TAVOITE- tie tuloksiin!

Vuoden ensimmäinen päivä ja pohdin, mitä kirjoittaa juuri tänään. Mikä olisi sellainen teksti, josta juuri sinä hyötyisit mahdollisimman parhaiten. Vuoden vaihtuminen merkitsee ainakin minulle, jollain tapaa uuden sivun kääntymistä kirjassa. Haluan pysähtyä joka vuoden vaihteessa muistelemaan mennyttä vuotta ja sen jälkeen suuntaamaan katseeni tulevaan vuoteen. Yksi todella tärkeä osa, ainakin minulle, on tulevan vuoden tavoitteiden luominen ja asettaminen. Siksi haluan kirjoittaa sinulle nyt tavoitteiden asettamisesta ja antaa sinulle työkaluja, joiden avulla sinä pystyt luoda itsellesi tavoitteita. Haluatko vihdoin saada tuloksia? Aseta itsellesi tavoite. Se on niin totta. Tavoite – tie tuloksiin!

Sanotaan, että ilman tavoitteita on paljon epäodennäköisempää löytää sitä, mitä haluaa ja hyvin määriteltyä tavoitetta on paljon helpompi ryhtyä toteuttamaan. Kun tavote on selkeä, kirkas ja hyvin määritelty, olet jo hyvällä matkalla kohti haluamiasi asioita ja unelmia. Tässä tekstissä haluankin antaa alkuun sinulle vinkkejä siihen, miten luot ja asetat itsellesi tavoitteita ja miten määrittelet tavoitteesi.  Lisäksi haluamme Meritan kanssa yhdessä antaa sinulle uuden vuoden lahjaksi tavoitelomakkeen, jonka avulla pystyt helposti asettamaan itsellesi tavoitteita uudelle vuodelle. 

 

TAVOITE – TIE TULOKSIIN! NÄIN LUOT JA ASETAT ITSELLESI HYVÄN TAVOITTEEN

Tärkein asia tavoitteen asettamisessa on se, että se lähtee sinusta itsestäsi, eikä siihen ole vaikuttanut kukaan ulkopuolinen. Ennen tavoitteen asettamista sinun onkin hyvä kysyä itseltäsi, onko tavoitteen saavuttaminen sinulle hyväksi ja vaikuttaahan se elämässäsi positiivisesti. Sinun on tärkeä ymmärtää myös se, että sinä olet ainoa henkilö, joka on vastuussa tavoitteesi saavuttamisesta. Siksi myös tavoitteen pitää olla sellainen, jota sinä pystyt kontrolloimaan.

 

1. KIRJOITA YLÖS TAVOITTEESI MAHDOLLISIMMAN SELKEÄSTI JA POSITIIVISESTI!

Tavoite voi tuntua tällä hetkellä todella kaukaiselta ja saavuttamattomalta. Silti, istu alas ja kirjoita ylös tämä tavoitteesi mahdollisimman tarkasti. Tuo sananmukaisesi kaukaiseltakin tuntuva tavoite lähellesi, kirjoittamalla se niin tarkasti ylös kuin mahdollista. Kirjoita jokainen lause positiivisessa muodossa, eli muista aina asettaa tavoitteesi minä haluan –muodossa, kuin että kirjoittaisit tavoitteen minä en halua- muodossa. Alitajuntamme on loppujen lopuksi niin suora, että se tarttuu myös ei-tyyppisiin lauseisiin ja käsittelee ne kuin ne olisivat minä haluan- lauseita. Eli jos haluat laihtua, on tavoitteesi: Minä haluan olla hoikempi, eikä näin ilmaistu: minä en halua olla lihava. Yksi todella tärkeä sääntö tavoitteiden asettamisessa on se, että ajattelet tavoitteen sinä, mitä haluat olla, sen sijaan, että ajattelet sitä mitä et halua olla. 

