Ilotulitteet, pitäiskö ne kieltää?

Mä oon törmännyt nyt moneen juttuun aiheesta ilotulitteet. On kansalaisalotetta, on kauppoja, jotka ei myy tänä vuonna lainkaan raketteja, on erinäisiä kirjoituksia asiasta.

Mun mielestä se on hyvä, että tästäkin asiasta kuhistaan! Redin K-Supermarketin kauppiasveljekset päättivät olla myymättä ilotulitteita tänä vuonna lainkaan. Mun mielestä hieno veto! Heillä syynä oli koirat ja ympäristövaikutukset (ja varmasti myös pienoinen markkinointitemppu 😉 ). Kansalaisaloite F2 ja F3 luokkaan kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi on kerännyt huikeat yli 50 000 ääntä. Espoon kaupunki järjestää tänä vuonna ensimmäisen kerran Suomessa uutenavuotena laser-ilotulitusnäytöksen Espoon keskuksessa. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan, koska tarvittavat 50 000 ääntä on ylitetty.

Mä en oo varma mitä mieltä oon asiasta. Mä oon ehdottomasti sitä mieltä, että ilotulitteiden kuluttajakäyttöä ois hyvä jollain tapaa rajoittaa eläinten ja ihmisten turvallisuuden vuoksi, myös ympäristövaikutusten. Toisaalta jo nyt on niin, että alaikäiset ei saa ostaa tiettyjä juttuja ja luvallinen tulitus-aika on vain muutama tunti uuden vuoden aattona. MUTTA miten näitä valvotaan? Alaikäiset saa käsiinsä vaarallisia tulitteita, aina saa lukea juttuja lehdistä kun pikkupojilla on silmä puhki ja käsi poikki uuden vuoden päivänä. (siis hyvin kärjistetysti sanottuna). Paukkuja lähetellään myös jo monta päivää ennen uuden vuoden aattoa. Näin on ollut aina.

Mä muistan kuinka lapsena meiän pihan pojat pisti jotain paukkupapaatteja yhden naapurin mummon postiluukusta sisään. Oon kuullut tarinoita, joissa ilotulitteita on lähetetty pakaran poskien välistä jne.. Usein lähetystilanteeseen liittyy myös alkoholi ja kovakin humalatila. Vaaratilanteita on HITOSTI!! Sen lisäksi on vielä ne eläinparat. 🙁 Suuri osa koirista, kissoista, hevosista jne pelkää raketteja. Meiän koirat ei niitä pelkää jostain syystä, mutta tiedän eläinten kärsivän jopa paniikin omaisesti rakettien pelosta. Jotkut koirat saa rauhoittavia uuden vuoden aattona. 🙁

Voisko ilotulitteiden kanssa olla joku tiukempi raja? Tietyllä alueella, tietyn aikaa? Voisko niiden hintaa nostaa niin korkeaksi ettei alaikäisillä olis niihin rahaa? Voisko ilotulitus olla vain aina jokaisen kaupungin oma tapahtuma, jossa pyrotekniikan hallitseva henkilö lähettäisi paukkuja ja muut saisi ihastella niitä?

Lakialoitteen tarkoituksena on vähentää ilotulituksista aiheutuvia haittoja, erityisesti ilotulitteista johtuvia silmä- ja muita vammoja ja tulipaloja. Lisäksi halutaan edistää uudenvuoden- ja venetsialaisjuhlijoiden turvallisuutta, lievittää eläinten ilotulitteisiin liittyvää stressiä sekä hillitä ilotulittamiseen liittyvää ympäristön kuormittumista. 

Iltalehti

Mä tavallaan ymmärrän tän kaiken, mutta sitten kuitenkin on paljon niitä ihmisiä, jotka kunnioittaa sääntöjä: lähettää raketit klo 18 jälkeen, pitää suojalaseja, käyttää lähetystelineitä tai ainakin katsoo raketin lähtevän vakaalta paikalta (lumihangesta tms.). Pitääkö hienot ilotulitteet kieltää kaikilta sen vuoksi, että on niitä joita ei säännöt kiinnosta? Ja mitkä on ilotulitteiden ympäristövaikutukset, tietääkö joku?

Mutta kyllähän ne ilotulitteet on kauniita, jos niitä osataan käsitellä oikein. Me ei kuitenkaan meinata laittaa rahaa ilotulitteisiin, se on kuitenkin pari sekuntia ja siellä on eurot taivaalla. 😀 Me meinataan tänä vuonna ostaa tähtisädetikkuja ja mennä katsomaan sitä Espoon keskuksen laser-showta. <3

Mitäs ajatuksia tää asia teissä herättää?

Monna

 

 

Kuvat: Unsplash