Kiire pois elämästä.

Olen ymmärtänyt nyt täällä lomaillessani, että kiire on monesti itse aiheutettua ja vain päänsisäinen asia. Useinkaan kiireentunne ei kuitenkaan johdu siitä, että olisi mieletön määrä asioita tehtävänä. Se johtuu useimmiten siitä, että ajattelemme meillä olevan se mieletön määrä asioita tehtävän ja luomme itsellemme paniikin ettemme ehdi tekemään niitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huomaan todella usein, että olen ahdistunut siitä kun taas pitää mennä sinne ja tänne ja sitäkin vielä pitäisi tehdä ja meilitkin lukea ja kommentteihin vastata ja koirat viedä ulos ja siivotakin pitäisi ja treeniäkin haluaisi tehdä ja kotonakin olisi kiva olla.

Mutta itsehän sitä ne aikataulut järjestää. Varsinkin yrittäjänä, kun ei ole kiinteää työaikaa, se todellakin on vain itsestä kiinni kuinka täyteen sen kalenterin tunkee. Mutta vaikka olisikin täyteen buukattu päivä, niin miksi sen pitäisi olla kiireinen? Eihän se itse asiassa ole lainkaan sama asia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen huomannut myös stressaantuvani siitä, että Tuukka tekee töitä. En tietenkään aina! Mutta jos itse olen päättänyt, että nyt loppupäivä on vapaata ja en avaa enää meiliä ja pistän kännykän äänettömälle – oletan ja toivon, että Tuukkakin tekisi niin. Että yht’aikaisesti loppuisi molemmilla se kiire. Ahdistun jopa välillä siitä, että toinen tekee töitä vaikka on lomapäivä tai vapaapäivä.

Oikeastihan minun pitäisi vain olla tyytyväinen siitä, että minä itse sain sulkea nyt meilini ja kännykkäni, vaikka toinen ei sitä vielä tehnytkäänn. Ja käpertyä hyvillä mielin sitten vaikka sohvankulmaan lukemaan kirjaa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOlen yrittänyt opetella kiireestä pois siten, että ajattelen vain yhtä asiaa kerrallaan. Koska eihän sitä voi ihminen tehdä montaa työtä samaan aikaan. Jos ajattelen, että nyt teen tälle asiakkaalle tämän jutun valmiiksi ja sitten katson mitä seuraavaksi teen – se on huojentavampaa kuin se, että pää tuskasta täynnä istahdan koneen ääreen, kuin kaikki sen sisältö olisi tänään ylitettävä Mount Everest.

Myös lyhyet to do-listat on olleet avuksi kiirentunteen poissaamiseksi. Aamusta olen laittanut lapulle ylös, että tänään kun teen nämä viisi asaia, voin olla jo tyytyväinen päivän työsaldoon. Sitten kun on vetänyt viivat yli jokaisen viiden asian, on ihan konkreettisesti huojentuneempi olo. Eikä kiirettä ole ollut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta silti huomaan sen kiireentunteen hiipivän monesti luokse. Ja sitten alkaa ahdistamaan ne kivatkin asiat. Ystävän kanssa kahvittelu tai kiva treenikin tuntuu siltä, että taas pitää mennä johonkin. Enkö voisi vain olla?!

Kuitenkaan pelkkä oleminen ei sovi minulle. Lomalla tai vapaapäivänä rakastan sitä, että ei ole aikatauluja. Sitä, että voi nukkua päikkäreitä ja olla rennosti. Mutta silti tykkään puuhastella vapaallakin, lähteä koirien ja Tuukan kanssa pitkälle kävelylle tai siivota kotona tai lomalla nähdä paikkoja ja nähtävyyksiä. Pelkkä makaaminen tekee minusta apaattisen. Mutta lomalla en kuitenkaan kaipaa mitään minuutin tarkkoja aikatauluja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuinka moni teistä tuntee kiirettä? Tai onko joku joskus tuntenut vähän liikakin, mutta oppinut siitä jollain keinolla pois? Mikä se keino on ollut?

***

Ihanaa ja leppoisaa pääsiäistä!! <3

2825876