Elämäntapamuutos

Elämäntapamuutos – tärkein muutos lähtee sisältä!

Ajateltiin molemmat jakaa tällä viikolla paloja omista elämäntapamuutostarinoistamme ja Elina jakoikin omansa jo maanantaina ja täytyy kyllä sanoa, että huh, millaisen muutoksen Elina on aikoinaan tehnyt! En meinannut tunnistaa häntä kuvasta. Jos et ole vielä katsonut kyseistä postausta, voit katsoa sen täältä. Elina on niin timantti! 

Itse ajattelin tänään raottaa omaa tarinaani. Tänä päivänä mua harmittaa ihan tosi paljon, kun olen hävittänyt lähes kaikki kuvat niiltä ajoilta, jolloin olin suurimmillani. Silloin ajattelin, etten halua KOSKAAN kenenkään näkevän mun kuvia, enkä halunnut niitä itsekään katsoa. Nykyään olisi kuitenkin todella hienoa nähdä, miten pitkälle sitä on päässytkään. Tärkeintä kuitenkin, että itse sen mielessäni tiedän. <3 

Elämäntapamuutos

Muutoskuvien sijaan ajattelinkin tänään jakaa kirjoittamisen kautta niitä tunteita, joita mulla oli silloin ennen kuin tein oman elämäntapamuutoksen, koska ne tunteet jäävät kyllä varmasti pysyvästi mieleen, niin vahvoja ne olivat. Muistan hyvin varsinkin sen kurjan olotilan, joka velloi vatsanpohjassa peiliin katsoessa tai kun yritin piilottaa itseni löysien vaatteiden alle. Mietin koko ajan vain, että toivottavasti kukaan ei näe mun vatsamakkaroita tai jenkkakahvoja. Muistan myös, kuinka varsinkin kesäisin ahdisti, kun vaatekerrastoa piti vähentää, vaikken millään olisi halunnut. Olisin voinut pukeutua kesähelteelläkin pitkiin tummiin vaatteisiin, mutta tämä olisi ollut liian tuskaista ja ehkä vielä enemmän huomiota herättävää… 😀 Onko nämä tunteet sulle tuttuja?

Lopulta suurimmillani vaaka näytti 79 kiloa ja muutaman sataa grammaa päälle. Nuo kilot oli kertynyt tasaisesti mun vartaloon navasta ylöspäin ja ne oli hankittu passiivisuudella ja epäterveellisillä elämäntavoilla.

Pahaa oloa, jota tunsin päivittäin, lievitin (oikeasti pahensin) syömällä herkkuja, suuria määriä herkkuja. Syödä mussutin sohvalla maaten ja mietin samalla, kuinka halusin olla hoikka. Näin jälkeenpäin on hassua miettiä, miten sitä ihminen voi päivittäin toimia täysin päinvastoin mitä oikeasti haluaa ja tästähän se ristiriidan tunne syntyykin. Tehdään toisin kuin oikeasti halutaan tehdä. Eletään omien arvojen vastaisesti. Mieli sanoo ”ei herkkuja” ja käsi tunkee hamppareita suuhun…

Silloin vuosia sitten olisin mielestäni antanut mitä vain jos olisin saanut ylimääräiset kilot pois, mutta silti joka päivä syödä mussutin herkkuja ja elin passiivisesti, joka soti täysin sitä oikeasti haluamaani vastaan.

Kokeilin useiden vuosien aikana lukuisia eri laihdutuskuureja, mutta eihän niistä mitään tullut. Joskus putosi muutama kilo, mutta kilot tulivat melko nopeasti tuplana takaisin, koska niiden karistamiseen olin käyttänyt äärikeinoja. Aina etsin jotain hetkellistä ratkaisua ongelmaani, mutta en missään vaiheessa miettinyt, mikä voisi tuoda pysyvän muutoksen. Mulle onnistunut painonpudotus tarkoitti silloin vain sitä, että saadakseni painon putoamaan, pitää nähdä nälkää ja liikkua ihan hulluna koko ajan. Ja jos ei yrittänyt pudottaa painoa, tarkoitti se mulla taas sitä, että syön epäterveellisesti mitä sattuu ja liikun mahdollisimman vähän. Eli elin koko ajan ääripäissä; joko ALL IN tai kaikki läskiksi. Kultaista keskitietä ei ollut.

