Äitiysjooga

Tutkimuksissa on todettu, että mm. jooga, hieronta ja musiikin kuuntelu vähentävät raskaudenaikaista stressiä.
Äitiysjooga on siis erittäin hyvä tapa rentoutua edes puoleksi tunniksi päivittäin.

jumalatarmeditaatiosis. kaupallisen linkin

Sain mieheni asiakkaalta lahjaksi Tara Leen & Mary Attwoodin kirjan nimeltä Äitiysjooga. Jostain syystä en ollut ”ehtinyt” kirjaa avata vasta kuin tällä viikolla. Ja nyt jopa ihan vähän harmittaa, että en aiemmin ole paneutunut kirjaan. Nyt kuitenkin ajattelin ottaa siitä kaiken irti.

Kirjassa on paljon erilaisia joogaliikkeitä niin raskausajalle, synnytystä helpottamaan kuin palautumiseen. Itse olen joogaa harrastanut säännöllisen epäsäännöllisesti muutaman vuoden ja sen rauhoittava voima on aina yhtä ihana. Silti sen meinaan aina unohtaa ja joogaaminen meinaa jäädä ajoittain kokonaan unholaan.

Selän pyöristys

Keräsin kirjasta muutaman joogaliikkeen, jotka helpottavat raskausajan tuntemuksia kehossa.

1. Jumalatarmeditaatio
Istu jalat ristissä ja aseta kädet vatsan päälle yoni mudraan. Sormet osoittavat alaspäin ja peukalot on yhdessää, näin sormista muodostuu kohdun muoto.
Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Kuuntele ja tunne, kuinka jokaisella hengityksellä vauva nousee ja laskee vatsassa.
Laita silmät kiinni ja keskity vain hengittämiseen ja vauvaasi. Mieti, että vauva on turvassa kohdussasi ja sillä on siellä kaikki hyvin. Mieti, että sinä olet kaunis ja vahva nainen – tuleva äiti. Ole ylpeä siitä, että kannat tätä pientä elämän alkua sisälläsi. Ole kiitollinen siitä mitä saat kokea.
Irrota kätesi vatsan päältä, jatka rauhallisia hengityksiä. Hiero kämmeniäsi rinnan edessä yhteen, kun tunnet niiden lämpeävän aseta kämmenet päällekkäin sydämesi päälle. Tunne kämmenten lämpö ja mieti, että sitä kautta säteilee lämpöä ja rauhaa kehoosi. Aseta sitten toinen käsi vauvan päälle ja pidä vielä toinen käsi oman sydämesi päällä. Ajattele ottavasi yhteys vauvaan ja lähetä myös sille lämpöä, rauhaa, rakkautta ja iloa.

2. Suorista ja pyöristä

Selkäsäryt on monien odottavien äitien riesana. Sikiön painon kantaminen kehon etuosassa muuttaa kehon asentoa ja painopistettä, siksi selkälihakset joutuvat isommalle koetukselle raskausaikana.
Tämä liike tuntui todella hyvältä tehdä ja ihan kuin hengitys olisi kulkenut paremmin sen jälkeen. Vaikken vielä olekaan selkäsäryistä kärsinyt, pidetään hyvänä aloittaa tämänlaiset selkäliikkeet jo ennen kovien kipujen tuloa.
Istu lattialla polvet koukussa ja pidä jalkaterät lattiassa. Ota polvista mukava ote käsilläsi. Hengitä sisään ja suorista selkääsi, vedä kevyesti hartiota taakse ja lapaluita yhteen. Hengitä ulos ja paina leuka rintaan, pyöristä selkä ja työnnä lapaluita kauas toisistaan.

Kyyhkynen

3. Kyyhkynen

Asetu nelinkontin kämmenet hartioiden levyisessä asennossa, tuo oikea polvi eteen ja vie vasen jalka pitkäksi taakse.
Tätä asenta voi tehdä päivittäin iskiaskipujen lievittämiseen. Monesti raskauden aikana jaloissa, lonkissa ja pakaroissa tuntuu kipua. Tämä asento auttaa kivun lievittämiseen venytyksen kautta.

***

Tässä vielä kirjasta otettuja voimalauseita, joita voi miettiä joogaliikkeiden aikana.

valkoinen***

Kuvissa olevat Biancaneven treenileggingsit TÄÄLTÄ!