Urheiluliivit = nro 1! Rintojen riittävä tuki = nro 1!

Liivit

Tukevat urheiluliivit on kaiken a ja o. Urheiluliivien (ja myös tavallisten arkiliivien) tehtävä on tukea rintoja niiden omien tukirakenteiden (ligamentit ja iho) heikkouden takia. Eli liivien (tarpeeksi tukevien) käyttö on suositeltavaa, jos haluaa vähentää rintojen venymistä, ehkäistä venymäarpia ja vähentää niska-hartiaseudun rasitusta & rasituksesta aiheutuvaa päänsärkyä / kiputiloja.

urheiluliivit

Tämä on tärkeää siis oli raskaana tai ei!! 😉

Rinnat eivät sisällä lainkaan lihasta, rintalihas sijaitsee rinnan takana. Rintoja pitävät paikoillaan ainoastaan ohuen ohuet sidekudossäikeet, Cooperin ligamentit ja venyvä iho. Ligamentit venyvät 1-3 mm vuodessa, joten 30 vuoden kuluttua rintasi ovat niiden koosta ja käytetystä tuesta riippuen, 3-9 cm alempana.
Mikään kiinteyttävä voide tai rintalihastreeni ei palauta venyneitä sidekudoksia tai ihoa entiselleen. Treenaaminen vaikuttaa vain rintalihaksen kokoon ja ryhtiin, joka taas luo vaikutelman terhakkaammista rinnoista. Mikä ei tietystikään ole huono asia. 😉 Rintojen kohottaminen on kuitenkin mahdollista vain kirurgin veitsen avulla. Ainoa toimiva keino minimoida tukirakenteiden venyminen, on käyttää tukevia ja tehokkaita urheiluliivejä liikkuessa, jolloin ligamentit ja iho joutuvat suurimmalle rasitukselle.

D classic

Raskauden aikana rintojen koko kasvaa usein paljon ja nopeasti, jolloin rintojen ihoon ja ligamentteihin kohdistuu lyhyellä aikavälillä paljon ylimääräistä, lisääntyvää rasitusta.
Rintojen tukirakenteet käytännössä antavat periksi, josta merkkinä ovat venymäarvet ihossa ja rintojen laskeutuminen. Tämän toki useat naiset hyväksyvät osana uuden elämän luomista ja se on täysin ok.

Urheiluliivit

Jos rintojen ulkonäöllisille seikoille haluaa viitata kintaalla, kannattaa kuitenkin miettiä omaa mukavuutta odotusaikana. Niska-hartiaseudun kiputilojen sekä päänsärkyjen ennaltaehkäisy / vähentäminen pitäisi riittää syyksi käyttää tukevia liivejä.

Raskauden aikana rintojen tukeminen on siis erityisen tärkeää, vaikka liikunnan taso muuten kevenisikin.

urheiluliivi SA

Parhaat ja tukevat urheiluliivit myös kohottavat rinnat ylös vasten kehoa. Moni raskaana oleva kokee varsinkin raskauden loppuvaiheessa rintojen ahdistavan lisää, kun ne painavat vatsaa ylhäältä päin. On siis helpotus saada ne ”pois tieltä”. Urheiluliivien leveät olkaimet jakavat rintojen painon leveämmälle alueelle olkapäällä, eivätkä ne silloin ”pureudu” ihoon.

Urheiluliiviklinikoiden aikatauluja ja sijainteja pääset katsomaan tästä osoitteesta: www.shockabsorber.fi

D+ Classic

Jotta urheiluliivi toimisi kunnolla, sen materiaalien tulisi olla mahdollisimman joustamattomat.  Venyvää materiaalia olevat liivit venyvät myös päällä ja mitä raskaampi rinta on, sen vähemmän ne tukevat.

Raskausaikana kannattaa valita liivi 5 cm sen hetkistä kokoa isommalla rinnanympäryksellä ja hankkia liiville jatkopala, jolla rinnanympärysmittaa saa tarvittaessa vielä isommaksi. Kuppikoko valitaan sen hetkisen tilanteen mukaan, jotta käytön voi aloittaa heti. Jos rinnan koko kasvaa kupista yli, hankitaan uudet.

Jatkopala

Raskauden aikana rintojen tukemiseen panostetut rahat maksavat itsensä takaisin kehon hyvinvoinnissa. Kunnolliset urheiluliivit auttavat parhaassa tapauksessa ehkäisemään/vähentämään raskausarpien syntymistä, rintojen venymistä ja kiputiloja.

Imetysvaiheeseen on moni löytänyt tukevan avun Shock Absorberin Zipped -mallista, joka on materiaaleiltaan huikeasti normaaleja imetysliivejä tukevampi. Etuosan vetoketjukiinnityksen alla on varmistushakaset ja kun toisen niistä jättää kiinni, voi imetyksen suorittaa helposti vetoketjun avaamalla.

Zipped-malli
Zipped-malli

Itse olen vannonut Shock Absorbereiden nimeen jo pari vuotta. Siitä asti kun niihin ensi kertaa tutustuin. Ne oikeasti vain antavat parhaan tuen, eikä treenin aikana tarvitse miettiä hölskyykö rinnat vai ei. Se treenin aikana rintojen hölskyminen ei nimittäin ole mitään kovin mukavan tuntuista hommaa. 😀

Urheiluliiveistä on moneksi, myös raskausaikana! 🙂

Omiksi suosikeiksini nyt raskausraikana on nousseet nämä postauksenkin kuvissa näkyvät mallit; Zipped ja D+ Classic. Tuosta D+ Classic -mallista on saatavilla myös mustaa väriä. <3

***