Tehostartti rasvanpolttoon – Nämä tavat tuhoavat rasvanpolttohaaveet + vinkit, miten muuttaa tapoja paremmiksi!

Nyt kun meillä on käsillä rasvanpolttoviikko, käydään kiinni tapoihin, jotka vaikuttavat rasvanpolttoon negatiivisesti. Nämä tavat ovat sellaisia, jotka vaikuttavat myös paljon hyvinvointiin ja joiden vuoksi saatatkin kokea olosi usein väsyneeksi, energiat ovat todella vähissä, sinulla ei ole puhtia ja suolistonkin toiminta voi reistailla. Näistä tavoista voivat löytyä myös ne syyt, miksi sitä rasvaa on kertynyt omaan kehoon vuosien mittaan. Onneksi tekemällä muutoksia näihin tapoihin, voit saada aikaan positiivista muutosta kehossasi. 😉 

Ettei koko kirjoitus olisi pelkkää negatiivisuutta ja huonoja tapoja, annan jokaisen kappaleen päätteeksi simppelin vinkin, miten voit kääntää kelkan oikeaan suuntaan, niin pääset tekemään samantien huonossa tavassa positiivista muutosta, jonka avulla saat säädettyä kehosi rasvankerääjästä rasvanpolttajaksi.

 

Syöt liikaa.

Rasvanpoltto on mahdotonta, mikäli saat päivittäin nauttimistasi aterioista enemmän energiaa, kuin mitä kulutat päivän aikana. Onnistuaksesi muuttamaan tilanteen, ota selville kuinka paljon tällä hetkellä saat päivittäin ruokavaliostasi energiaa ja vertaile sitä kulutukseesi. Julkaisen tähän aiheeseen liittyen huomenna kirjoituksen, jossa on tarkemmat ohjeet laskemiseen. Ole kuulolla. 😉

 

Syöt aivan liian vähän.

Todella niukka päivittäinen energiansaanti voi aiheuttaa sen, että kehosi pitää tiukasti kiinni rasvavarastoistaan ja laskee päivittäistä energiankulutustaan ja menee niin sanotusti säästötilaan tai paremmin tunnetulle säästöliekille. Tällainen tilanne on todella haitallinen kehollesi ja sen vuoksi varsinkin lihasmassan määrä saattaa vähentyä runsaastikin ja se ei missään nimessä ole kannattavaa, koska tarvitset lihaksiasi kaikessa mitä päivittäin teet (ja mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämmässä roolissa hyvä lihaskunto ja massa ovat, jotta voimme toimia mahdollisimman kauan itseänäisesti) ja mitä enemmän lihasta, sen enemmän päivittäin kulutat. Mikäli syöt todella vähän, pyri kasvattamaan päivittäistä energiansaantia ja lisäämällä varsinkin proteiinin saantia. Vältä napostelemasta pitkin päivää, vaan syö selkeä määrä aterioita päivässä ja vältä syömästä aterioiden välissä.

 

Syöt liikaa huonoja hiilihydraatteja.

Jos ruokavalio sisältää tai koostuu lähes kokonaan huonoista hiilihydraatinlähteistä, silloin rasvanpoltto on hyvin haastavaa, koska kaikki ruoat joita syömme nostavat jossain määrin verensokeria, mutta hiilihydraatit ja varsinkin huonot hiilihydraatit nostavat verensokeria runsaasti, jolloin kehon rasvanpoltto menee niin sanotusti pois päältä ja se alkaa ennemminkin varastoimaan rasvaa. Jotta saat vaikutettua tilanteeseen, valitse jatkossa enemmän hyviä hiilihydraatinlähteitä tuoreosastolta; hedelmät, marjat, kasvikset ja jätä einekset ja roskaruoat ostamatta.

 

Napostelet jatkuvasti.

Huonojen hiilihydraattien runsaan syömisen lisäksi napostelu laittaa verensokerin seilaamaan ylös ja alas, jonka vuoksi insuliinintuotanto on jatkuvasti käynnissä. Insuliini on niin sanottu varastohormoni, joka auttaa kuljettamaan verensokeria ja ravinteita solujen käytettäväksi. Insuliini myös varastoi rasvaa kehoon ja varsinkin keskivartaloon. Jotta napostelun voi ja saa lopetettua, tulee panostaa päivittäin säännölliseen syömiseen (ateria aina 3-4 tunnin välein) ja pitää kiinni hyvästä ateriarytmistä. Tämä tarkoittaa, että aterioiden välissä ei syödä,  vaan pelkästään juodaan vettä.

