Miten saada liikunta säännölliseksi?

Kun innostus iskee, on se menoa ja treenaaminen tuntuu hyvältä ja sitä tekee alkuun jopa mielellään. Tämä tapahtuu melko usein kausittain, eli keväällä ja syksyllä, kun ollaan siihen totuttu. Kun kauden alusta alkaa olla kuukausi, huomaa, että tämä innostus on laantunut ja liikkujat kaikonneet. Kuullostaako tämä tutulta? Lopahtaako liikuntainnostuksesi helposti, tai ennenpitkää ja pohditko juuri nyt sitä, miten saada liikunta säännölliseksi? Osaksi elämää?

Lukijamme esitti aihetoiveen asiasta johon hän kaipaisi muutosta omassa elämässään ja mehän vastaamme huutoon.:) Hyvin usein säännöllisyyden puute missä tahansa asiassa pysäyttää etenemisen ja siksi haluttuja tuloksia ei saavuteta. Se, että esimerkiksi liikutaan vuodesta yhteensä kaksi kuukauden jaksoa, ei ole kovin kehittävää, eikä aikaansaa niitä haluttuja tuloksia niin terveydellisesti kuin taas vaikka ulkonäöllisesti. Ja kun nyt puhumme liikkumisesta, on siinä säännöllisyys kaiken a ja o. Mutta olemmeko tehneet liikkumisesta itsellemme suoraan sanottuna mörön? Se voi herättää monessa epämukavuuden tunnetta ja kylmän hiki kirpoaa otsalle pelkästä ajatuksesta siitä, että pitää säännöllisesti käydä rääkkäämässä itseään. Miksi näin? Koska monet luulevat että vain kovatehoinen treeni on treenaamista ja liikkuminen pitää aloittaa täysiä tai ei ollenkaan. Ollaan unohdettu sana nousujohteisuus ja ”nälän jättäminen”. Ollaan unohdettu myös arkiliikkumisen merkitys ja monet eivät pidä arkisia liikuntahetkiä minään kun niistä ei tule edes hiki. Lähdetäänpä vähän tarkastelemaan asiaa lähemmin!

Fat Burn + Detox -verkkovalmennuksessamme  opetamme valmennettaviamme säännölliseen liikkumiseen ja rytmitykseen. Valmennuksessa korostamme myös palautumisen merkitystä. Pidämme myös motivaatiota yhtenä tärkeimpänä osana pitkäjänteisyyttä ja tavoiksi muodostumista.

Pohjan rakentaminen: mikä on sopiva määrä liikuntaa? 

Lähde rakentamaan pohjaa mielummin arkiliikkeellä, eli sillä että vältät pitkiä passiivisia jaksoja ja liikehdit päivän mittaan. Jos mahdollista, pyöräile tai kävele töihin ja pysy aktiivisena päivän aikana. Tähän aivan huippukeksintö on aktiivisuusranneke, joka kertoo päivittäisen aktiivisuutesi ja antaa palautetta.

Pohjan eli päivittäisen arkiliikunnan lisäksi mieti ajankäyttöäsi ja sitä, mikä on tavoitteesi määrissä, kuinka monta kertaa viikossa sinulla myöhemmin jatkossa tulee OIKEASTI olemaan aikaa esimerkiksi salitreeniin ja juoksulenkkeihin. Kaksikin kertaa kehittää alkuun kuntoasi tiettyyn tasoon asti, jonka jälkeen sillä määrällä pystyt ylläpitämään saavutettuja tuloksia. Kolme kertaa viikossa on jo jatkossa kuntoasi kehittävä määrä. Neljä kertaa tai enemmän, jos haluat panostaa ja kehittää kuntoasi toden teolla. Eli kannattaa aloittaa maltilla ja lisätä kertoja sen mukaan, kun nälkä kasvaa! 

Mistä liikuntamuodosta pidät? Joskus myös inhokista voi tulla suosikki, joten anna mahdollisuus!

Onko sinulla jo nyt jotain lempilajia? Liikkumisesta on myös hyvä nauttia, joten ripottele lempilajejasi sinne treeniviikkoihin. Muista myös, että joskus inhoamasi laji voi nyt ollakin ihan hauskaa, kun sitä ei tarvitse tehdä veren maku suussa! Hah, itse en ole hiihtänyt lapsuusvuosien jälkeen. En tiedä tuleeko päivä että minut näkee suksien päällä. Mutta silti, joskus kun antaa mahdollisuuden jollekin liikuntalajille, voi yllättyä. 

 

Merkkaa kalenteriin

Kun treenikertojen määrä on selvillä, lähdetään tekemään suunnitelmaa. Seuraavaksi tarvitset kalenterin, joka toimii ajanhallintasi koordinoimisessa. Tee merkinnät kuulakärkikynällä, koska näin merkinnät pysyvät, etkä pääse kumittamaan niitä pois. Merkkaa treenit kalenteriisi ja näin varaat niille ajan, jolloin toteutat ne, etkä aikaansaa päällekkäisyyksiä. Tee sopimus itsesi kanssa. Vielä parempi olisi, että sinulla on treenikaveri (aikakin osassa treenejä), jonka kanssa sitoudut säännölliseen treenaamiseen yhdessä. Alkuun säännöllisyyden opettelu todella on opettelemista, mutta kun treeni on jo merkattuna kalenteriin, tulee se helpommin toteutettua. 