 

 2. MILTÄ TAVOITTEEN SAAVUTTAMINEN SINUSTA TUNTUU?

Seuraavaksi mieti, miltä tavoitteessa oleminen tuntuu. Aisti se jokaisella solullasi ja naura tai itke ilosta jos siltä tuntuu (minulle tapahtuu tätä väliajoin, kun fiilistelen niin lujaa omia tavoitteitani). Miltä se näyttää, miltä se kuullostaa, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Millaista elämäsi silloin on? Uppoudu hetkeen niin täysillä, kun vain pystyt ja tunne ne kaikki tunteet, mitä tunnet, kun olet saavuttanut tämän tavoitteesi. Kun keskityt tavoitetta asettaessasi enemmän tunnetilaan tavoitteen saavuttamisen jälkeen, annat tilaa mahdollisuuksille, miten tämä tavoite saavutetaan. Tämä kohta on mielestäni aivan paras kohta tavoitteenasettamisessa.

 

Itse mietin tavoitettani joka aamu sen jälkeen, kun olen tyhjentänyt hetkoseksi mieleni rentoutumalla.

 

 

Tavoite - Tie tuloksiin!

 

3. ASETA TAVOITTEELLESI PÄIVÄNMÄÄRÄ, JOHON MENNESSÄ AIOT SEN SAAVUTTAA

Tämä kohta on monelle vaikea, myös itselleni. Mutta yksi tärkeä osa tavoitteen asettamista on myös asettaa sille päivänmäärä ja sitoa se aikaan. Näin pidät huolen siitä, ettei se jää vain ilmaan leijuvaksi sitten joskus– tavoitteeksi. Anna itsellesi inhimillisen määrän verran aikaa saavuttaa tavoitteesi, mutta älä liikaa. Tavoitteen saavuttamisen ajankohta saa olla haastavan tuntuinen, mutta ei liian stressaava tai painostava. Ja muista, jos et saavuta tavoitettasi asettamasi ajan sisällä, älä luovuta, vaan aseta uusi päivänmäärä jolloin sen aiot saavuttaa. 

 

4. MISTÄ TIEDÄT OLEVASI PERILLÄ?

Mitä asioita tapahtuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Mistä tiedät olevasi perillä? Miten elämäsi muuttuu? Huomaavatko muut ihmiset sen, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Mieti nämä jo etukäteen, koska ihmismieli on niin hassu välillä, että se sokeutuu ja ei huomaa sitä, kun tavoite on saavutettu.

 

5. MUISTA ASETTAA VÄLITAVOITTEITA JA PILKO TAVOITTEESI OSIIN

Tämä on TODELLA tärkeä kohta tavoitteen asettamisessa. Jos tavoitteenasi on pudottaa 20 kiloa painoa, on tämä 20 kiloa aivan liikaa mielellesi kerralla. Siksi kannattaa jakaa tavoite välietappeihin, jolloin saat kokea onnistumisen tunteita jo ennen asettamasi päätavoitteen saavuttamista. Jos esimerkkinä olisi tämä 20 kiloa, voi sen jakaa esimerkiksi 5 kilon välitavoitteisiin ja asettaa niille päivänmäärät. Näin matkasi sujuu jouhevammin.

 

6. NAUTI MATKASTASI

Elämässä kuuluu olla tavoitteita ja erilaisia haasteita, joita asetamme itsellemme. Kuitenkin kaikesta tästä huolimatta, tärkeintä elämässä on matka ja tämä hetki tässä näin. Älä tee tavoitteiden saavuttamisesta itsellesi suoritusta, joka on pakko tehdä, vaan sen tilalta ole innoissasi siitä, mitä kohti olet menossa ja samalla löydä tästä hetkestä niitä hienoja asioita, joista voit olla kiitollinen.

 

Joskus voi käydä myös niin, että tavoitteet muuttuvat matkan varrella. Se on täysin ok ja se kuuluukin välillä elämään. Tärkeää on, että asetat ne aina uudelleen ja uudelleen ja teet asioita tavoitteittesi eteen. Ja kun tulee hetkiä, että kaikki tuntuu menevän päin seiniä, hae mieleesi se tunne, kun olet saavuttanut tavoitteesi.

 

Tässä uuden vuoden lahjamme sinulle: TAVOITELOMAKE, jonka pystyt lataamaan linkkiä painamalla. Toivottavasti siitä on hyötyä juuri sinulle, omien tavoitteidesi luomisessa.

Mahtavaa vuotta 2018!