Miten syödä terveellisemmin? Nappaa 23 vinkkiä!

Mietitkö usein, miten voisit syödä terveellisemmin? Onko sinulla vaikeuksia päästä irti iltanapostelusta tai vievätkö sokeriset herkut liian usein mennessään? Vai tuntuuko sinusta, että ruokavaliossasi on niin monta eri osa-aluetta, jotka kaipaisivat hiomista, joten et tiedä oikein mistä sinun tulisi aloittaa? Puhdistu & Hoikistu -verkkovalmennuksemme syventyy ravinnon maailmaan ja antaa sinulle käytännön vinkkejä siihen, miten syödä yksinkertaisesti ja helposti paremmin. 

Tässä kirjoituksessa annan sinulle 23 vinkkiä miten syödä terveellisemmin. Näiden vinkkien avulla voit lähteä tekemään pieniä muutoksia ruokavaliossasi. Kannattaa muistaa, että pienikin muutos on kotiinpäin ja voit saada pienten muutosten avulla suuria tuloksia aikaan pidemmässä ajanjaksossa. 

 

Miten syödä terveellisemmin? Nappaa näistä 23 vinkistä itsellesi parhaiten sopivat ja lähde tekemään muutosta!

 

Vinkki 1. Ei enää sitku-ajattelua tai aloittamisen eteenpäin siirtämistä!

Jos olet se maanantai-ihminen, joka siirtää muutosta aina eteenpäin ja eteenpäin, nyt on sinun aikasi lopettaa sitkuttelu, viivyttely ja ryhtyä toimeen! Viivyttelyn kehään on todella helppo jäädä koukkuun, mutta valitettavasti viivyttely ei tuota minkäänlaista tulosta, vaan pelkkä toimeen ryhtyminen ja oikeiden asioiden tekeminen tekee niin. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että päätät heti tänään tehdä jotain terveellisen syömisen eteen ja sen jälkeen sinun on vain varmistettava, että loppupäivän aikana toimit päätöksesi mukaisesti.

Voi olla ihmeellistä huomata, miten jo yksi oikea valinta voi johtaa useisiin muihin hyviin valintoihin. Sinun on vain otettava ensimmäinen askel!

 

Vinkki 2. Syö säännöllisesti!

Säännöllinen syöminen on todella tärkeä asia, jonka avulla on hyvä lähteä laittamaan omaa ruokailurytmiä kuntoon. Tämä johtuen ihan siitä, että säännöllisyyden avulla pystyt vähentämään turhaa napostelua, vatsanpohjassa murisevaa nälkää ja verensokerisi pysyy päivän mittaan tasaisempana, jonka ansiosta sinun on helpompi tehdä parempia valintoja syömisten suhteen. Tämä voikin olla hyvä ensimmäinen askel, jonka lähdet laittamaan ruokavaliossasi kuntoon ennen kuin tartut sen enempää aterioidesi sisältöön.

Syö ensimmäinen ateria noin 30 minuutin sisällä heräämisestä ja varmista, että syöt tämän jälkeen päivän mittaan 3-4 tunnin välein. Vältä napostelemasta aterioiden välissä! Ateriarytmin säännöllistäminen voi jo tuoda mukanaan melkoisia ahaa-elämyksiä!

Lue kirjoitus: Säännöllinen ateriarytmi – tämän vuoksi se kannattaa!

 

Vinkki 3. Keskity tekemään parempia valintoja (jokaisena viikonpäivänä)!

Terveellinen ruokavalio koostuu pienistä, oikeista valinnoista, joita teet päivittäin. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että muistat pitää fokuksen mukanasi koko päivän ajan. Tämä tarkoittaakin, että keskityt tarkasti eri aterioiden koostamiseen ja mietit jokaista ateriaa suunnitellessa / kokatessa miten voisit tehdä aterioista laadukkaampia, monipuolisempia ja terveellisempiä kokonaisuuksia? Miten voisit varmistaa, että ostat kaupasta jatkossa terveellisempiä ruoka-aineita ja ne epäterveellisemmät valinnat jäävät kaupan hyllylle?

Monesti saatamme ajatella, että vain isoilla teoilla on merkitystä, mutta oikeasti isot tulokset aikaansaadaan useiden pienien onnistumisten kautta. Tämän vuoksi kannattaa muistaa, että pienillä teoilla on suuri vaikutus lopputulokseen ja tämän vuoksi jokainen pieni onnistuminen ja teko auttaa viemään eteenpäin!

