matcha

Matcha-teetä päiväkahvin korvikkeena?

Laitoin viime viikolla matcha-teen tilaukseen ihan vain siitä syystä, että halusin kokeilla sitä päiväkahvin korvikkeena. Eilen matcha-tee sitten kilahti postiin ja tänään se pääsi heti testiin!

 

Mitä matcha-tee on?

Matcha on jauhettua vihreätä teetä, joka valmistetaan teepensaista, jotka varjostetaan 2-8 viikkoa ennen poimintaa. Varjostaminen hidastaa kasvua, syventää makua sekä lisää lehtivihreän, rauhoittavan l-teaniinin ja kofeiinin määrää teessä. Koska matcha koostuu pelkästään jauhetusta lehtimateriaalista, saa matchaa nautittaessa hyödynnettyä tehokkaasti kaikki teelehtien ravintoaineet. Siksi matcha on yksi terveellisimmistä teelaaduista.

Siinä missä tavallista vihreää teetä nautiessa juodaan vain teelehdistä haudutettu liemi, matcha-tee sisältää teelehden kokonaisuudessaan.

Mikä matchasta tekee terveellistä?

Matcha-teen kerrotaan olevan huomattavasti terveellisempää kuin tavallinen vihreä tee, koska teessä nautitaan jauheen muodossa koko lehti, eikä pelkästään haudutettua vettä, jossa teepussi on ollut. Netistä löysinkin seuraavan lauseen: ”yksi lasillinen matcha-teetä vastaa noin 10 lasillista vihreää teetä, jos verrataan ravintoarvoja ja juomien sisältämien antioksidanttien määrää.”, tiedä sitten onko tämä täysin totta, mutta houkuttelee ainakin juomaan jatkossa enemmän matcha-teetä kuin vihreää teetä. 😉

 

Matcha-teen terveyshyödyt pähkinänkuoressa:

 • virkistää, rauhoittaa ja poistaa väsymystä nostamatta insuliinitasoa
 • glykeemi-indeksi nolla
 • sokeriton
 • sisältää todella terveellisiä EGCG flavonoideja
 • nopeuttaa rasvan palamista
 • suojaa sydäntä ja verisuonia
 • parantaa keskittymiskykyä
 • alentaa kolesterolia, verenpainetta ja verensokeria
 • ehkäisee syöpää
 • estää virusten leviämistä
 • nuorentaa ja puhdistaa kehoa

 

marcha

Miten matcha-teetä kuuluu nauttia?

Matcha-teessä ei laiteta teepussia veteen ”lillumaan”, vaan teen valmistamisessa tulee nähdä hieman enemmän vaivaa. Matchan valmistamisessa tulee käyttää kuvassa näkyvää leveää Chasen-vispilää tai muuta pientä vispilää. Ilmankin varmaan pärjää. 🙂

 

Miltä maistuu?

Pitää rehellisesti sanoa, että matcha-teessä on pieni pistävä maku ja se haisee hieman levämäiseltä… Hyvin tee kuitenkin meni alas ja varmasti parin kerran jälkeen makuun tottuu. 😉 Netistä katsoin, että matcha-jauhetta voi käyttää myös smoothien joukossa, joten jatkossa voin lisäillä jauhetta myös sinne. Löysin myös esimerkiksi nämä 20 reseptiä, joihin voi käyttää matchaa, joista ainakin yksi tai kaksi menee kokeiluun.

 

Mistä matchaa saa ja mitä kustantaa?

Oman Moya Matcha-teeni tilasin Ruohonjuuresta, mutta matchaa löytyy varmasti luontaistuotekaupoista. Hinnaltaan ei ollut aivan edullisin (30g n. 12€). Probsit Ruohonjuurelle todella nopeasti tilauksen toimittamisesta!

 

Katso myös: 

6 x aivoruokaa väsyneille äideille!

Maidottomat kalsiuminlähteet

Tiesitkö nämä probiooteista?

 

Lähteet: Luontaistuotteet, Chaya

Seuraa myös: Facebookissa