Erilainen uuden vuoden lupaus

Mitä jos tekisitkin tulevalle vuodelle vähän erilaisen lupauksen, sen sijaan, että menet lupaamaan itsellesi sellaista, jonka jo tiedät olevan mahdotonta toteuttaa kun arki tulee vastaan? Mitä jos huomaisitkin vuoden 2019 lähestyessä loppuaan, että olet saanut pidettyä tämän itsellesi tekemäsi lupauksen ja näet myös sen vaikutukset kokonaisvaltaisesti sun elämässä ja olet itsellesi kiitollinen? Uuden vuoden lupaukset eivät ole turhia, jos teet itsellesi lupauksen, jonka päätät myös pitää. Erilainen uuden vuoden lupaus. Haluan antaa sinulle yhden vaihtoehdon, jota voit lähteä oikeasti toteuttamaan ja huomaat elämäsi muuttuvan.

Ihan ensimmäiseksi pysähdy hetkeksi elämäsi äärelle. Itse teen tämän loppuvuodesta ja käyn läpi kulunutta vuotta; sen huippukohtia, opetuksia ja haasteita. Kirjoitan asioita ylös ja mietin mitä kaikkea on tapahtunut ja mistä lähdettiin vuoden vaihtuessa ja missä ollaan nyt. Hyvin usein on huikeaa huomata se, mitä kaikkea vuoden aikana voikaan tapahtua.

Erilainen uuden vuoden lupaus

Jotta elämän eri osa-alueita olisi mahdollisimman yksinkertaista käsitellä, käytän itse Ilkka Koppelomäen (jonka Saa mitä haluat -kirjaa suosittelen lämpimästi!) neljää eri elämän osa-alueen määritelmää. Osa-alueisiin kuuluvat nämä aiheet:

 1. Talous ja työ
  • kuten opiskelu, työ ja myös kaikki toimet mistä saat rahaa
 2. Ihmissuhteet
  • kuten parisuhde tai sinkkuus, suhde omiin vanhempiisi, lapset, sukulaiset, ystävyyssuhteet, työkaverit ja eri ihmissuhdeverkostot
 3. Henkinen hyvinvointi
  • Unelmat, eli mitä kohti olet menossa, mistä unelmoit? Oletko mielestäsi tehnyt unelmiesi eteen asioita vai jäänyt seilaamaan paikallesi?
  • Miltä sinusta tuntuu elämässäsi? Nautitko joka päivästä vai tuntuuko elämä tarpomiselta ja vaikealta? Syökö jokin arjessa energiaasi ylitse muiden?
  • Arjesta palautuminen ja oma aika mikä se onkaan itselle, kuten musiikin kuuntelua tai soittamista, ulkoilua luonnossa, kirjan lukemista tai treenaamista. Oma aika on akkujen lataamista ja se on sellaista mitä voit tehdä silloin kun olet muuten ihan poikki kaikesta muusta (esimerkiksi työstressistä).
 4. Fyysinen hyvinvointi
  • kuten hengittäminen, ravinto, liikunta, lepo ja kaiken sen tasapaino arjessa. Fyysisen hyvinvoinnin ollessa hyvä, vaikuttaa se elämään suuresti, koska jos jostain syystä ei ole fyysisesti hyvässä kunnossa, tuolloin myös energiatasot ovat vähissä ja se syö taas jaksamista toteuttaa muutoksia, tavoitteita tai niitä omia unelmia.

Nämä kaikki osa-alueet vaikuttavat vahvasti toisiinsa ja usein muutos yhdelläkin osa-alueella näkyy myös muissa alueissa. Näin vuoden loppupuolella on hyvä pysähtyä miettimään, mitä näille elämän eri osa-alueille kuuluu. Ilman syyllistämistä. Itse kirjoitin nämä asiat ylös. Hakeuduin hiljaiseen paikkaan ja laitoin mieluista musiikkia soimaan ja annoin kynän sauhuta ajatuksenvirrasta.

 

Miltä elämä näyttää? Huomaatko, että jollain alueella menee hyvin ja toisessa alueessa olisi kehittämisen varaa? Tuleeko mieleesi jokin kuopattu haave, jonka haluaisit niin toteuttaa, mutta et vain ole tehnyt sitä kun se tuntui mahdottomalta? Miksi se olisi mahdotonta? Ehkä omassa mielessäsi? Mitä jos joku muukin on onnistunut saavuttamaan sen? Miksi et tuolloin sinäkin? Oma mieli on hassu ja välillä rajoittaa elämää.

Miltä haluaisit elämäsi näyttävän?

Pysähdy seuraavaksi miettimään näitä elämäsi osa-alueita ja päästä itsesi fiilistelemään ihannetilaa, jonne haluaisit päästä. Tämä kohta on itselleni se suosikkikohta. Älä anna mielesi hyssytellä tai jarrutella, vaan anna mennä! Mieti millaista olisi unelmiesi elämä ja ihan vaan se arkikin, millaista se olisi, mitä tekisit? Mitä tuntisit? Missä olisit? 

Työ & talous:

Millainen olisi ihanne työtilanne? Mitä tekisit, keiden kanssa, kuinka paljon? Mitä nautit tehdä ja missä? Sinun ei tarvitse tietää kaikkea täysin, esimerkiksi minä itse kirjoitin haavetyöni paperille noin 3 vuotta sitten. En tiennyt yhtään mitä se olisi, mutta tiesin, että haluan tehdä työtä hyvinvoinnin parissa ja auttaa ihmisiä. Halusin myös ympärilleni tiimiä ja auttaa heitä menestymään. Työ tuli eteeni noin puoli vuotta myöhemmin ja on nykyään mahdollistanut minulle monia ihania asioita ja juurikin noita mitä kirjasin ylös, ennen kuin edes tiesin mistä voisi olla kyse. Aina ei tarvitse tietää etukäteen. Entä taloustilanne? Kirjoita vaikka itsellesi suoraan ylös, minka summan rahaa haluaisit saada pankkitilillesi kuukaudessa ja millaisia tulonlähteitä haluat sinulla olevan. 

