä, että nyt kaikkien mahdollisten autonkorjausmaksujen ja Geren jalkaleikkausmaksujen jälkeen mulla pitäis taas olla jostain repäistä sellainen 600-800€, että pääsisin yksityiselle puolelle infuusioon. Mutta meinaan sen jostain repäistä, koska haluan itteni kuntoon nyt. En jaksa lähteä mihinkään monien kuukausien taistoon.

Laitan tähän vielä mitä oireita alhaisesta varastoraudasta voi tulla:

 • masennusta
 • painon nousua
 • keskittymisvaikeuksia
 • sydämentykätystä
 • iho-ongelmia
 • kovaa väsymystä, johon ei lepo auta
 • muistin pätkimistä
 • huimausta
 • hermostuneisuutta
 • palan tunnetta kurkussa
 • nopeutunutta leposykettä

Monet ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit on siis sitä mieltä, että viralliset ferritiinin alaviitearvot on liian matalat. On olemassa tieto, jonka mukaan ferritiiniarvojen tulisi olla vähintään 50, jotta immuunijärjestelmä toimii normaalisti. Tämän mua hoitaneen lääkärin mukaan naisella ferritiinin optimi on noin 70, hän sanoi myös, että 100 on jo oikein hyvä. Viitearvojen mukaan naisella ferritiiniarvo 150 on se ”maksimi”.  Mulla tämä arvo on nyt siis 25.

Tässä vielä tällainen pieni faktapläjäys:

Raudanpuutteen on tutkittu lisäävän myös todennäköisyyttä kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista, jonka voi huomata väsymyksenä, ummetuksena, ihon kuivumisena ja painon nousuna. Kilpirauhasen optimaaliseen toimintaan tarvitaan myös mm. nimeenomaan rautaa. Jos rautavarastot on tyhjät, vaikuttaa se myös kilpirauhasen toimintaan. Tämä on yksi syy sille, miksi raudanpuute-anemian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet on niin samankaltaiset.

Lähteet postaukseen: www.raudanpuute.fi, www.ruohonjuuri.fi, www.kaleva.fi,


Mä oon todellakin väsynyt olemaan väsynyt.

Monna