En ymmärtänyt silloin ollenkaan terveellisen syömisen päälle. En ymmärtänyt ravinnosta yhtään mitään. Koko ajatusmaailmani oli hyvin mustavalkoinen. 

Kun hiljalleen aloin ymmärtää, että mun tulee tehdä elämässäni oikeasti kunnon pysyviä muutoksia, jotta voin saavuttaa haluamiani pysyviä tuloksia, ymmärsin myös, että mun on päästettävä irti tietyistä tavoista ja ajatusmalleista, jotta voin saada tilalle jotain uutta. Tämä tarkoitti silloin automaattisesti, että ruokavalio on muutettava terveellisemmäksi ja syömistottumusten tulee muuttua pysyvästi. Paluu takaisin vanhojen tapojen pariin ei voisi enää olla mahdollista, koska silloin se tarkoittaisi, että palaisin takaisin lähtöruutuun.

Elämäntapamuutos

Ajatusten tuli muuttua…

Tärkeä asia, joka tuli muuttaa myös oli se tapa, jolla kohtelin itseäni ja tällä tarkoitan nyt henkistä puolta. Puhuin itselleni todella tylysti, syyllistin syömisistä ja kaikista mitä jätin tekemättä tai mitä tein väärin.  Takerruin koko ajan siihen, mistä en pidä itsessäni ja koin kehoni todella epämukavana paikkana elää. Tällaisen ajattelutavan muuttamisen koenkin yhtenä tärkeimpänä tekona onnistuneen muutoksen aikaansaamisessa, koska me ihmiset toimimme seuraavanlaisesti:

AJATUS – TUNNE – TOIMINTA 

Jos meidän ajatukset ovat vaan itsemme morkkaamista ja syyllistämistä, nämä ajatukset laukaisee kurjan tunteen, joka taas laukaisee usein tunnesyömisen tai jonkun muun toiminnan, joka saa meidät toimimaan ei toivotulla tavalla (sama toimii myös toisin päin, tunne laukaisee ajatukset, jotka laukaisee tietyn toiminnan). Kun lähdetään hiljalleen muuttamaan ajatuksia / tunteita / toimintaa, alkavat nämä kaikki kolme muuttua parempaan suuntaan. 

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna jos sulla on mieli täynnä negatiivista itsehöpöttelyä ja morkkaat kaikkea mitä teet, suosittelen olemaan itsellesi armollisempi, suosittelen puhumaan itsellesi kauniimmin ja kaivamaan hyviä puolia esiin. Elämä on tosi raskasta jos vaan koko ajan mollaa itseä. Hyvä keino on ottaa vahvistuslauseet käyttöön, joita lähdet syöttämään mielellesi tasaiseen tahtiin. Kuulostaa hömpältä, mutta toimii!

Yksi hyvä keino on myös toimia niin kuin oikeasti haluat toimia, koska oikeat teot luo oikeita tunteita ja niistä syntyy myönteisiä ajatuksia.  

 

Eli voit panostaa mihin tahansa näistä kolmesta: 

  • Hyvät ajatukset laukaisee hyvän tunteen, jonka kautta toiminta on sen mukaista 
  • Hyvä tunne laukaisee hyvät ajatukset, jonka kautta toiminta on sen mukaista 
  • Hyvä teko laukaisee hyvän tunteen ja hyvät ajatukset

 

Ajattelutavan muuttamisen lisäksi on tärkeää panostaa oikeaan toimintaan!