 

Vinkki 4. Tutustu rohkeasti uusiin makuihin ja resepteihin!

Syömistottumusten muuttaminen vie aluksi aikaa, mutta tuo aika maksaa itsensä myöhemmin suuresti takaisin. Hyvä tapa lähteä muuttamaan omaa ruokavaliota onkin tutustua netissä erilaisiin resepteihin tai voit käydä lainaamassa kirjastosta useita aiheeseen liittyviä reseptikirjoja. Suosittelen myös kaupassa rohkeasti nappaamaan kärryyn tuoreosastolta uusia makuja, joiden avulla saat monipuolisuutta ruokavalioosi. Näin pystyt laajentamaan ruokavaliotasi ja rikastuttamaan sitä terveellisillä vaihtoehdoilla. 

Muistan itse kuinka yli 10 vuotta sitten ruokavalioni oli todella suppea ihan vain sen vuoksi, koska en ollut tutustunut uusiin makuihin ja pidin pelkästään kiinni yksipuolisesta ruokavaliosta, joka koostui lähinnä kaikesta sokerisesta ja rasvaisesta. Kun aloin kokeilla erilaisia reseptejä ja maistella uusia makuja, alkoi ruokavalio hiljalleen muuttua monipuolisemmaksi ja terveellisemmäksi.

Tutustu terveellisiin resepteihimme!

 

Vinkki 5. Tutustu tuoteselosteisiin!

Käytä kaupassa kunnolla aikaa ja tee itsestäsi kunnon tuoteselostesyynääjä. Tämä tarkoittaa, että tutustut eri tuotteiden ravintosisältöselosteisiin ja katsot, mitä ne pitävät sisällään. Jos selosteessa on paljon sellaisia sanoja, jotka ovat sinulle täysin hölynpölyä ja tuoteseloste on mahdottoman pitkä, tuote kannattaa jättää ostamatta tai selvittää muista vaihtoehdoista, mikä voisi olla parempi valinta. Muutenkin kannattaa pyöritellä tuotetta käsissä ja miettiä, mistä kaikista aineksista se on tehty? Pystytkö silmällisesti sanomaan, mitä kaikkea siinä on? Parhaita tuotteita ovat ne, joissa ei ole lainkaan tuoteselostetta, koska ne ovat pelkästään omaa itseään (mm. tuoreostaston tuotteet).

Tuoteselostesyynääminen vaatii alkumetreillä aikaa ja panostusta, mutta melko nopeasti opit tunnistamaan, mitkä tuotteet ovat hyviä ja mitkä eivät. 

 

Vinkki 6. Tarkkaile sokeripitoisuuksia!

Tämä on asia, johon kannattaa alkumetreillä tutustua. Nimittäin saatat yllättyä, kuinka paljon tietyt jogurtit, maustetut rahkat ja esimerkiksi myslit tai murot pitävät sisällään sokeria. Osassa voi olla jopa 1/3 sokeria, joka on sama kuin popsisi keksejä. Kun tutustut jatkossa tuoteselosteisiin ja valitset vaihtoehtoja, joissa on vähiten sokeria, silloin saatat vähentää huomattavasti päivittäistä sokerin saannin määrää, jolla on suuri vaikutus terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Esimerkiksi jos olet tottunut syömään makeutettua jogurttia, joka voi sisältää jopa 14 grammaa sokeria per 100 grammaa kohti, valitse jatkossa maustamaton jogurtti, joka sisältää alle 5 grammaa sokeria / 100 grammaa ja lisää jogurtin joukkoon marjoja tuomaan luonnollista makeutta. Näin saat vähennettyä sokerin määrää ruokavaliostasi ja samalla lisäämällä marjojen syömistä, nostat ruokavaliosi kuitu- ja ravinnepitoisuutta.

 

Vinkki 7. Muista, ettei sokeriton ole aina parempi valinta!

Moni saattaa mennä sokerittoman tuotteen lankaan, mutta sokeriton ei aina tarkoita terveellisempää ja parempaa vaihtoehtoa, vaan tuotteessa voi olla sen sijaan keinotekoisia eli synteettisiä makeutusaineita, kuten aspartaamia, sukraloosia tai asesulfaami K:ta. Luontaisia makeutusaineita ovat stevioglykosidi. Tämän lisäksi sokerittomat tuotteet voivat ihan yhtä hyvin aiheuttaa muun muassa painonnousua, koska sokerittomat tuotteet voivat aiheuttaa lisääntynyttä makeanhimoa ja nälän tunnetta.

