Miten valmistautua vauvan tuloon, jos perheessä on koir(i)a?

Olemme Tuukan kanssa miettineet monesti, että mitenhän meidän koirat tulevat vauvaan reagoimaan. Geren suhtautuminen on varmasti hyvin lempeää ja pussailevaa. 😉 Pimun käytös mietityttääkin enemmän, koska Pimu on jo muista koirista vähän mustis. Ystäväni vinkkasi minulle hänen tuttavansa, eläintenkouluttajan palveluista ja tietotaidosta. Lähetin viestiä kouluttajalle ja sain erittäin hyviä vinkkejä, miten vauvan tuloon voi varustautua.

Gere, Pimu

Keräsin tähän teille viisi vinkkiä, miten valmistautua vauvan kotiintuloon koiraperheissä. 🙂

  1. Koiran olisi hyvä tutustua vauvaan hajun perusteella jo ennen vauvan kotiin saapumista. Tähän on erittäin toimiva keino tuoda sairaalasta vauvan tuoksuisia leluja, harsoja, vaatteita kotiin koiralle haisteltavaksi. Niitä voi tuoda useampia ja vaikka jokaisella kerralla kun joku sairaalasta koiran luokse tulee.
  2. On hyvä totuttaa koiraa vauvan ääniin. Pienen vauvan itku, jokeltelu, nauru tai muu ääntely voi tuntua koirasta hyvinkin oudolta ja jopa pelottavalta, jos koira ei ole ikinä vauvan ääntelyä kotona kuullut. Ääniä kannattaa tuoda mukaan arkeen vähän kerrallaan ja nimenomaan antaa niiden olla vain taustalla, eikä kiinnittää niihin sen suurempaa huomiota. Silloin koirakin pikkuhiljaa oppii näihin ääniin.
    TÄÄLTÄ löytyy erilaisia äänipätkiä, mm. tämä Sounds Soothing – baby crying.
  3. Ensikohtaaminen on tärkeä pitää kontrolloituna ja rauhallisena. Ei ole niin väliä onko koirat vastassa kun vauva tulee kotiin, vai tuleeko vauva ensin ja sitten vasta koirat. Tärkeämpää on, että tapaaminen on rauhallinen. Ensitapaamisen pitäisi olla kaikille miellyttävä ja positiivinen kokemus. Koiraa tulisi kehua, jos käytös on rauhallista ja hyvää. Ensimmäiset tapaamiset on hyvä pitää lyhenä.
  4. On erittäin tärkeää, että koiraa huomioidaan edelleen yhtä paljon kuin ennenkin. Koira voi helposti tuntea olonsa ulkopuoliseksi, jos kertaheitolla kaikki huomio siirtyykin koirasta uuteen tulokkaaseen. Onkin tärkeä muistaa kehua koiraa, antaa sille huomiota myös kahden kesken. Jos koira ei saa huomiota yhtäkkiä lainkaan, voi se yrittää hakea sitä huonollakin tavalla. Jos se tekee jotain kiellettyä, se saa ihmisen huomion – vaikkakin negatiivisena. Mutta koira kokee senkin huomiona ja on tyytyväinen. Siksi hyvästä käytöksestä pitää muistaa kehua ja kiittää.
  5. Kun vauva alkaa liikkumaan, koiralla tulisi olla turvapaikka. Mikäli koira kokee lapsen äkilliset liikkeet pelottaviksi tai haluaa vaan vetäytyä rauhaan välillä, tulisi sille sallia se. Turvapaikkana voi toimia esim. nojatuoli tai koiran oma peti, mutta sen tulisi olla sellainen johon lapsi ei pääse. Koira, joka jännittää lapsen liikkeitä, saattaa koittaa puolustautua lapselta, jos sillä ei ole paikkaa minne paeta. Konfliktien välttämiseksi tilojen rajaaminen ja selvät pelisäännöt kaikille osapuolille helpottaa arjen sujuvuutta. Kaikki koirat eivät luontaisesti osaa väistää, jolloin se tulee erikseen opettaa koiralle esim. ohjaamalla se omalle ”turvapaikalleen”, kun lapsi lähestyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On todella tyypillistä, että vauvan tulo aiheuttaa koirien käyttäytymisessä muutoksia. On hyvin mahdollista, että omistajaansa kiintyneen koiran käyttäytymisessä alkaa näkymään resurssiaggressiivisuuden merkkejä esim. näykkimisenä tai omistajan/vauvan/lelujen tai puruluiden vahtimisena. Usein koira yrittää ensin hakea huomiota omistajiltaan muilla keinoin. Koska omistajat ovat keskittyneitä vauvaan, eivätkä huomioi koiraa enää vanhaan tapaan, koira kokeilee eri keinoja saada omistajan huomio itseensä. Useimmiten huomio on taattu, kun koira murisee tai näykkäisee. Se saa omistajassa aikaan yleensä voimakkaan, koiraan kohdistuvan reaktion ja silloin koira on saanut sen, mitä tavoittelikin. Vaikka huomio olisi negatiivista, se on silti koiralle arvokkaampaa kuin ei huomiota ollenkaan. On siis erittäin tärkeää, että koiraa huomioidaan erityisesti silloin, kun se käyttäytyy toivottavalla tavalla – lepää pedillään, tulee viereen rauhassa, suhtautuu vauvaan rauhallisen tutkivasti jne. Yleensä näissä tilanteissa koiralle palkitsevaa on jo katse ja sanallinen kehu. Tieto siitä, että se on toiminut oikein ja saa jatkossakin näin toimimalla omistajansa huomion.

Kaikkia asioita ei tietystikään pysty huomioimaan etukäteen ja jokainen koira on yksilö. Useimmiten lapsen tulo mullistaa kuitenkin koko perheen arjen, mutta se tasaantuu vähitellen ja kaikki sopeutuvat tilanteeseen. Jos vaikuttaa siltä, että koiran käyttäytyminen ei lähde tasaantumaan muutaman viikon kuluessa vauvan tulon jälkeen ja ongelmia on edelleen tai niitä alkaa ilmetä, kannattaa ottaa yhteyttä ammattitutkinnon suorittaneeseen eläintenkouluttajaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ongelmia on aina helpompi lähteä ratkomaan niiden alkuvaiheessa, kun lähteä muuttamaan jo opittua käytöstä pois.

img_1811

Kiitos vinkeistä ja tiedoista:
Karita Häkkinen
Eläintenkouluttaja (AT)
KHA Team / Eläinpalvelu Niin kivaa!

***

Miten teillä koiraperheissä ollaan valmistauduttu tulevan pienokaisen tuloon? Tai miten teillä, joilla on jo kokemusta tästä? Kiinnostavaa tietää, miten koirat on reagoineet tai miten siihen valmistaudutaan. 🙂 Kun valitettavasti myös niitä tarinoita on paljon, joissa koirasta on jouduttu luopumaan vauvan tulon jälkeen. 🙁 Ja sitä me ei kyllä haluta, että Pimusta tai Gerestä jouduttaisiin luopumaan. <3

Monna