Miten välttää joulustressiä?

Miten välttää joulustressiä?

Millaisia ajatuksia joulu sinussa herättää? Lämpimiä ja hymyileviä, vai hiipiikö mieleen stressi tekemättömistä asioista? Minäkin olen ennen ollut joulustressaaja, mutta jostain syystä enää en ole. Asenne on muuttunut. Miten välttää joulustressiä? Resepti on melko yksinkertainen.

Varsinkin näin joulun alla hyvin moni valittelee kiireitä ja siitä syntyvää stressiä. Välillä se tuntuu useasta jopa ironiselta, joulun kun kuuluisi olla tunnelmallista, rentouttavaa, rauhallista yhdessä olon aikaa. Näin ei usein ole, vaan joulukuu on kuukausi, jota moni stressaa jo etukäteen, koska pitää tehdä tätä ja tuota ja vielä tuo ja tuo…Ja sata muuta asiaa. Tämän surullisen, jopa faktaksi muodostuneen asian vuoksi, halusin kirjoittaa tämän tekstin. Asian kun ei tarvitse olla näin. Joten, tämä teksti pureutuu aiheeseen omasta näkövinkkelistäni. Me jokainen kun katsotaan maailmaa erilaisten lasien takaa, on tämäkin vain yksi näkökulma ja kanta. Miten välttää joulustressiä? Nämä toimivat ainakin itselläni, mutta taas joku toinen rakastaa tehdä nämä asiat, jotka taas itseäni vain stressaisi.

Ja nyt puhun suoraan, mielestäni joulun ajan ei todellakaan pitäisi olla voimia syövä aika, vaan jotain ihan muuta. Ihan ensimmäinen asia, joka tulee joulustressistä mieleen, on täydellisyyden tavoittelu. Kodin pitää olla täydellisen siisti ja upeasti koristeltu, hienompi kuin naapureilla ja lahjat tarkkaan mietityt, jouluruoista puhumattakaan. Taas tästä täydellisyyden tavoittelusta tulee suorituskeskeistä, jolloin koko joulu on pelkkää suorittamista. Tähän kun yhdistetään muutoinkin erilaisten tapahtumien täyttämä joulunaika, ja päälle muut harrastukset, on peli selvä ja stressikäyrät hälyttää sos -tasolla. Voisiko jostain jättää vähemmälle? Riittäisikö ihan hyvä tässäkin?

Onko joulun tarkoitus ihan oikeasti ajaa perheenäidit ja kenet tahansa ihmisen piippuun vuosittain? Tai saada talous vararikkoon lahjapaineiden ja materian vuoksi? Niin mikä olikaan sen joulun perimmäinen tarkoitus? Jos saisin itse sanoa, joulusta jää eniten mieleen vietetty aika tärkeiden ja läheisten ihmisten kanssa ja se tunnelma joulusaunassa, kun kynttilän valo lepattaa ja on hiljaista.

En edes tiedä, mitä ajatella siitä, jos lapset ovat lahjapaljouden keskellä, eivätkä enää tiedä millä saamallaan lahjalla leikkisi, kun niitä on niin paljon. Pieni lapsi menee sekaisin kaikesta siitä materian paljoudesta, kun hänelle riittäisi muutama asia kerrallaan. Jos nyt voisin sanoa sivusta katsojana, lapselle riittäisi vähemmänkin. Mutta jos hänet on totutettu siihen, että lahjoja pitää saada kasoittain, sitä hän myös osaa odottaa.

 

Miten välttää joulustressiä?

Mikä kaikki on oikeasti pakollista ja mikä meidän itse keksimää ”pakollista” jouluna? Hyvin usein itse asetamme itsellemme nämä älyttömät, järjettömät paineet joulun alla. Kun meidän ei oikeasti tarvitsisi.

Mitä, jos hetkeksi istuisit alas ja kirjoittaisit ylös kaiken, mitä on vielä tehtävänä ennen joulua? Seuraavaksi tehtäväksesi saisitkin alleviivata ne oikeasti pakolliset hoidettavat ja tärkeät jutut ja laittaa sulkuihin ne asiat, jotka eivät ole niin merkityksellisiä, ihan oikeasti. Tee itsellesi prioriteettilista, mikä toimii missä tahansa elämän osa-alueella. Näin teet tärkeimmät ja merkityksellisimmät asiat ensin ja jos jää aikaa ja energiaa, voit siirtyä suluissa oleviin ei niin tärkeisiin tehtäviin. 

Itse tein päätöksen, että lähetän tänäkin jouluna puolisoni kanssa tekstiviestijoulutervehdyksen. Vaikka kortin saaminen on niin ihanaa, koin, että ihmisiä on niin paljon, joita haluan muistaa. Ja siksi päädyimme ratkaisuun tekstiviestistä. Okei, se ei ole niin perinteinen, mutta ajatus on tärkein. Tässä säästän aikaa ja myöskin rahaa. Lähetän kortteja sitten joskus muillon, jos siltä tuntuu. Edelleen olen iloinen saadessani joulukortin, mutta en pahastu, vaikka en sitä joltain saisikaan.

Samoin joululahjoissa, olemme jo pitkään perheidemme kanssa arponeet aikuisten kesken, kenelle kukin ostaa joululahjan. Tämä oli helpotus, verrattuna jokavuotiseen stressiin siitä, mitä ostaa kullekin, kun kaikilla on jo kaikkea. Lahjojen ei tarvitse olla välttämättä useiden kymppien tai jopa satasien arvoisia, koska helposti tuolloin niihin saa kokonaisuudessaan uppoamaan satoja ja satoja, jopa tuhansia euroja. Ei minusta joulun tarvitse tyhjätä lompakoita ja kuluttaa luottokorttia. Eräs ihana ystäväni tekee joka vuosi itse joulumuistamiset ja joka vuosi yllätyn näistä ajatuksella tehdyistä makeisista tai leivonnaisista. Miksi en itsekin valmistaisi tänä vuonna vaikka herkullista Raaka-snickersiä lahjaksi? Itse tehty on arvokasta. Jos ei ole aikaa tehdä itse, pyrin hoitamaan lahjat parilla ostosreissulla pois alta ja keskittymään rauhoittumiseen, koska arki on jo muutoinkin melko hektistä. En tee lahjojen ostosta liian monimutkaista. Toki joillakin on tapana kerätä lahjoja pitkin vuotta, mikä on taas tosi ihana ajatus.

 

 

Miten välttää joulustressiä?

Tälläkin hetkellä taustalla soi rentouttava instrumetaalinen joulumusiikki. Joulussa on paljon ihanaa ja rentouttavaa. Jostain kuulin aikoinaan sanonnan siitä, että kun tuntuu että ei ehtisi yhtään minnekään ja kiire on valtava, silloin olisi kaikista suurin syy pysähtyä.

Tehdään tästä joulusta lämmin ja tunnelmallinen. Tehdään siitä oman näköisemme, ilman stressiä ja pakkoa. Nautitaan olemisesta ja ihmisistä. Muistetaan, mikä on joulun perimmäinen sanoma ja hiljennytään nauttimaan siitä mitä meillä on.

 

Stressitöntä ja ihanan tunnelmallista joulunaikaa toivottelee:

Elina New Beginning uusi alku