Hyvä / paha karkkipäivä

Viikonloppu edessä. Karkkipäivä odottaa vai odottaako? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perjantaina alkuillasta tai no oikeastaan jo ruokakaupassa käydessä iltapäivällä käsi käy karkkihyllyn kautta, että jospa sitä nyt ihan tällaisen yhden patukan tässä kun on viikonloppukin. Lauantaina on sitten se varsinainen herkkupäivä, jota onkin jo koko viikon odottanut ja suunnitellut oikein mitä kaikkea syö. Iltaan mennessä on kuitenkin tullut jo ähky ja pahaolo kaikista herkuista mitä oon napaan mättänyt. Joten loput menee kaappiin. Sunnuntaina pieni kurkistus kaappiin, että josko tässä nyt ihan vähän vielä näitä jäljelle jääneitä maistelisi. Että sitten huomenna maanantaina taas ruodussa ja tiptop.

Kuulostaako tutulta? Ainakin mulle. Entäs tämä?

No kyllähän sitä nyt voi tänäänkin ihan vaan vaikka 200g ostaa irtokarkkeja, kun on tässä taas koko viikko treenattu ja syöty niin prikulleen tarkasti ja eihän mulla oo ees varsinaisesti mitään painoa pudotettavana.

Kyllä. Tämäkin kuulostaa tutulta. Vai mitä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten sitä sitten pääsisi sen herkkuhomman kanssa jotenkin sinuiksi? Yksi karkkipäivä viikossa? Vai joka päivä pala suklaata? Ja tarviiko siitä herkuttelusta sitten ihan joka ikinen kerta potea huonoa omatuntoa?

Tämä on sellainen juttu mihin ei ole oikeaa vastausta. Joillekin sopii yksi karkkipäivä viikossa ja joillekin taas sopii se, että voi joka päivä ottaa pari palaa suklaata tai vaikka pari kertaa viikossa syödä jotain herkkua.
Itselleni sopii parhaiten se yksi herkkupäivä viikossa.

Mutta kyllä siihen on ollut opettelemista. Ja vieläkin tuntuu välistä vaikealta.
Sitä on tosi helppo nimittäin keksiä ”hyviä” syitä itselleen, miksi karkit olisi ihan ok juttu vaikka päivittäin. 😉 Mutta on sitten oikeasti kyse ylipainoisesta tai normaalipainoisesta ihmisestä, ei se lisäaineiden ja valkoisen sokerin mättäminen päivittäin ole missään nimessä hyvä juttu elimistölle. Eri asia jos oikeasti se on vain yksi pala tummaa suklaata tai raakasuklaata päivässä.

Mä en todellakaan pysty mihinkään otan tästä nyt tällaisen kauniin pienen raakasuklaapalan kahvin kanssa täyttääkseni makeanhimoni. Ei, mä tarvin sitten kyllä vähintään sen 200g. 😀 Ja sen vuoksi mun onkin hyvä pitää se karkkilupa vain kerran viikossa. Toki poikkeuksia on, mutta pääsääntöisesti itse pidän yhdestä karkkipäivästä / viikko kiinni.

dav

Olen nyt opetellut myös siihen, että sitten kun on se karkkipäivä siitä ei pidä tuntea huonoa omatuntoa. Sitten ihan hyvillä mielin vetelle sitä Remix-pussia tai FIlmtownin irttareita tai suklaalevyä tai mitä tahansa. Jos kerta on itselleen tehnyt sellaiset pelisäännöt, että kerran viikossa voi ottaa löysemmein rantein, niin sitten pitää kanssa oikeasti antaa itselleen siihen lupa. Sallia se, eikä suu täynnä Fazerin sinistä koko ajan papattaa, että tää on kyllä nyt vähän huono juttu ja vitsi oisko nyt sittenkin pitäny tehdä vaan sitä proteiinipannaria.

Karkkipäivän asettamisessa jollelkin tietylle viikonpäivälle on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä on se, että tietää sen (esimerkiksi) lauantain sieltä tulevan joka tapauksessa ja silloin jos niitä herkkuhimoja tulee arkenakin, on helpompi pysyä tiukkana kun tietää saavansa kuitenkin pian.
Huono on se, että sitten kun se lauantai koittaa sitä menee karkkihyllylle joka tapauksessa vaikkei juuri silloin itse asiassa tekisikään mieli karkkia. Mutta kun on lupa ja vaan sinä yhtenä päivänä, niin onhan se nyt jumalaude käytettävä tilaisuus hyväksi.

dav

***

Näin hyvinvoinnin ammattilaisena sanon, että älä syö joka päivä karkkia äärettömiä määriä. Se ei tee hyvää. Mutta jos karkit on sinulle ”Herkku nro 1”, tee jokin ratkaisu niiden suhteen.
On se sinun ratkaisusi sitten mikä hyvänsä, nauti päätöksestäsi. 🙂 Ja muista, että se päätös on vain sinun, se ei välttämättä sovi kaikille muille. Eikä sen pidäkään.
Jos tänä viikonloppuna sinulla on karkkipäivä, nauti niistä karkeista täysin rinnoin, älä pode huonoa omatuntoa niistä. Jos taasen olet päättänyt syödä joka päivä palan suklaata ja se sopii sinulle, tee niin.

IMG_20150530_190444