Mitä syön ennen treeniä?

Mitä syön ennen treeniä?

SE, MITEN VALMISTAUDUN TREENIIN, VAIKUTTAA PALJON OMAAN JAKSAMISEEN JA SUORITUKSEEN. YKSI TÄRKEÄ OSA TREENIIN VALMISTAUTUMISTA ON SYÖMINEN, KOSKA RAVINNOSTA SAAN ENERGIAN, JOLLA JAKSAA TREENATA. SILLÄ TODELLAKIN ON MERKITYSTÄ. MITÄ SYÖN ENNEN TREENIÄ?

Treeni ei kulje, jos olen syönyt raskaasti ennen treeniä, eikä se kulje, jos ateriasta alkaa olla aikaa jo kolme tuntia. Itselleni ihanteellinen aika on syödä noin 1,5 tuntia ennen harjoitusta. Jos teen aamutreenin esimerkiksi tunti, tai alle heräämisestä, syön yleensä puolet aamupalasta ja jätän loput jemmaan. Voin napata loput treenin jälkeen. Jos taas treenaan illalla kuuden aikaan, yleensä aikataulutan syömiset niin, että syön aamupalan neljän ja viiden välillä. Tämän välipalan pidän melko isona ja se sisältää monipuolisesti hiilareita, proteiinia ja rasvoja. Varsinkin hiilihydraatti on se, jonka avulla jaksan kovatehoiset treenit. Proteiinit taas ovat tärkeä osa ateriaa ja rasvojakaan ei kannata vältellä.

Tottakai myös muilla aterioilla on merkitystä! Jos lounas jää liian pieneksi, huomaa sen monesti illalla treenatessa. Eli en itse pärjäisi pelkällä kanasalaattilounaalla, vaan tarvitsen myös lounaalle reilusti hiilihydraatteja, koska liikun paljon. Aktiivinen ihminen tarvitsee hiilihydraatteja, muiden makrojen lisäksi. Jos alan liikaa vähentämään hiilihydaateista, huomaan sen välittömästi jaksamisessani.

Itselleni on muodostunut muutama välipalasuosikki ennen treeniä, ja jaan ne teille tässä postauksessa. Voit poimia itsellesi sopivat ideat ja sovittaa määrät omaan energiantarpeeseesi ja kulutukseesi sopivaksi.

Itse syön päivittäin melko paljon energiaa, varsinkin kahden treenin päivinä pyrin syömään reilummin hiilihydraatteja. Jos tarkoituksenasi on esimerkiksi pudottaa painoa tai kiinteytyä, voit vähentää hiilihydraateista, mutta niitä ei todellakaan kannata kartella. Hiilihydraatit kuuluu hyvinvoivan ihmisen ruokavalioon, mutta niiden lähtet ja määrät kannattaa huomioida.

 

Mitä syön ennen treeniä?

Weetabix kauramaidolla, rahkalla,omenasoseella ja pähkinöillä

Olen taas aivan hullaantunut tähän komboon!  Olen tietoisesti vatsani vuoksi vältellyt jonkin aikaa rahkoja, mutta nyt kokeiltuani pitkästä aikaa Skyriä, tuntui vatsassa ihan ok:lta. Joten silloin voin hyvillä mielin välillä nautiskella tätä kakkuvälipalaksikin kutsuttua herkkua. Weetabixissa on paljon kuituja, joten se sulaa hitaammin vatsassa. Sen takia en söisi sitä ennen kovatehoista juoksulenkkiä tai burpeesessiota, voipi nousta weetabixit kurkkuun tuolloin kovassa pompinnassa.

Itse laitan välipalaan 2-3 weetabixia, reilusti kauramaitoa, yhden vanilja skyrin, äidin tekemää herkullista omenasosetta ja cashewpähkinöitä. Njam! Tämä välipala todellakin pitää kylläisenä, sen kuitupitoisuuden vuoksi.

 

Smoothie

Smoothie on niin helppo ja kätevä ottaa myös mukaan kiireessä. Jos smoothiesta haluaa vielä täyttävämmän, heitän mukaan kaurahiutaleet. Ennen aamutreeniä teen extra ison annoksen ja syön puolet alle ja puolet treenin päätteeksi. Juoksuintervallit ovat ainakin sujuneet ilman smoothien ylösnousemista, vaikka olen syönyt puoli tuntia ennen treeniä. Smoothiessa on se hyvä puoli, että se imeytyy suht nopeasti, eikä jää höllymään kun pitää määrän kohtuullisena. Tässä oma smoothieni resepti, se kohtuullisen kokoinen versio:

 

100 g marjoja (kuten mansikkaa, marja-aroniaa ja mustaherukkaa)

1/2 avokado tai noin 10g avokadoöljyä

1/2 banaani

noin 2dl maustamatonta jogurttia tai jotain kasviperäistä maitoa

15 g mansikan makuista heraproteiinijauhetta

40g kaurahiutaleita

 

Mitä syön ennen treeniä?

Kauravälipala

Tämä on nopea ja helppo välipala, jonka nappaan, jos en muuta keksi tai ehdi tekemään. Jääkaapissa pitää aina olla Yosa Sport kauravälipaloja! Kaveriksi otan banaanin sekä pähkinöitä ja jos mahdollista, heitän Yosan sekaan hieman proteiinia joko tattarirouheesta tai herasta ja koska tarvitsen hiilihydraatteja enemmän, syön lisäksi laaadukasta mysliä, jossa ei ole ylimääräisiä lisättyjä sokereita.

Näillä välipaloilla jaksan itse hyvin treenata ja haluan motivoida myös sinua kiinnittämään huomiota omiin treeniä edeltäviin välipaloihisi.

Muista aina, että ei ole mitään järkeä treenata nälkäisenä, eikä liian pienillä hiilihydraattimäärillä! Olen joskus käännyttänyt omia asiakkaitani salin vastaanottoon ostamaan edes jotain suuhunpantavaa, jos he kertovat syöneensä viimeksi aamupalan viisi tuntia sitten. Koska siinä tilanteessa treenissä ei ole mitään järkeä omasta mielestäni. Meidän keho tarvitsee energiaa, niin kuin autokin tarvitsee bensaa. Ei ihme jos ei kulje, jos kehossa ei ole yhtään polttoainetta. Tuliko tarpeeksi paasausta? 😀

Olisi kiva kuulla teidän lukijoiden välipalavinkkejä! Koska niitä ei ole koskaan liikaa. Joten jaa ihmeessä omat välipalareseptisi meille täällä blogissa, Facebookissa tai instagramissa.

 

 

Elina New Beginning uusi alku