 

Ruokavaliosi sisältää runsaasti tyhjiä kaloreita.

Rasvaiset ja nopeita hiilihydraatteja runsaasti sisällään pitävät roskaruoat, einekset ja prosessoidut ruoat sisältävät paljon energiaa, mutta hyvin vähän tärkeitä ravintoaineita, jotka tukisivat kehon toimintaa. Monesti henkilö, jonka ruokavalio koostuu suurimmaksi osin roskaruoasta ja eineksistä ja ulkonäöltään vaaleanruskeasta ruoasta, voi syödä päivän aikana runsaastikin yli oman kulutuksensa ja silti kärsiä eri ravintoaineiden puutostiloista. Tällaisessa tilanteessa on hyvä tarttua kiinni ravinnon laatuun ja alkaa lisätä aterioihin väriä kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Näiden ansiosta myös aterioiden energiapitoisuus laskee.

 

Jätät aterioita väliin.

Aterioiden väliin jättäminen voi kostautua myöhemmin niin, että jossain kohtaa iltapäivästä tai illasta alat korjaamaan väliin jääneitä aterioita ja napostelet koko ajan tai sitten syöt suuria annoksia, joista saat aivan liikaa energiaa, jopa 2-3 aterian edestä. Tällöin tulee myös helposti hotkittua, jolloin aivot eivät ehdi saada kylläisyyssignaalia, jonka ansiosta jonkin ajan päästä voi tulla ähky olo. Paras ratkaisu tähänkin asiaan on muistaa huolehtia hyvästä ateriarytmistä.

 

Saat liian vähän proteiinia päivittäisistä aterioistasi.

Riittävällä proteiininsaannilla pystytään varjelemaan lihasmassaa ja varmistetaan, että vähennetään mahdollisimman paljon itse rasvaa, ei lihasta. Proteiini auttaa pitämään myös kylläisyyden tunnetta pidempään yllä, jonka ansiosta napostelua pystyy välttämään ja päivän aikana syödään vähemmän energiaa kuin aiemmin. Proteiinin riittävä saanti auttaa kehoa käyttämään enemmän rasvaa polttoaineenaan, koska proteiinit eivät nosta yhtä paljon verensokeria ja lisää insuliinin tuontantoa, joka toimii rasvan varastoijana ja niin sanotusti panttaajana. Voit pyrkiä jatkossa tarkkailemaan aterioidesi proteiinipitoisuutta ja varmistaa, että jokainen ateriasi sisältää noin 15-30g proteiinia. Proteiinin määrä on hyvä olla rasvanpolttoa tavoitellessa 1,5-2g per painokilo eli tämä tarkoittaa esimerkiksi 70 kiloisella naisella 105-140g proteiinia päivässä. Tämän kun jakaa viidelle aterialle, on se 21-28g proteiinia per ateria.

 

Elämäsi on passiivista.

Passiivinen elämäntapa tarkoittaa myös alhaisempaa kulutusta. Tämä tarkoittaa, että suuret lihaksesi ovat passiivisina ja myös aineenvaihdunnan toiminta hidastuu. Kun lisäät päivääsi arkiaktiivisuutta ja kerrytät päivän aikana 10 000 – 15 000 askelta, pystyt nostamaan energiankulutustasi runsaasti verrattuna aiempaan.

 

Stressitasosi ovat koko ajan korkealla.

Stressatessa keho erittää kortisolia, joka maltillisessa määrin on jopa suotavaa ja joka toimii mm. energianvapauttajana (eli esimerkiksi rasvan), mutta liiallisena siitä on haittaa. Runsas kortisolin eritys voi nimittäin vähentää esimerkiksi kilpirauhashormonin tuotantoa, jolla on taas melko suuri vaikutus aineenvaihduntaan. Tämän vuoksi stressiä kannattaa pyrkiä vähentämään ja sinun kannattaakin miettiä, mitkä voisivat olla juuri sinulle sopivat keinot, joilla saat stressitasot laskemaan? Voisiko se olla liikunta, hiljaisuuteen hakeutuminen, levon lisääminen, tehtävätaakan karsiminen tai jokin muu? Pitkäaikaista stressiä voi olla vaikea lähteä purkamaan, koska se on ollut päällä niin kauan, muta tämä jos mikä on vielä suurempi syy käydä stressiin kiinni.