Runsas kymmenen vuotta sitten muutosta tehdessäni yksi keino liikkeelle lähtemiseen oli lukea lehdistä erilaisia ravintovinkkejä. Lehtien jälkeen siirryin lukemaan kirjoja ja etsimään netistä tarkempaa tietoa ravinnosta. Jossain kohtaa huomasin, että ahmin todella paljon kirjallisuutta ravinnosta ja liikkumisesta. Tiedostaen ja tiedostamatta vein nämä uudet asiat elämässäni käytäntöön ja muutosta tapahtui koko ajan samalla kun opin uutta. Lopulta kävikin niin, että hyvinvoinnista tuli mulle suuri intohimo, joka johti kouluttautumiseen ja unelmatyöni pariin eli valmentamiseen, jossa saan auttaa asiakkaita. Tätä työtä olen tehnyt kohta kuusi vuotta. <3 Koen, ett mun oma kokemus on auttanut suuresti ymmärtämään paremmin asiakkaita, koska moni on lähtötilanteessa samassa pisteessä kuin itse olin reilu 10 vuotta sitten. 

Kerrytä tietoa siitä osa-alueesta, jota haluat elämässäsi kehittää. 

Eli vinkkinä voinkin sanoa, että jos et tiedä jostain asiasta riittävästi, kannattaa ottaa asiasta enemmän selvää. Nykyään tiedon saaminen on todella helppoa ja pelkästään sohvalla makaamalla voi kännykkää naputellessa saada silmiensä eteen vaikka mitä infoa (e-kirjat, webinaarit, videot jne..). Toisena tärkeimpänä asiana on viedä opittu tieto käytäntöön eli ryhtyä tekemään joka päivä oikeita tekoja, koska jos sulla on valtavasti tietoa päässä, mutta et hyödynnä sitä mitenkään, on tuo tieto lähes turhaa. 

Tiedon lähteenä voi toimia myös valmentaja, joka auttaa näyttämään oikeaa suuntaa varsinkin alkumetreillä, jolloin saatat tuntea olevasi hukassa. Valmentaja antaa tarvittavat avaimet alkuun, jonka avulla sinun on helpompi jatkaa matkaa myöhemmin itseksesi eteenpäin. 

 

Nykyään lähes kaikki on toisin…

Nykyään noin 20 kiloa kevyempänä elämäni on täysin erilaista kuin ennen. Nykyään ruokailutavat ovat heittäneet päälaelleen ja tänä päivänä terveellisesti syöminen on iskostunut tiukasti selkärankaan. Toki välillä heittäydyn rennosti sohvalle ja nappaan herkun jos toisenkin, mutta uusien opittujen tapojen avulla paluu herkuttelun jälkeen takaisin terveellisen syömisen pariin on helppoa ja se tapahtuu lähes automaattisesti. 

Tässä kohtaa pitää kuitenkin todeta, että vaikka ulkoinen kuori on muuttunut, tärkeimpänä muutoksena pidän kuitenkin sitä muutosta, joka on tapahtunut mun sisällä. Mulla on itseni kanssa tänä päivänä tosi hyvä olla. Tunnen olevani yhtä kehoni kanssa ja viihdyn siinä tosi hyvin. Mun keho ei toki ole täydellinen, mutta tykkään sen jokaisesta sentistä. <3

 

Tässä pari pientä vinkkiä alkumetreille: 

  • Tee muutosta, koska haluat kohdella itseäsi paremmin. Ole itsellesi armollinen sen sijaan, että tekisit muutosta itseäsi rangaisten, tee muutosta sen vuoksi, että haluat itsellesi parasta, koska sitä sinä totisesti ansaitset! Sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen. <3
  • Muista, ettei sun tarvitse muuttaa kaikkea kerralla. Mieluummin kannattaa lähteä liikkeelle pienillä askelilla, jolloin muutoksen teko ja tavoitteen saavuttaminen ei tunnu niin valtavan suurelta ja ahdistavalta. Voit ihan hyvin jakaa muutoksen useisiin eri steppeihin. Etene just siihen tahtiin, kun susta tuntuu hyvältä.
  • Nauti pienistäkin onnistumisista. Matka on se tärkein ja opettavin asia koko jutussa.

 

No matter how slow you go you are still lapping everybody on the couch!

Tulipas pitkä teksti. Tosi kiva, jos jaksoit lukea sen loppuun! <3

– Merita

 

Seuraa meitä myös: 

Instagramissa / Facebookissa