Syynäämällä tuotteita kaupassa, tulet enemmän tietoiseksi, mitä mikäkin tuote sisältää. Keinotekoisia makeutusaineita sisältävissä tuotteissa lukee usein: sokeriton tai ei lisättyä sokeria.

 

Vinkki 8. Tarkkaile annoskokoja!

Hyvä keino pienentää annoskokoja on ottaa pienempi lautaskoko käyttöön. Tämä toimi minulle vuosia sitten loistavasti! Vaihdoin suuret lautaset pienempiin ja näin ateriakoon pienentäminen onnistui helposti ja vaivattomasti. 

Nauti lautasellinen rauhassa ja päätä, että yksi lautasellinen riittää. Jos santsaat pikkulautasen uudelleen täyteen, silloin annoskoon pienentäminen ei onnistu. 

 

Vinkki 9. Päätä herkkupäivä!

Herkkupäivän päättämisessä on parikin hyvää asiaa. Ensimmäinen on se, että päättämällä herkkupäivän entuudestaan, sinulla on selvät sävelet, koska voit syödä haluamiasi herkkuja (maltilla), jolloin et napostele herkkuja milloin sattuu. Toinen hyvä puoli on, että tarkka herkkupäivä auttaa kasvattamaan itsekuria, koska päätöksen jälkeen sinun tulee pysyä päätöksessäsi ja oppia sanomaan muina päivinä ei herkuille. Aluksi tämä voi olla haastavaa, mutta itsekurin kehittyessä ei:n sanominen helpottuu koko ajan ja jonkin ajan kuluttua olet sisäistänyt herkkupäiväsi, etkä kaipaa herkkuja viikon muina päivinä. 

Päätä minä päivänä aiot viikon aikana herkutella ja sen jälkeen pysy päätöksessäsi. Älä anna itsellesi mahdollisuutta vaihdella herkkupäivän paikkaa, vaan sitoudu päätökseen 100 prosenttisesti! 

 

Vinkki 10. Opettele sanomaan EI!

Niin kuin aiemmassa kohdassa jo mainitsin ei:n, koskee se myös muita arkisia tilanteita, joissa sinun olisi hyvä oppia sanomaan itsellesi ja eri tilanteille ei. Tällä tarkoitan esimerkiksi turhaa napostelua, hetken mielijohteesta tapahtuvia ostoksia ruokakaupassa, aterian väliin jättämistä ja monia muita asioita, jotka voisivat horjuttaa ruokavaliotasi, jos et sano itsellesi EI. Tämän vuoksi onkin tärkeä pysyä tiukkana ja tunnistaa tilanteet, joissa olet ajautumassa kohti tekoja, jotka eivät tue sitä, mitä oikeasti haluat. 

Ei:n sanominen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta sinun on vain opittava vahvistamaan itsekuriasi eri tilanteissa ja tämän vuoksi voikin olla erittäin tehokasta sanoa jopa ääneen päättäväisesti: EI!, jotta se tehoaa. Pysy vahvana! <3 

 

 

Vinkki 11. Muista riittävä vesi!

Riittävä veden juominen on tärkeässä roolissa terveellisessä ruokavaliossa, jonka varmasti jo tiedätkin. Vesi on myös paras janojuoma ja jos olet tähän asti juonut päivittäin paljon mehuja, kahvia, maitoa, energiajuomia, limsaa tai muita vastaavia, korvaa jatkossa nuo juomat vedellä. Toki kuppi tai kaksi kahvia on päivässä ok, sitä ei tarvitse lähteä kokonaan poistamaan, mutta monta kahvikupillista päivässä saattaa aiheuttaa jo monenmoisia oireita ja muun muassa kuivattaa kehoa, joten pari kupillista kannattaa pitää rajana. 

Kuljeta vesipulloa mukanasi, pidä vesikannua työpisteelläsi ja hörpi vettä tasaiseen tahtiin. Hyvä päivittäinen vesimäärä on 1,5-2,5 litraa riippuen toki päivittäisestä aktiivisuudestasi; mitä enemmän liikut, sen enemmän vettä olisi hyvä juoda. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei vettä kannata litkiä alvariinsa ja monia litroja, koska silloin vesi huuhtoo kehosta suoloja ja tärkeitä mineraaleja pois.