Seuraa kehittymistäsi 

Vaikka kuntotesti kuullostaa ahdistavalta ajatukselta, kannattaa se silti tehdä ennen liikunnan säännöllistä aloittamista. Näin näet konkreettisesti oman kehityksesi. Voit testata itsesi peruskuntotestin keinoin, eli punnerrukset, kyykyt sekä istumaan nousut 30 sekunnin maksimitoistoina. Toteuta kuntotestiä esimerkiksi 2-3 kuukauden välein. Kehittyminen motivoi! Voit tehdä saman testin myös esimerkiksi 5 kilometrin kävelyssä tai juoksussa ja seurata matkaan kulunutta aikaa. Sykemittareilla pystyt myös toteuttamaan kuntotestin, joka kertoo  kuntosi tason. 

Muista myös kevennellä ja palautua

Vaikka treeni-into on suurta alkuun, malta silti pitää palautumispäiviä ja jaksoja, jolloin keventelet, säännöllisesti. Mitä kovatehoisempaa treenisi on, sitä enemmän tarvitset lepoa ja palautumista. Kun pääset palautumaan, huomaat myös kehittyväsi paremmin ja mieli pysyy treenissä paremmin mukana. Muista, että kaikki viikon treenit ei missään nimessä saa olla raskaita ja kovatehoisia, eli muista palauttava harjoittelu kovien treenien välissä. Kevennettyjä 3-7 päivän jaksoja on hyvä pitää treenimäärästä ja -tehosta riippuen noin 3-5 viikon välein. 

 

Mikä on sopiva määrä liikuntaa?

Älä tee siitä liian vaikeaa

Joskus teemme päässämme asioista vähän monimutkaisempia mitä ne oikeasti ovatkaan. Usein tämä on alitajuntamme keino estellä meitä tekemästä mitään uutta tai hyppäämästä omalle epämukavuusalueellemme, mitä se on vielä mutta ei välttämättä enää hetken päästä. Liikkumaan lähtemisestä kannattaakin tehdä mahdollisimman helppoa. Tossut jalkaan ja menoksi! Se ei vaadi välttämättä mitään kuntosalijäsenyyksiä, hienoja oheiskamoja tai mahtavia voimistelijan taitoja. Me jokainen ollaan joskus lähdetty jostain pisteestä (olin itse lapsena toivoton liikkuja :D) ja päästy johonkin pisteeseen säännöllisellä tekemisellä ja taas siitä liikutaan eteenpäin ja se motivoi ja palkitsee! Tee siitä yksinkertaista ja päätä että sä liikut. 

Tässä sinulle vielä tiivistelmä keinoista, joilla saat liikkumisen säännölliseksi:

  • Mieti alkuun, mikä on sinulle sopiva määrä liikuntaa tälle hetkelle. Muista nousujohteisuus liikunnan määrissä ja tehoissa!
  • Muista että yhdistelemällä erilaisia treenimuotoja, saat tehokkaan treenin yhdessä paketissa! Tarvitset treeniä lihaksille, hapenottoelimistöllesi sekä kroppasi kaipaa liikkuvuusharjoittelua sekä hallintaa parantavaa liikettä.
  • Kirjoita ylös ja suunnittele tulevat viikot ja treenihetket. Varaa niille aika ja tee sopimus itsesi kanssa. Parasta olisi, että sovit säännöllisiä treenihetkiä ystäväsi kanssa ja tsemppaatte toisianne!
  • Mittaa tämän hetkinen kuntotasosi helpolla kuntotestillä (punnerrukset, kyykky ja istumaannousut 30 sekunnin maksimitoistot sekä esimerkisi 5 kilometrin kävely/juoksu) ja toteuta kuntotestejä säännöllisin väliajoin. Näin huomaat konkreettisesti oman kehittymisesi ja pysyt motivoituneena.
  • Tee liikkumaan lähteminen itsellesi helpoksi! 
  • Päätä. Tee. Pysy päätöksessäsi. Tsekkaa. Jatka. Usein uuden tavan juurruttamisessa menee oma aikansa. Löydät positiivisen riippuvuussuhteen treenaamiseen vain treenaamalla säännöllisesti. Alkuun se vaatii vaivaa ja työtä oman mielen kanssa, mutta pian, usko pois, siitä tulee sinulle tapa. Kun et luovuta. 

Merita on kirjoittanut aiheesta myös artikkelin, jonka voit käydä lukemassa TÄSTÄ linkistä. 

Juoksu

 

Itse löysin liikkumisen riemun 19 vuotiaana. Vasta silloin sain liikkumisen säännölliseksi ja mielekkääksi. Ennen sitä olin jojoliikkuja. Jotta innostuin, vaati se rakastumisen lajiin, joka tuolloin oli ryhmäliikunta. Sen jälkeen lajit ovat muuttuneet ja nyt lajini on Crossfit. Ja hei, edelleen tulee jaksoja että ei jaksaisi kiinnostaa, mutta jokin silti mun alitajunnassa laittaa mut tekemään. Joskus on myös päiviä että on järkevämpi jäädä kotiin tai keventää. Omaa kroppaa oppii ajan myötä kuuntelemaan paremmin. Mutta halusin tällä tarinallani kannustaa sinua, joka ajattelet itsestäsi että olisit ns. ”toivoton tapaus”. Mäkin luulin olevani sellainen, mutta se oli pelkkä luulo. Se oli uskomus, jonka menin rikkomaan. Ja nyt liikkuminen ja muiden liikuttaminen on yksi tärkeimmistä harrastuksistani sekä mun työ. Eli uskomus on rikottu. Ja säkin pystyt sen murtamaan.