Hätäily pois tavoitteesta!

Oletko asettanut itsellesi jäätävän tiukan tavoitteen, jossa haluat saavuttaa suuria tuloksia mahdollisimman lyhyessä ajassa? Minä ainakin olen. Useitakin kertoja ja lähes yhtä monta kertaa olen mätkähtänyt pyllylleni, koska tavoite on jäänyt saavuttamatta.

Joka kerta homma on mennyt lähes samalla kaavalla: asetan suuren tavoitteen lyhyelle ajanjaksolle innoissani ja motivaatiota puhkuen, ryhdyn toimeen, väsytän itseni ja hyvin nopeasti lopetan tavoitteen jahtaamisen, koska ymmärrän, että se on aivan liian haastava ja liiallinen energiasyöppö, eikä voimavarani tai aikani riitä tavoitteen saavuttamiseen. Tämä johtaa lopulta siihen tilanteeseen, että manaan omaa hölmöyttäni ja tunnen oloni entistä suuremmaksi epäonnistujaksi kuin ennen tavoitteen asettamista.

Mielestäni tämä EI ole hyvä tapa lähteä jahtaamaan omaa tavoitetta ja tämä tapa on hyvin harvalle sopiva. Mikä voisi sitten olla parempi tapa edetä? Alla kerron omaan kokemukseen pohjautuvia vinkkejä miten voit lähteä etenemään tavoitteesi kanssa.

 

Maltti mukana matkassa!

Tiedän tiedän, sitä on niin valtavan innoissaan aina alkumetreillä oman tavoitteensa kanssa ja tekisi mieli antaa kaikkensa, jotta oma tavoite kävisi toteen. Totuus on kuitenkin se, että alkuinnostus laantuu hyvin usein jo parissa viikossa ja arki tulee vastaan. Tällöin jos tavoite vaatii aivan liikaa aikaa ja vaivaa päivästä, silloin saatat huomata, ettei voimavarasi tai aikasi riitä tavoitteesi saavuttamiseen. Tässä kohtaa voi tulla lannistava notkahdus, joka ajaa sinut lähtötilanteeseen.

Jos olet nyt tässä pisteessä, vinkkinä voin sanoa: älä heitä hanskoja tiskiin, vaan tee kevennystä. Siirrä tavoitteesi päivämäärää ja mieti realistisesti mihin voimavarasi ja aikasi riittää tällä hetkellä? Sulauta tavoitteesi osaksi arkeasi ja vältä tekemästä siitä koko elämääsi. Näin keventämällä etenet koko ajan eteenpäin ja pääset lopulta maaliin, vaikkei vauhti päätä huimaisikaan. Kannattaa muistaa, että parempi hidaskin eteneminen kuin paikoilleen juuttuminen.

Muista, sinun EI tarvitse pystyä mahdottomuuksiin lyhyessä ajassa!

 

Ole realistinen!

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa ja kiloja on kertynyt matkan varrella runkoosi useampi, ole asian suhteen realistinen ja ymmärrä, että kilojen kertyminen ei ole tapahtunut parissa yössä tai viikossa, joten ei kannata odottaa, että ne lähtee pois hetkessä.

Hyvä oppi, jonka olen itse oppinut matkan varrella on seuraava: osaa antaa tavoitteellesi aikaa. Älä hätäile tai aseta itsellesi liian isoja ja nopeita tavoitteita, joiden vuoksi tunnet vain enemmän stressiä ja paniikkia. Painonpudotus ja kiinteytyminen (tai mitä ikinä tavoittelet) ottavat oman aikansa ja voi viedä useampi viikko ennen kuin alat edes nähdä muutosta peilikuvassasi, mutta ole valmis antamaan tavoitteellesi se aika ja panostus, jonka se vaatii.

Itse välillä mietin, etten ole päässyt haluamallani tapaa eteenpäin ja tunnen jumittavani paikallaan, mutta sitten suuntaan katseeni tulevaisuuteen ja tiedostan, että haluamani muutos tulee kyllä tapahtumaan, jos vain jatkan päivittäin oikeisiin tekoihin panostamista. Tämä onkin ollut suuri oppi: kyky suunnata oma katse tulevaan, eikä jäädä kiinni nykyhetkiseen tilanteeseen.

Usein koitan miettiä, että tilanne on mikä on nyt, mutta puolen vuoden ja vuoden päästä olen paljon pidemällä, kun vain toimin niin kuin tavoitteen kannalta on oikein. Tätä suosittelen myös sinulle, joka saatat jämähtää miettimään liikaa tämän hetkistä tilannettasi.

Muutos ottaa aikansa. Keho ja kunto kyllä muuttuvat, kun toimit päivittäin oikein!

tavoite

Tulee hyviä päiviä ja tulee huonoja päiviä!

Haluan myös muistuttaa, että muutosta tehdessä ja tavoitetta jahdatessa eteen tulee monenmoisia päiviä. Tulee päiviä, jolloin puhkut intoa ja motivaatiota ja tulee päiviä, jolloin saat nähdä ekstra paljon vaivaa, jotta saat itsesi tekemään edes pieniä tekoja tavoitteesi eteen. Tämä on ihan normaalia ja kuuluu matkaan, joten huonojen päivien takia ei kannata antaa periksi, eikä kannata miettiä, että koko homma olisi pilalla!

Itse olen huomannut, että hyvät päivät on helppo mennä läpi, mutta olen huomannut, että huonoina päivinä se todellinen kasvu ja muutos tapahtuu. Silloin kun jaksaa nähdä tavoitteen eteen sen vaatiman vaivan, silloin sitä totisesti kasvaa ja vahvistuu. Itse ainakin koen vahvasti näin. On todella hieno tunne huonon päivän jälkeen kun on toiminut tavoitetta tukevasti, vaikkei huonona päivänä välttämättä ollenkaan olisi huvittanut. Siinä kohtaa usko itseen tuntuu vahvistuvan huomattavasti enemmän verrattuna hyviin päiviin. Tämän vuoksi suosittelenkin, että seuraavalla kerralla kun sulla on menossa ”huono” päivä, toimi silti niin kuin tavoitteesi kannalta olisi hyvä ja tunnustele miltä susta jälkikäteen tuntuu.

 

Tiivistettynä tämän postauksen sanoma:

  • Anna tavoitteellesi riittävästi aikaa ja jätä hätäily pois. Näin hommasta karisee turha paniikki ja stressi.
  • Vältä asettamasta itsellesi liiallisia odotuksia ja ole realistinen tavoitteesi suhteen ja ole myös itseäsi kohtaan ARMOLLINEN. Mieti tavoitetta vaikka toisen ihmisen näkökulmasta, kuinka kauan hänellä menisi suurin piirtein aikaa saavuttaa kyseinen tavoite ja vertaa sitä sen jälkeen itsellesi asettamaan aikarajaan? Kohtaako nämä ollenkaan?
  • Sulauta tavoitteesi mukaan muuhun elämään ja vältä tekemästä siitä koko elämää. Elämästä ja matkasta kuuluu nauttia, joten varmista, ettei tavoitteesi jahtaaminen mene liialliseksi suorittamiseksi.
  • Pysy tavoitteessasi myös huonoina päivinä, koska silloin tapahtuu todellinen kasvu. Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti, mutta on tärkeää tehdä edes jotain, jotta pääset eteenpäin.

 

Seuraa matkaani Instagramin puolella @meritavaananen 

Seuraa Facebookissa 

 

Terkuin,

Merita