 

Vinkki 12. Pidä ensimetreillä kirjaa syömisistäsi!

Moni saattaa vähätellä itselleen omia syömisiä ja pitää sellaisia totuutta sumentavia silmälaseja, jolloin ei myönnetä itselle, että omassa ruokavaliossa olisi niin paljon erilaisia korjattavia kohtia, joihin tulisi tehdä muutosta. Tämän vuoksi voikin olla hyvä pitää kirjaa muutaman päivän ajan kaikesta siitä, mitä päivän mittaan syöt ja näin havahtua totuuteen. 

Kuljeta pientä vihkoa mukana kassissasi ja kirjaa vihkoseen kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomat. Voit myös kirjata kellonajat, jotta näet, miten usein ja missä rytmissä ateriasi syöt. Muutaman päivän jälkeen voit istua alas ja analysoida ruokavaliotasi. 

 

Vinkki 13. Ole rehellinen itsellesi!

Niin kuin edellisessä kohdassa mainitsinkin, monella saattaa olla sumentavat silmälasit silmillä, jolloin itselle ei myönnetä koko totuutta omasta ruokavaliosta tai tilanteesta, jossa tällä hetkellä ollaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää kohdata totuus ja myös ne kipeät kohdat ja myöntää, että tällä hetkellä ei välttämättä olla parhaassa pisteessä. Totuuden kohtaaminen kannattaa ihan senkin vuoksi, että tilanteen myöntämisen ja niiden kipeiden kohtien kohtaamisen jälkeen on paljon helpompi lähteä tekemään muutosta, koska oikeasti havahtuu siihen, missä tilanteessa on. 

Anna itsellesi aikaa, istu rauhassa alas ja mieti tämän hetkistä tilannettasi. Mieti olotilaasi ja mieti, mitkä ovat ne tämän hetkiset kohdat ruokavaliossasi ja päivittäisissä tottumuksissasi, jotka vaikuttavat ruokavaliossasi ja ovat esteenä terveellisen ruokavalion ylläpitämisessä. Pyri päästämään tekosyistä irti ja anna totuuden tulla esiin. Voit kirjata kaikkia havaitsemiasi asioita paperille, jonka avulla voit lähteä hiljalleen muuttamaan jokaista kohtaa. 

 

Vinkki 14. Vältä olemasta itsellesi liian ankara!

Kun lähdet tekemään muutosta, kannattaa sitä lähteä tekemään positiivisella mielellä ja niin, että pyrit matkan varrella kannustamaan itseäsi ja nauttimaan matkasta. Helposti suunta voi kääntyä itsensä moittimiseen ja omaa tekemistä kohtaan ollaan todella ankaria, jonka vuoksi a) mitkään tulokset eivät riitä, b) löydät aina omasta tekemisestä jotain moitittavaa ja c) et koe missään kohtaa tyytyväisyyttä omaa muutosta tai matkaa kohtaan. Tällaisella tavalla ja ajatusmallilla on todella vaikea nauttia matkasta ja varsinkin maaliin pääsystä, koska etsit tilanteesta aina vain uusia vikoja ja korjattavaa. Sen sijaan on parempi pyrkiä nauttimaan matkasta, nauttia kaikista pienistä onnistumisista ja pyrkiä oppimaan mahdollisista takapakeista, joita matkan varrella tulet kohtaamaan. 

Kun ensikerralla huomaat soimaavasi itseäsi jostain teosta, pyri etsimään tilanteesta jotain hyvää tai opittavaa. Jos hyvän löytäminen on vaikeaa, pyri miettimään, miten voisit tehdä jatkossa toisin, ettet ole samassa tilanteessa ja sen jälkeen mene eteenpäin ja vältä jäämästä tilanteeseen roikkumaan. 

 

Vinkki 15. Kasvata tietämystäsi!

Tämä on todella tärkeä kohta nimittäin, jotta voit kasvaa ja kehittyä, kannattaa sinun kasvattaa tietämystäsi ravitsemuksesta ja terveellisistä elämäntavoista. Kirjasto on pullollaan kirjoja, joista saa todella paljon hyödyllistä tietoa, jota voit hyödyntää arjessa ja jokainen kirja voi tarjota ahaa-elämyksiä, joiden ansiosta ymmärrät paremmin, miksi sinun kannattaa esimerkiksi syödä tiettyjä ruokia, miksi veden juominen on tärkeää tai miten esimerkiksi hyvät rasvat vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin. Kun oppii uutta ja ymmärtää eri asioiden vaikutuksen, silloin ne iskostuvat mieleen ja auttavat muuttamaan tapoja.

