Illan kaksi viimeistä tuntia.

Kuinka moni teistä selailee kännykkää vielä sängyssä ennen nukahtamista?

dav

Tähän voisin sanoa, että been there, done that. Oikeastaan joka ilta. Mutta, nyt siihen on tullut muutos. 🙂

Keskusteltiin kahden ystäväni kanssa ennen joulua unesta ja unenlaadusta. Siitä, että miten hyvin nukahtaa ja riittääkö uni ihan aamuun asti.
Mä olen aina ollut hyväuninen. Paitsi viime syksynä siihen tuli muutos. Liian tiukka tahti työrintamalla ja koko elämässä pisti unihommat sekaisin. Kävin ylikierroksilla vielä sängyssä, eikä uni meinannut tulla lainkaan.

Ystäväni kertoi, että hän on jättänyt somen ja sinisen valon pois illoistaan ja uni on tullut helposti, sekä sitä on riittänyt aamuun asti. Päätinpä siis kokeilla tätä samantien. Ja se toimi.

Tuukkakin lähti mukaan kokeiluun ja pistettiin puhelimet pois klo 20. Noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kerroin äidilleni ja veljelleni, että laitan tänään sitten puhelimen pois klo 20, enkä enää sitä katsele ennen kuin seuraavana aamuna. Tuntui ihan hassulta, että kun nykyään ollaan tavoitettavissa oikeastaan ihan 24h/7, niin piti ihan viestiä laittaa ettei nyt puhelin ole sitten päällä.

Joka tapauksessa tämä kokeilu kannatti.
Pistettiin molemmat herätykset seuraavalle aamulle valmiiksi ja kännykät yöpöydälle naama nurinpäin ja äänettömälle. Yhtäkkiä sitä olikin sitten pari tuntia ihan ”tyhjää aikaa”. Että mitäs sitä nyt sitten tekis. 😀
Ajatelkaa! On tää hullua..
Kun sitten sänkyyn mennessä ei ottanutkaan enää sitä somea siihen plärättäväksi, vaan suoraan kirjan käteen, ei tarvinut kovin montaa riviä lukea kun nukkumatti jo kolkutteli. Nukuin sikeästi aamuun asti ja heräsin jo ennen herätyskelloa virkeänä.

IMG_20160113_110142

On tutkittu, että pahiten ihmisen luontaista melatoniinin eritystä jarruttaa sininen valo. On se sitten kännykkä tai läppäri. Sen vuoksi olisi siis hyvä jos kaikenlaiset some-hommat ja työt sulkisi pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Myös telkkarin katsominen voi joillekin vaikuttaa samalla tavalla.

Muutenkin somen käyttö on mua mietityttänyt lähiaikoina. Välillä huomaan, että kun on ollut enemmän kännykällä päivän aikana, on silmät ihan sikkurallaan ja herkkänä illalla.
Pari aiempaa postausta tästä some-aiheesta olenkin kirjoittanut:

Toinen maailma – kaksi todellisuutta

Leikitäänkö yhdessä?

***

Somen käyttöä aion vähentää tänä vuonna. Sinistä valoa aion välttää iltaisin. 🙂
Muutenkin pidän lähes aina puhelinta äänettömällä. Jotenkin se merkkiäänien piippailu on stressaavaa ja soittelenkin sitten aina takaisin, jos en huomaa puhelimen soivan. 😀

Mukavaa keskiviikkoa! <3
Mä meinaan tänään taas laittaa puhelimen pois klo 20. Lähteekö joku muu kokeilemaan? Vai onko tää jo ihan tuttua juttua?

dav