Tasapainon löytäminen arkeen

Kukapa ei haluaisi, nimittäin elää mahdollisimman tasapainoista elämää. Niin, että aamu alkaisi aina hymyillen ja ikinä ei tulisi kiire mihinkään. Kaikki vain soljuisi ihanasti eteenpäin pumpulissa, eikä tulisi lainkaan vastoinkäymisiä ja elämä olisi yhtä pilvenhattaraa…Tadaaa…

No näinhän se ei vain voi mennä, se on jokin luonnon laki. Arkeen kuuluu välillä helpompia ja välillä vaikeampia jaksoja. Mutta älä vielä luovuta lukemasta tätä tekstiä! Koska tietynasteisen tasapainon löytäminen arkeesi on edelleen mahdollista! Ja jos lähtisi miettimään, eikö liian helppo arki kävisi tylsäksi? Jos et ikinä kohtaisi vaikeuksia, stressaavia ajanjaksoja, olisiko elämässä enää mitään sisältöä, kun et näe sitä kontrastia? Niinpä, elämä on tarkoitettu elettäväksi sen eri väreissään, mutta silti meillä on iso vastuu siitä, miten otamme elämän ja sen hetket vastaan. Miten suhtaudumme erilaisiin tilanteisiin elämässämme ja mitä niistä opimme. Mihin elämässämme keskitymme ja mitkä asiat vaan hyväksymme. Miten tämä tapahtuisi, nimittäin tasapainon löytäminen arkeen? 

OLETKO KOSKAAN MIETTINYT JA NIMENNYT OMIA ARVOJASI? OLISIKO NYT SEN AIKA? TASAPAINON LÖYTÄMINEN ARKEEN VOI PIILLÄ ARVOJESI MUKAISESSA ELÄMÄSSÄ.

Ota nyt paperia ja kynä esiin. Alamme tutkailemaan arvojasi. Arvot toimivat aivan kuin elämäsi kompasseina ja ne ohjaavat sinulle tien kohti asioita, joilla on sinulle oikeasti elämässä merkitystä. Arvoistasi pohjautuu motivaatiosi ja myös valintasi elämässä olisi tärkeää tehdä arvojen pohjalta. Kun ymmärrät arvosi, alat ymmärtämään myös elämääsi paremmin ja arvojen löytämisen myötä. Kun tekosi ovat sopusoinnussa arvojesi kanssa, olet tasapainossa. Kun taas tekosi taistelevat arvojesi kanssa, voit pahoin. 

Älä huoli, vaikka se alkuun tuntuisi vaikealta ja et keksi mitään arvoa. Annan sinulle listan, jota voit käyttää apuna omien arvojesi etsimisessä. Löydä itsellesi viisi tärkeintä arvoa. Nyt kyse on vain sinusta, ei kenenkään muun arvoista. Et ole itsekäs, jos mietit nyt vain itseäsi. <3 Älä mieti liikaa, vaan kuuntele intuitiotasi. Voit käyttää alla olevaa listaa apunasi miettiessäsi arvojasi. 

 ARVOESIMERKKEJÄ

Onnellisuus, Ilo, Rakkaus, tasapaino

Vapaus, seikkailu, Elämäntyyli ”Lifestyle”

Usko jumalaan, usko

Henkisyys, Henkinen kasvu, Kehittyminen, Itsetuntemus, Mielenrauha

Itsensä toteuttaminen, itsensä ilmaiseminen, luovuus

Rehellisyys, Kunnioitus, Ystävällisyys, totuus

Toivo, Anteeksianto

Avioliitto

Luonnollisuus, luonto

Perhe, ystävät, Yhtenäisyys

Taloudellinen turva, taloudellinen riippumattomuus, taloudellinen tasapaino

Turvallisuus, Palveleminen

Terveys, hyvinvointi

Huumori, leikkimielisyys

Itsenäisyys, Omien arvojen mukaan eläminen, itsevarmuus

Voima ”Power”, Vahvuus ”strenght”

Menestyminen, päättäväisyys

Kontrolli

Kouluttautuminen

 

 

Nyt kun olet löytänyt itsellesi tärkeimmät arvot, kirjaathan ne ylös. Voit laittaa ne itsellesi näkyvään paikkaan tästä eteenpäin. Seuraava tehtäväsi on pohtia, toteutatko näitä arvoja elämässäsi tällä hetkellä, vai jääkö jokin arvoista täysin pimentoon? Nyt voit myös ymmärtää paremmin sen, jos arjessasi jostain syystä joudut tehdä jotain arvojesi vastaista, voi se olla syy siihen että sinulla on selittämättömän paha olla. 

Toki, emme voi aina elää arvojen mukaisesti joka asiassa, mutta arvot ovat todella tärkeä ohjenuora. Esimerkiksi jos voit jostain selittämättömästä syystä huonosti vaikka työelämässä, voi olla, että jokin asia siellä ei vastaa arvojasi ja joudut jatkuvasti toimimaan itsellesi tärkeää arvoa vastaan. 


Tasapainon löytäminen arkeen

Arvojen vastaisten asioiden toteuttaminen omassa elämässä

Joskus voi tehdä ihan tietoisesti omien arvojen vastaisia tekoja, mikä on myös sekin välillä inhimillistä, sekä elämää. Se kertoo, ettei ole aina helppo toteuttaa arvoja käytännössä ja arjen kiire voi tehdä omien arvojen toteuttamisesta haastavaa. Koska ihminen elää välillä niin tunteella, saavat nämä välillä yliotteen joka näkyy käytöksenä, jota emme haluaisi oikeasti tehdä. Usein tästä seuraa mielipahaa, häpeää ja syyllisyyttä. 

Joskus taas on pakko tehdä joku asia. Voi olla, että rakastat siistiä kotia ja koti tai kauneus on sinulle tärkeä arvo. Kuitenkin inhoat siivoamista, jolla saavutat tämän sinulle tärkeän arvon. Tässä taas on edessä asenteen muuttaminen, eli sinun pitäisi yhdistää siivoaminen kauniiseen lopputulokseen, niin että myös tämä tekeminen palvelee arvoasi. Tämä ei olekaan niin helppoa aina käytännössä, mutta mielemme muokkaantuu ajanmittaan.

Arvojen mukaan eläminen 

Arvojen mukaisiin tekoihin kannattaa sitoutua ja toteuttaa niitä arjessa, jos haluaa elämään merkityksellisyyttä ja onnellisuutta. Joskus arvojen toteuttamiseen pyrkiminen voi välillä olla vaivalloista ja aiheuttaa stressiä ja epävarmuuttakin. Silti se on sen väärti, koska on eri asia tuntea stressiä pyrkiessään toteuttamaan arvojaan, kuin toimien niitä vastaan. 

Toivon, että tämä teksti sai sinut pysähtymään ja miettimään omaa elämääsi ja sitä, miten paljon elät arvojesi mukaan tai niiden vastaisesti. Haluan myös kannustaa sinua tekemään muutoksia, joiden kautta voisit alkaa elämään enemmän arvojesi mukaisesti, vaikka muutosten teko alkuun jännittäisi ja jopa pelottaisikin.

Elämä on loppujen lopuksi lyhyt, joten miksi et käyttäisi elämäsi päiviä mahdollisimman hyvin? Toteuta itsellesi merkityksellisiä asioita pienin askelin ja nauti tästä hetkestä. Vaikka näiden askelien ottaminen ei aina ole helppoa, muista silti että tämä on sinun ainutlaatuinen elämäsi. Ei kenenkään muun.