lisää hyötyliikuntaa arkeesi

Lisää hyötyliikuntaa arkeesi, siitä on sulle niin paljon hyötyä!

Välillä poden pientä huonoa omaatuntoa siitä, kun en ehdi kiireisen arjen keskellä treenata säännöllisesti. Päivät kun täyttyvät kaikenmoisesta lapsiperhearkeen kuuluvista tekemisistä; kotityöt, ruoanlaitto, kaupassa käynti lasten kanssa puuhailu jne. Välillä olen taas niin väsynyt edellisen yön valvomisesta tai huonoista yöunista, että illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen oma puhti on täysin poissa ja illalla pitkän päivän myötä tekee vain mieli mennä ajoissa nukkumaan ja kerätä voimia seuraavaan päivään.

Ennen en edes tiennyt mitä ruuhkavuodet tarkoittaa, nyt kyllä tiedän ja hyvinkin XD

Onneksi aina pienen voivottelun jälkeen muistan, että hei, vaikken ehdi tai jaksa treenata niin paljon kuin haluaisin, pysynpä onneksi koko ajan liikkeessä ja hyötyliikuntaa ja askelia kertyy päivän aikana paljon. Hyötyliikunta onkin todella tärkeässä roolissa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ja arkiaktiivisuudella ja sen lisäämisellä saadaan aktivoitua lihaksia ja kohotettua terveydentilaa, vaikkei viikossa olisikaan säännöllisiä treenikertoja.

Toki säännöllinen treenaaminen on todella tärkeää, mutta ennen kaikkea on tärkeintä laittaa kokonaisuus kuntoon ja vähentää jatkuvaa passiivisuutta, joka nakertaa terveyttä ja kuntoa.

 

Passiivinen elämä aktiiviseksi!

Tämän päivän kirjoitus sisältää vinkkejä passiivisuuden vähentämiselle. Jos arjessasi on yhtä vilkasta menoa kuin omassani, silloin et välttämättä tarvitse näitä vinkkejä, mutta jos istumista ja paikallaan oloa kertyy päivän aikana useamman tunnin edestä, silloin suosittelen hyödyntämään kirjoituksen sisällön ja tottakai jos tiedät jonkun henkilön, jolle tästä kirjoituksesta voisi olla hyötyä, laita kirjoitus jakoon. 🙂

 

Päivittäinen aktiivisuus ja hyötyliikunta on kaiken A ja O.

On terveellisempää liikkua päivän mittaan hieman koko ajan, kuin elää passiivista elämää päivän aikana tuntitolkulla ja tehdä jossain välissä vain puolen tunnin tai maksimissaan tunnin lenkki. Jatkuva passiivisuus nakertaa kuntoa, hidastaa kehon toimintoja ja heikentää tukilihaksia ja muutaman kerran viikossa tehty 30-60 minuutin harjoitus ei pysty kumoamaan passiivisuuden aiheuttamia terveyshaittoja. Passiivisuus vaikuttaa näin ollen myös päivittäiseen energiankulutukseesi ja mitä enemmän vietät aikaa paikoillasi, sen vähemmän kulutat energiaa, joka taas johtaa usein siihen, että kiloja kertyy runkoon ja varsinkin sinne keskivartalon seudulle.

 

Jatkuva passiivisuus altistaa muun muassa: kakkostyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille, ylimääräisten kilojen kertymiselle ja metaboliselle oireyhtymälle.

Sen sijaan jos arki on aktiivista ja kehon lihaksistoa aktivoidaan vähän väliä, on se PALJON parempi vaihtoehto terveydellesi, kuin jatkuva passiivisuus. Aktiivisuus nimittäin auttaa sinua kehon toimintojen ja lihasten aktivaation lisäksi myös kuluttamaan enemmän energiaa, jonka avulla painolukema lähtee laskuun tai painonhallinta on helpompaa. Päivittäinen aktiivisuus vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin, jonka ansiosta voit henkisesti paremmin ja olet virkeämpi.

 

Jos sinua ei kiinnosta treenata säännöllisesti, vaikuta ainakin päivittäiseen aktiivisuuteesi eri keinoin!

On todettu, että esimerkiksi kahdeksan tunnin istumatyöstä aiheutuneita haittavaikutuksia ei voi kumota puolen tunnin treenillä. Tämän vuoksi on todella tärkeää aktivoida lihaksia ja kehoa myös työaikana ja sen pystyy onneksi tekemään helposti ja pienellä vaivalla. Voit muun muassa nousta 30-60 minuutin välein ylös työtuolista ja tehdä muutaman vetreyttävän liikkeen kehollesi; 10 kyykkyä, 10 x-hyppyä ja pyörittelyt ylävartalolle. Lihakset aktivoituvat ja voit taas jatkaa työtäsi hyvillä mielin!

Omalle työpisteelle kannattaa myös hankkia keppi, jolla saat tehtyä aina pienillä tauoilla keppijumppaa varsinkin ylävartalolle, jonka avulla saat ylävartalossa veren paremmin kiertämään. Tällä voit vaikuttaa niska-hartiaseudun ongelmiin, jotka ovat todella yleisiä varsinkin toimistotyöntekijöillä.

Aktiivisuutta voi lisätä myös työmatkoille ja voit päättää kulkea jatkossa työmatkat kävellen tai pyörällä tai voit hypätä bussista pois pari pysäkkiä aiemmin. Jos tämä ei onnistu ihan jokaisena viitenä päivänä viikossa, voisiko se onnistua edes parina?

Työaikana voit myös pyrkiä tekemään osan päivästäsi seisten. Seisomalla kulutat puolet enemmän energiaa kuin istuessa ja samalla saat aktivoitua suuria lihaksia.

Illalla kotiin palatessa kannattaa miettiä, miten illasta voisi tehdä aktiivisemman. Jos olet ajatellut katsoa illalla televisiota, voit käydä sitä ennen pienellä kävelylenkillä tai tehdä kotijumpan. Voit myös soittaa ystävällesi, että kahvipulla-tapaamisen sijaan voisitte laittaa lenkkitossut jalkaan ja vaihtaa kuulumiset lenkin yhteydessä.

Voit myös hankkia itsellesi aktiivisuusrannekkeen, johon päätät kerryttää joka päivä vähintään 10 000 askelta.

 

On todella monia erilaisia keinoja, miten vaikuttaa päivittäiseen aktiivisuuteesi. Mieti hetki omiasi. Jo pelkästään kotona enemmän touhuamalla pystyt kasvattamaan aktiivisuuttasi ja parantamaan sen kautta terveyttäsi kuntoasi.

Nyt jos olet istunut siinä samassa paikassa jo pitkän tovin, nosta pylly ylös tuolista ja lähde kävelylenkille tai tee lihaksia aktivoivia liikkeitä.

merita new beginning