Kirjaston lisäksi nykyään tietoa löytyy valtavasti netistä; on e-kirjoja, videoita, artikkeleita yms. joita voi hyödyntää. 

 

Vinkki 16. Lähde liikkeelle yksinkertaisten ohjeiden avulla!

Muista, ettei kaikkea tarvitse muuttaa omassa ruokavaliossa tai elämäntavoissa kerralla, vaan voit lähteä liikkeelle pienten muutosten avulla. Tämä tapa on huomattavasti mukavampi kuin se, että pyrit kerralla laittamaan kaiken uusiksi. Liian monta muutosta yhtäaikaa kuormittaa aivoja, jolloin tunnemme olomme lopen uupuneeksi ja tällainen tapa nakertaa lisäksi pahasti myös motivaatiota, jolloin saatat heittää hanskat helposti tiskiin. Tässäkin kirjoituksessa on yhteensä 23 vinkkiä, mutta sinun ei tarvitse eikä kannata ottaa niitä kaikkia samaan aikaan käyttöön. Voit ihan hyvin napata vinkeistä yhden tai kaksi ja lähteä viemään niitä arkeesi. Kun sisäistät muutoksen, voit ottaa mukaan taas 1-2 uutta kohtaa. Muista, ettei sinulla ole kiire mihinkään ja aikaa kyllä on. 

Pohdi, mitkä ovat ne sinun 1-3 suhteellisen pientä tapaa / tottumusta, jotka haluat ensimmäiseksi muuttaa ja tartu sen jälkeen toimeen ja mieti, mitä voit tehdä päivittäin, jotta saat nämä tavat muutettua?

 

Miten syödä terveellisemmin

Vinkki 17. Unohda dieettiajattelu!

Terveellinen ruokavalio ja terveellinen syöminen on koko elämän mittainen matka, jota täydennät hiljalleen oppimasi tiedon ja tapojen mukaan. Tämän vuoksi sinun ei kannata laittaa syömiselle päivämääriä, kuinka kauan aiot noudattaa uutta ruokavaliotasi, vaan päätä sen sijaan lähteä koko loppuelämän mittaiselle matkalle, jossa aiot panostaa ruokailutottumuksiisi ja tehdä ruokavaliostasi kokonaisvaltaisesti terveellisen ja terveyttäsi tukevan kokonaisuuden. 

Tämä kohta voi olla haastava varsinkin niille, jotka ovat asettaneet itselleen aina tiukkoja muutaman viikon jaksoja, joiden aikana pyritään saamaan mahdollisimman paljon muutosta aikaan, mutta juuri tämänkaltaisille henkilöille tämän tavan muutos voi olla paras, koska päästään irti hetkellisistä dieeteistä, joiden vuoksi arki ja oma syöminen on aiemmin mennyt vuoristoradan tavalla ylös ja alas ja jatkossa panostetaan pysyvään muutokseen ja pysyviin tuloksiin. 

 

Vinkki 18. Mieti, miten voisit parantaa aterioidesi laatua?

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joka kannattaa opetella. Eli mieti aina kaupassa tuotetta valitessa, mikä tuote voisi olla laadukkaampi / terveellisempi / ravinnerikkaampi / puhtaampi vaihtoehto, jonka ostat? Jos esimerkkinä mietitään jogurtteja; vaihtoehtona on sokerinen jogurtti tai maustamaton jogurtti, kumman ottaisit? Sokerisessa jogurtissa voi olla jopa 14 grammaa sokeria 100 grammaa kohden, joka on valtava määrä! Jos taas valitset maustamattoman luonnonjogurtin, sokeria voi olla jopa kolme kertaa vähemmän.

Ensikerralla kun menet kauppaan, ole tietoinen valinnoistasi. Ole tietoinen mitä ostat onko se parempi valinta kuin vaikka hyllyllä vieressä oleva samankaltainen tuote? 

 

Vinkki 19. Syö rauhassa!