Ihmissuhteet:

Millaisia ihmissuhteita haluaisit itselläsi olevan ja miten ne voivat? Kirjaa ylös läpikäyden kaikki ihmissuhteesi; keitä nämä ihmiset ovat ja jos et vielä tiedä heitä, kirjaa ylös millaisia he olisivat. Kannustavatko he sinua, ovatko he saavuttaneet jotain, jota sinäkin haluaisit saavuttaa? Voisitteko tukea toisianne? Entäpä perheesi, miten viettäisitte aikaa yhdessä ja millaiset välit teillä olisi? Jos haaveilet parisuhteesta, kirjaa ylös millainen tämä henkilö olisi ja millainen suhteenne olisi.

Henkinen hyvinvointi:

Käy läpi kolme osa-aluetta, anna siipien kasvaa ja lennä!

 • Mistä olet aina haaveillut? Kirjaa ylös kaikista hurjimmatkin haaveesi, äläkä anna minkään jarruttaa. Minä haaveilen siitä, että voisin elää osan vuodesta ulkomailla ja haaveilen myös siitä, että voisin motivoida suurta yleisöjoukkoa suuressa tapahtumassa… Unelmoitko opiskelemisesta, yrittäjyydestä tai uudesta työpaikasta? Tai onko unelmasi perheen perustaminen tai vaikka kirjan kirjoittaminen? Haaveiletko sinä maailmanymärimatkasta, hyväntekeväisyydestä tai vaikka ihanasta omakotitalosta? Kirjaa kaikki ylös ja anna hymyn kasvaa huulilla. <3
 • Millaista arkea elät? Miltä tuntuu herätä? Millaisia tunteita elämässäsi on kun elät sellaista elämää, mitä haluat elää? Tunne niin vahvasti kuin vaan pystyt.
 • Kirjaa ylös myös se, mitä haluat omalta ajaltasi. Voisiko se olla jotain, mitä teit pienenä tai jokin ihan uusi juttu? Tai jos tuntuu, että omaa aikaa on liian vähän, olisiko mahdollista löytää arkeen edes vähän lisää pieniä levähdyksen hetkiä?
Fyysinen hyvinvointi

Fyysinen hyvinvointi on se joka tuo energiaa ja nyt voit kuvitella itsellesi sen ihannetilan, minkä haluaisit sen suhteen olevan. Miten liikut, miltä olo omassa kehossa tuntuu? Oletko energinen ja jos olet niin kuinka energinen ja mitä kaikkea jaksat tehdä? Miten syöt ja miltä se tuntuu? Entäpä palautuminen ja lepo? Oletko haaveillut puolimaratonista tai kokonaisesta tai haluaisitko olla vahvempi? Kirjaa ylös fyysinen tavoiteolotilasi ja uskalla oikeasti unelmoida loistavasta fyysisestä olotilasta, vaikka tilanne olisi nyt huono mielestäsi.

Tee valinta

Nyt kuuntele intuitiotasi ja tee valinta näiden osa-alueiden välillä ja valitse yksi osa-alue, jota haluat lähteä kohentamaan yksi kerrallaan. Valitse se osa-alue, jonka koet tärkeäksi juuri nyt ja muista että usein yhden osa-alueen kohentuessa myös ne muut osa-alueet voivat parantua. Usein ongelmaksi muodostuu se, että lähdemme kohentamaan jokaista osa-aluetta kerrallaan ja tiedettävästi kun asioita on liikaa, niin mikään ei etene haluamalla tavalla. Siksi yhden osa-alueen valitseminen kannattaa ja oikeasti tuottaa tuloksia. Tee itsellesi erilainen uuden vuoden lupaus ja lähde yksi askel kerrallaan ensin kiinnittämään huomiota valitsemaasi osa-alueeseen ja seuraavaksi tekemään pieniä tekoja sen eteen. Riittää, että etenet teko ja askel kerrallaan. Huomaat tuloksia takuulla. Voit vaihtaa osa-aluetta vaikka kuukausittain tai tarvittaessa usemmin/harvemmin. Joskus tulokset tulevat hitaammin ja joskus nopeammin, kunhan muistat mennä eteenpäin ja antaa asioiden tapahtua.

Tee itsellesi erilainen uuden vuoden lupaus, jota et tule katumaan ja pidä se lupaus, jonka teit itsellesi.

Jotta pääset syvemmälle juttuun, suosittelen edelleen enemmän kuin lämpimästi (tämä ei ole maksettu mainos) lukemaan ja mielellään hankkimaan omaksi Ilkka Koppelomäen kirjan Saa mitä haluat. Äskeinen oli vain lyhyesti itse käyttämäni versio siitä, miten omaa elämää voi lähteä pikkuhiljaa muokkaamaan oman näköiseksi. Pienin askelin. Suuri vaikutus. Tämän tehtävän tekeminen on niin kutkuttavaa! 

Toivon sinulle hienoa, unohtumatonta ja myös uskomatonta tulevaa vuotta 2019. Haluan tsempata sua uskomaan itseesi vielä enemmän ja elämään just sellaista elämää, josta just sä nautit. Koska se on mahdollista, sä pystyt mihin vaan. <3