Ferritiiniarvot liian matalat!

Muistatteko, kun kirjoitin joku aika sitten ”trendisairauksista”? Siitä, että on lääkäreitä, jokta ajattelevat raudan varastoarvojen alhaisuuden olevan trendisairaus! ON OLEMASSA PALJON LÄÄKÄREITÄ, jotka eivät onneksi näin ajattele!! Kun menin yksityiselle kertomaan mun vatsavaivoista, väsymyksestä, muistin pätkimisestä, keskittymisvaikeuksista, ajottaisesta apeudesta jne.. Oli vastassa upea lääkäri!!

Hän sanoi ensimmäisten sanojensa joukossa, että sulta pitää mitata ferritiiniarvot, onhan sulla takana iso leikkaus synnytyksessä. Ja muutenkin oireet viittaa alhaisiin raudan varastoarvoihin.

  • masennusta
  • paino ei putoa
  • keskittymisvaikeuksia
  • kovaa väsymystä, johon ei lepo auta
  • muistin pätkimistä
  • huimausta
  • hermostuneisuutta
  • palan tunnetta kurkussa
  • nopeutunut leposyke

Mm. näitä oireita mä oon tuntenut ja nämä kaikki oireet on tyypillisiä alhaisista ferritiiniarvoista kärsiville. Kun menin vihdoin lääkäriin, mua vähän pelotti, että ottaako lääkäri mua tosissaan. En sanonut hänelle, että epäilen tätä ferritiini-asiaa, hän otti sen itse esille.

Monet ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit onkin sitä mieltä, että viralliset ferritiinin alaviitearvot on liian matalat ja esiintyy myös arvioita, joissa ferritiiniarvojen tulisi olla vähintään 20 tai yli. Jotta immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti, ferritiiniarvon tulisi olla vähintään 50. Kävin keskiviikkona labrassa sitten ottamassa erinäisiä verikokeita ja sain illalla testitulokset. Kuten epäilin, mulla on alhainen ferritiiniarvo! Lääkärin mukaan naisella ferritiinin optimi on noin 70 μg, hän sanoi myös, että 100 μg on jo oikein hyvä. Viitearvojen mukaan naisella ferritiiniarvo 150 μg on se ”maksimi”. Mun arvo oli 30 μg!!!!

Lueskelin eilen paljon erinäisiä lääkärien lausuntoja ja haastatteluja asiasta. Näistä luin mm., että jos arvo on 30-40, usein rautakuuri pistetään tulille. Rauta on aika voimakas ja monille se voi tehdä vatsakipuja. Tavallisella rautakuurille varastoarvot nousee aika hitaasti. Näiden seikkojen vuoksi monet lääkärit määrää myös rautainfuusioon, eli toimenpiteeseen, jossa rautaa pistetään ”suoraan suoneen”.

Oon saanut kymmeniä ja kymmeniä viestejä aiheesta. Koska niin moni on kokenut ”vääryyttä” tässä asiassa, halusin jakaa muutaman viestin. Luvan kanssa ja nimettömänä.

”Tiedän monta ystävää, jotka ei oo saaneet lähetettä lääkäriltä. Sekä lääkäri, että terveydenhoitaja on sanoneet näiden juttujen olevan vain muotihömpötystä.”

”Kaikkea ehdittiin mun kohdalla epäillä, ennen kuin lääkäri suostui laittamaan lähetteen ferritiiniarvojen mittaukseen. Masennuslääkkeitäkin söin jonkin aikaa, kunnes tajusin ettei kyse oo mielenterveydestä. ”

”Siskolla arvo 9, takana kolme keskenmenoa. Nyt rautakuuri jonkun aikaa ja raskauviikko 10 käynnissä. 🙂 ”

”Mulla ferritiini on 17, työterveyslääkärin mukaan se on normaali, koska on viitearvojen sisällä. Monessa lähteessä kuitenkin sanotaan, että naisella sen pitäisi olla 70-100. Väsymys on tolkuton, keskittymiskyvyn puute vaikuttaa työelämään ja jaksamiseen.”

”Jep! Mulla ferritiini 3 ja sen tuntee olossa. Sain lähetteen suonensisäiseen rautatankkaukseen, mutta se tuli bumerangina takaisin. TK-lääkäri käski vain syödä rautaa ja labrat katellaan sitten keväällä taas. Kaipa tässä pitäis mennä vielä huonompaan kuntoon, että sais apua.”

”Mulla on 19, kärskinyt vaikka ja mistä, mutta en saa kotipaikkakunnalla apua tähän. Helsinkiin nyt aika varattuna. Mulla on öisinkin leposyke 55-60, mulle on määrätty vain beetasalpaaja. Alhaiset varastoarvot aiheuttaa masennusta, lapsettomuutta, keskenmenoja.. Se on kumma, että silti alhainen ferritiini on nykyajan kilpirauhasen vajaatoiminta lääkärien keskuudessa. ”

”Ihan huippua, että oot löytänyt lääkärin, joka ymmärtää ferritiiniarvojen päälle, eikä pidä muoti-ilmiönä. Mulla arvo on 8!”

Mun mielestä tää on tosi kurjaa!! Mä en sano, että kaikki lääkärit viittais kintaalla tälle asialle tai pitäis muoti-ilmiönä tai trendisairautena. Mutta näköjään valitettavan paljon tällaista on. Mulla oli tosi hyvä onni, että mulle sattui alkuun hyvä lääkäri!

Mutta ettei kaikki menis niin kuin saduissa, labrakokeiden jälkeinen lääkäri oli toista maata. Hän kertoi mulle mm., että ferritiiniarvot on ”uskon asia”. Sen jälkeen hän kaivoi kännykän taskusta ja sanoi lukevansa mulle artikkelin d-vitamiinista.

Kun labrakokeiden tulos d-vitamiinista mulla oli 79 ja sen pitäisi olla 75 tai yli, päätin sanoa lääkärille, että eiköhän tää ollu tässä. Lääkäri huikkasi perään, että ei tarvi maksaa tästä käynnistä.

Onneks oon saanut suosituksen parille Terveystalossa ja Eiran sairaalassa toimivalle lääkärille. Otanpa yhteyttä jompaan kumpaan ja varaan ajan. Sillä aikaa nautin apteekista ostetusta rautavalmisteesta.