Onko lentäminen täysin tuomittavaa?

Just kirjoitin edelliseen postaukseen, että mä en oo kokenut ilmastonmuutokseen liittyviä juttuja syyllistävänä.. mutta sitten parin päivän sisään mun silmiin osui muutamakin tapaus, jossa oli just sitä kauheeta syyllistämistä. 🙁

Mun mielestä on kamalaa, että tässäkin asiassa lähdetään miettimään kuka tekee parhaiten ja kenen panostus ”ei riitä”. Kuten kirjoitin viimeks ja oon kirjoittanut aiemminkin, on mun mielestä tärkeintä, että mahdollisimman moni osallistuu edes jollain tapaa ilmastotalkoisiin. Tekee edes jotain pientä pienentääkseen omaa hiilijalanjälkeään, se on tärkeintä! Joku tekee enemmän ja joku vähemmän, mutta jokainen teko on parempaan päin!!

Onko lentäminen täysin tuomittava asia?

 

Se, että joku matkustelee loma – tai työmatkoja lentokoneella on asia, joka aiheuttaa paljon älämölöä. Mutta tällainen henkilö saattaa tehdä muita ekotekoja paljon. On hullua, että syyllistetään ja haukutaan kun ei tiedetä koko totuutta. Työmatkat voi olla välttämätön paha, mutta voiko lomalentämistä puolustella? Täällä meiän Fitfashion-blogien alla kirjoittava Pauliina sai kovaa kritiikkiä tässä pari päivää sitten lomalentämisestä. Hän vastasi erääseen kommenttiin näin:

Kyllä, lennän lentokoneella säännöllisesti, mutta muuten hiilijalanjälkeni on varmasti verrattain pieni. En omista autoa, asun vähän energiaa vievässä asunnossa, olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä plus aikomuksena ei ainakaan tällä hetkellä ole tehdä lapsia, jotka varsinkin vaikuttavat hiilijalanjälkeen.
Matkustelu on intohimoni ja siitä en luovu. Loppujen lopuksi lennän vuoden aikana vähän. Ei kannata arvostella, jos ei tiedä koko kuvaa.

Pauliinan postauksen voi lukea tästä. Myös ystäväni Anna sai tähän postaukseen tuomitsevan kommentin lentämisestä. Anna pui tätä asiaa myös instagramin storyissa. Myös ystäväni Umppu on kirjoittanut näistä asioista mm. tässä postauksessa.

Mä oon sitä mieltä, että on hienoa jos ”turhaa” lentämistä voi välttää. Mutta mikä sitten senkin määrittelee? Jos matkustaa kerran vuodessa lomalle johonkin lentämällä, onko se turhaa? Mä sanoisin, että ei. Joku muu sanoisi, että kyllä ehdottomasti on turhaa! Mä esim. itse mietin niin, että jos jonnekin on mahdollista matkustaa junalla, teen matkan mieluummin raiteita pitkin kuin lentäen. Mutta sallin meiän perheen matkustavan kerran vuodessa muutaman tunnin lentomatkan johonkin lomakohteeseen.

Missä menee teiän mielestä hyvän maun raja siinä, että millä tavalla näistä ilmastoasioista voi puhua, kirjoittaa tai kommentoida jos on kyseessä yksittäisen ihmisen teot? Eikö kuitenkin jokainen ymmärrä sen, että suurin vastuu ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja ilmastotalkoissa on suurilla kansainvälisillä yrityksillä ja esim. Kiinalla ja Yhdysvalloilla?

Mä oon paljon miettinyt näitä asioita lähiaikoina. Ja oon myös tehnyt konkreettisia tekoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

  • Me ollaan alettu kotona kierrättämään enemmän roskia.
  • Ostan nykyään pari kertaa viikossa esim. kaurasta tehtyjä ”lihankorvikkeita” ja syön entistä enemmän kalaa, vähennän näiden myötä punaisen lihan kulutusta.
  • Pyrin ostamaan vähemmän pika – ja kertakäyttömuotia. Ostan jo nyt paljon vähemmän kuin ennen, mutta haluan parantaa siinä vielä. Haluan oppia ostamaan vain tarpeeseen.
  • Kuljen mahdollisuuksien mukaan enenevissä määrin junalla matkani Espoosta Helsinkiin ja takaisin. Vähennän yksityisautoilua.
  • Pyritään vähentämään koko ajan ruokahävikkiä. Ruokakaupasta ostetaan vain tuotteita, jotka on loppu / pian loppumassa kotoa.

Tässä nyt muutamia juttuja, mitä tuli mieleen meiän toiminnasta ”ilmastotalkoissa”. Mä en pidä siitä, että tässä asiassa syyllistetään ja syytetään. Kuten sanoin aiemmin, kunhan jokainen osallistuisi edes jollain pienellä teolla – olis se jo iso askel parempaan. <3

Monna