Sitä saa mitä tilaa

Sitä saa mitä tilaa!

Odotukset ovat hassu juttu. Nimittäin meistä jokainen saa lähes aina sitä mitä itseltään odottaa. Alla pari hyvää esimerkkiä:

Jos odotat huonoa päivää, odotuksesi usein toteutuu, eikö niin? Jos odotat, että työpäivästäsi tulee olemaan syvältä, silloin useimmiten käy näin. Jos opiskelet ja ajattelet ennen tenttiä, että tentti tulee menemään päin honkia, silloin lopputulos todennäköisesti tulee olemaan tämän kaltainen.

Tämä kaikki johtuu usein siitä, että odotit huonoa lopputulosta ja sellaisen myös sait. Odotuksesi täyttyivät, simsalabim! Karua, mutta totta.

 

Tämä sama koskee myös esimerkiksi painonpudotusta tai jos yrität tehdä jotain muita muutoksia elämässäsi. Jos lähdet liikkeelle seuraavien odotusten siivittämänä:

  • kokeillaan, mutta en kuitenkaan usko onnistuvani…
  • painonpudotus on aina ihan mielettömän vaikeaa…
  • minulla on aina ongelmia muutosten teon kanssa…
  • tiedän palaavani jossain kohtaa lähtöpisteeseen, mutta kokeillaan nyt silti…

Tämän kaltaisten odotusten myötä valmistaudut jo ihan alkumetreillä epäonnistumiseen eli et ole oikeastaan missään kohtaa antanut itsellesi mahdollisuutta onnistua tavoitteessasi. Aika hassu juttu näin kun sitä kunnolla ajattelee, mutta silti niin tuttu juttu monelle (myös itselleni), eikä sitä kannata hävetä, jos koit piston takapuolessasi. Tärkein pointti on se, miten sinä ja minä toimimme jatkossa.

Sitä saa mitä tilaa

Miten asiaan pystyy tekemään muutosta?

No tietysti menemällä sinne itse ”ongelman” äärelle eli omiin odotuksiin ja niiden muokkaamiseen. Sen sijaan, että odotat asioiden menevän jatkossa huonosti, odota että ne menevät edes pikkiriikkisen paremmin ja pikkuhiljaa asiat alkavat sujua paremmin, ainakin useimmiten. Toki kaikkeen me ei voida itse vaikuttaa, mutta ainakin siihen, että omat odotukset ovat kohdillaan. 😉

Omasta mielestä sanonta pessimisti ei koskaan pety on ihan syvältä, mutta valitettavan paljon sitä kuulee eri nurkista. Toinen mielestäni täysin surkea sanonta on: ”se joka kuuseen kurkottaa, katajaan kapsahtaa”. Näistä kumpikaan sanonta ei ole kovin kannustava, vaan enemmänkin ne viestivät vahvasti: ”älä vain yritä liikaa, äläkä odota itseltäsi liian suuria, koska tulet kuitenkin epäonnistumaan ja pettymään”. Ei kovin rohkaisevaa, ei!

 

Ensi kerralla kun lähdet kokeilemaan jotain uutta ja asetat itsellesi tavoitteen, uskalla rohkeasti odottaa itseltäsi hyvää lopputulosta:

  • tulen NIIN saavuttamaan tavoitteeni, piste!
  • minä onnistun!
  • minussa on kaikki se, mitä tavoitteeni saavuttaminen vaatii!
  • onnistun painonpudotuksessa 110%!

Jo näiden lauseiden sanominen tuo lisäboostia ja intoa, kokeile vaikka! Toista ensin mielessäsi lause: ”kokeillaan, mutta en kuitenkaan usko onnistuvani” ja toista sen jälkeen lause: ”tulen NIIN onnistumaan tavoitteessani, piste!

Huomasit varmasti, mikä alamolli ensimmäisessä lauseessa oli ja miten toinen lause nosti intoa, eikö?

 

Tähän loppuun vielä tärkeä pointti. Jos ja kun tulee vastaan päiviä, jolloin kaikki tökkii etkä usko omaan tekemiseesi, just silloin sinun kannattaa korottaa odotuksiasi. Silloin sinun tulee opetella sanomaan itsellesi oikeita, rohkaisevia sanoja, jotka auttavat puskemaan läpi huonojen hetkien, koska huonoja hetkiähän tulee, se on varma. On vain eri asia, miten suhtaudut niihin ja mitä odotuksia sinulla on huonoista hetkistä. Jos uskot, että selviät huonoista hetkistä ja onnistut jatkamaan matkaasi, silloin varmasti käy niin. Jos taas uskot, että huonon hetken tullessa selkärankasi katkeaa ja luovutat, silloin varmasti teet niin.

It’s all in you! Muista odottaa parasta!