Tehostartti rasvanpolttoon – Aamun ensimmäinen ateria kuntoon!

Rasvanpolttoviikon toisena päivänä otetaan heti käsittelyyn päivän ensimmäinen ateria eli aamupala. Tämä ihan sen vuoksi, koska aamupala on mielestämme päivän tärkein ateria. Nimensä mukaisesti (breakfast eli vielä tarkemmin sana pilkottuna: break-fast) aamupala katkaisee koko yön kestäneen paaston ja täyttää yön aikana tyhjentyneet energiavarastot. Aamupala auttaa myös potkaisemaan kehon kunnolla käyntiin ja vilkastuttaa muun muassa aineenvaihduntaa.

Kun lisäät aamuusi heti heräämisen jälkeen kunnon sitruunavesilasillisen ja nautit sen jälkeen noin 15-30 minuutin kuluttua terveellisen aamupalan, varmistat, että aamusi lähtee käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla ja rasva palaa aamupäivän aikana! 😉

Hyvä aamupala on monipuolinen ja sisältää sopivasti energiaa. Kalorillisesti tämä voi tarkoittaa 300-400 kaloria (toki miehillä energiamäärä voi olla jonkin verran suurempi, koska kulutuskin on suurempaa). Hyvän aamupalan tulisi sisältää myös riittävästi proteiinia (15-25g on hyvä määrä), jonkin verran hyviä hiilihydraatteja ja hyvää rasvaa. Hiilihydraattien tarvetta voi miettiä oman aamupäivän aktiivisuuden mukaan. Hyvät rasvat kannattaa myös pitää mielessä ja ujuttaa niitä aamupalaan mukaan, koska hyvät rasvat ovat muun muassa aivoille hyväksi ja voivat vaikuttaa keskittymiskykyyn positiivisesti. Alta voit napata aamupalareseptin testiin.

 

Mikäli tällä hetkellä et syö aamupalaa tai aamupalasi on hyvin yksipuolinen, liian kevyt tai se koostuu ei niin hyvistä lähteitä, kokeile yhden viikon ajan nauttia terveellisempiä aamupalavaihtoehtoja. Katso ja tunnustele, miten aamupalan vaihtaminen vaikuttaa aamupäivääsi, olotilaasi ja miten se saattaa vaikuttaa koko loppupäiväsi kulkuun. Saatat helposti huomata, että aamupäiväsi ovat energisempiä ja keskittymiskykykin on parantunut. 😉

 

Tiivistettynä – vähennä näitä aamupalastasi: 

 • Sokeriset vaaleat murot
 • Sokeriset jogurtit
 • Vaaleat leivät
 • Rasvaiset juustot
 • Sokeriset mehut

Näissä yllä mainituissa on runsaasti kaloreita, mutta ne ovat niin sanotusti tyhjiä kaloreita, koska nämä ruoat sisältävät todella niukasti kehosi kaipaamia ravintoaineita. Näitä ruokia kun syö runsaasti, olotila voi olla usein väsynyt, keskittymiskyky heikko, vatsaa turvottaa, ummettaa ja voi jopa ärsyttää. Näiden ruokien runsas kulutus on myös yhteydessä keskivartalon alueen lihavuuteen.

 

Panosta näihin jatkossa aamupalassasi: 

 • Kuitupitoiset viljatuotteet (kaurapuuro, tuorepuuro, kuitupitoiset myslit, joihin ei ole lisätty sokeria)
 • Kasvikset, hedelmät, marjat
 • Kananmunat ja muut hyvät proteiininlähteet (proteiinijauheet, maito- tai kasvipohjaiset rahkat jne.)
 • itsetehdyt smoothiet ja mehut
 • Pähkinät, siemenet, avokado  ja muut hyvät rasvan lähteet
 • vesi (janojuomana AINA)
 • superfoodit: näitä on hyvä sekoittaa esimerkiksi aamupalasmoothien joukkoon ja nostaa aterian ravinnerikkautta vielä entistä enemmän. Hyviä superfoodeja ovat muun muassa: raakakaakao, maca, viherjauheet, levät, ashwagandha jne.

 

Vinkki! Jos olet tottunut syömään joka aamu esimerkiksi lautasellisen kaurapuuroa ja laittanut siihen aiemmin sokeria ja voisilmän tai hilloa, jätä jatkossa hillot, sokerit ja voi pois ja lorauta joukkoon 1tl oliiviöljyä, runsaasti marjoja ja 15g proteiinijauhetta ja sekoita kaikki keskenään. Voit myös halutessasi korvata jauheen vaikka raejuustolla. Siinä missä kaurapuuro sisälsi ennen hillon ja sokerin kanssa runsaasti hiilihydraatteja ja niukasti proteiinia näiden muutosten jälkeen uudella aamupalapuurokokonaisuudella on hyvä lähteä eteenpäin.

 

Käy kiinni aamun syömistapoihisi ja vaikuta sen kautta rasvanpolttoon ja energisyyteesi!

 

 

Aamupala – Kasvismunakas, sekä marjoja kreikkalaisella jogurtilla

Ainekset:

 • 1 kokonainen kananmuna
 • 3 kananmunan valkuaista
 • kourallinen pakastevihanneksia
 • 1 tl öljyä paistamiseen (5g)
 • Ripaus ruususuolaa

 

Erikseen:

 • 100g Arla 6% kreikkalaista jogurttia
 • 50g mustikoita

 

Ohje: Lämmitä pannu keskilämmöllä ja lisää öljytilkka. Kaada vihannekset pannulle ja anna niiden sulaa. Riko kananmuna pieneen kulhoon ja sekoita valkuaiset joukkoon. Sekoita muutaman kerran haarukalla ja kaada sen jälkeen pannulle vihannesten päälle. Paista muutaman minuutin ajan. Mausta suolaripauksella.

 

Tämä aamupala sisältää:

319 kaloria, 24g proteiinia, 14g hiilihydraatteja ja 17g rasvaa

 

Jos työsi on fyysisesti raskasta tai jos olet kovin aktiivinen aamupäivän ajan, silloin aamupalasi on hyvä sisältää jonkin verran enemmän hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jolloin esimerkiksi ylllä aiemmin mainittu kaurapuuro, johon on lisätty proteiinijauhetta, oliiviöljyä ja runsaasti marjoja voi toimia loistavasti! 🙂