Hotkiessa ja kiireessä syödessä ruokaa voi tulla syöneeksi paljon enemmän kerralla kuin oikeasti on tarve ja tämän lisäksi huono pureskelu ja hotkiminen voivat aiheuttaa muun muassa suolisto-oireita ja ruoansulatusongelmia, kuten ilmavaivat, vatsakivut, turvotus… Jos taas annat syömiselle enemmän aikaa ja keskityt kunnolla edessäsi olevaan ateriaan, voit pienentää päivän aikana nautittujen aterioiden kokoja huomattavasti, jonka ansiosta myös päivän aikana saatu energianmäärä pienenee. 

Totuttele syömään kaikessa rauhassa ilman kännykkää tai televisiota. Herää aamulla 10 minuuttia aiemmin, jotta sinulla on aikaa nauttia aamupala rauhassa. Pureskele kunnolla ja vältä hotkimasta. 

 

Vinkki 20. Enemmän tuoretta, vähemmän eineksiä!

Jos olet tottunut kaupassa ostamaan enemmän einesosastolta kuin tuoreosastolta, päätä jatkossa tehdä toisinpäin. Einesruoat ovat usein hyvin pitkälle prosessoituja ruokia, joista on käsittelyn yhteydessä vähentynyt huomattavasti tärkeitä ravintoaineita. Einekset sisältävät usein myös paljon huonoja transrasvoja ja nopeita hiilihydraatteja ja ns. tyhjiä kaloreita. Kun vähennät eineksien määrää ja lisäät tuoreiden kasvisten syömistä, saat niistä huomattavasti enemmän terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita ja lisäksi aterioiden energiamäärät tippuvat, jonka myötä myös esimerkiksi paino voi lähteä putoamaan tai ainakin vuosien mittaan tasaisesti nouseva painonnousu voi pysähtyä.

 

Vinkki 21. Aseta itsellesi raja ulkona syömiseen!

Käytkö usein ulkona syömässä? Tai tuleeko töissä käytyä usein lounaalla jossain ravintolassa? Ulkona syöminen on mukavaa ja harrastan sitä itsekin silloin tällöin pari kertaa kuussa. Kuitenkin monta kertaa viikossa ulkona syöminen voi nakertaa ruokavalioltasi pohjan varsinkin jos syömäsi ateriat ovat pikaruokalasta ostettuja hamppariaterioita, joiden kylkeen nautit rasvassa uppopaistettuja ranskalaisia. Sen sijaan jatkossa kannattaa herkkupäivän tavoin asettaa itselle ulkona syömisen rajat, joita noudatat ja panostaa muuten viikon aikana kotona kokkaamiseen. 

Jos käyt työpaikan puolesta lounasravintolassa syömässä, voit keskittyä lounasravintolassa siihen, miten voit koostaa ateriasi mahdollisimman terveellisistä lähteistä. Nauti puoli lautasellista salaattia / vihanneksia, koosta 1/4 hiilihydraatinlähteistä ja 1/4 proteiininlähteistä. 

 

Vinkki 22. Tutki kuitupitoisuuksia!

Aiemmin mainitsin sokerimäärien tarkkailun ja sokerin lisäksi suosittelen tutustumaan myös eri tuotteiden kuitupitoisuuksiin. Kuitu auttaa tasaamaan verensokeria, pitämään kylläisyyden tunnetta kauemmin yllä ja samalla myös kuitupitoiset tuotteet sisältävät vähemmän sokeria ja enemmän terveydelle tärkeitä ravintoaineita.

Kuitupitoisuuksiin voit tutustua jo heti seuraavalla kerralla esimerkiksi leipäosastolla. Voit katsoa vaalean leivän kuitupitoisuutta ja sen jälkeen vertailla sitä jälkiuunileivän kuitupitoisuuteen. Erot voivat olla melkoiset. 

 

Vinkki 23. Hanki valmentaja!

Jos vinkkien käytäntöön pano tuntuu haastavalta ja mietit vieläkin, miten voisit syödä terveellisemmin, hanki itsellesi rohkeasti ravintovalmentaja, tai osallistu valmennukseen jonka avulla voit laittaa ruokavaliotasi pala palalta kuntoon. Avun pyytäminen ei ole heikkous, vaan se on rohkeutta tarttua toimeen ja tehdä muutosta omassa elämässä ja omassa ruokavaliossa. <3  Puhdistu & Hoikistu -verkkovalmennuksemme on yksi suosituista valmennuksistamme ja sinäkin voit olla yksi onnistuja ja saada valmennuksen avulla ruokavaliosi kuntoon. 

 

 

Tutustu myös näihin: