Yllättikö makeanhimo? Kokeile näitä keinoja + mango-chiavanukkaan resepti!

Välillä makeanhimo saattaa tulla kuin puun takaa ja tekee mieli mutustella suklaata, karkkia tai vaikka sokerista possumunkkia, joka näyttää niin houkuttelevan herkulliselta kaupan hyllyllä ja jonka tuoksu huumaa ja kuola alkaa valua suupielistä. Kuulostaako tutulta? Hetkellinen herkuttelu saattaa kuitenkin jälkikäteen kaduttaa varsinkin silloin, jos on luvannut itselle vähentää herkuttelua, jos haluaa pudottaa painoa, syödä terveellisemmin tai jos tavoitteena on vaikka saada vahvistettua omaa itsekuria.

Mitkä voisivat olla terveellisiä vaihtoehtoja herkutteluun? Tai miten herkkuhimon voisi saada poistettua kokonaan niin, ettei tulisi alun alkaenkaan sortuneeksi? Tässä muutamia vinkkejä!

Ihan paras tapa varsinkin sinulle, joka napostelet herkkuja useaan otteeseen viikon tai jopa päivän aikana, on se, että alat syömään säännöllisesti, noin 3-4 tunnin välein  aterioita, jotka sisältävät hyviä rasvoja, proteiinia ja hyviä hiilihydraatinlähteitä. Jos päivän mittaan nautitaan pelkästään hiilihydraattipitoisia aterioita, jotka sisältävät runsaasti sokeria ja vaaleita jauhoja, kurnii nälkä koko ajan vatsanpohjassa, olo on huono ja sitten se pahin, tekee koko ajan mieli mutustella lisää näitä samoja ruokia, jotka saavat verensokerin sahaamaan laidasta laitaan, ei hyvä ollenkaan.

Yksi tapa päästä sokeri- ja hiilarikoukusta eroon on se, että alkaa syömään säännöllisesti terveellisiä ja monipuolisia aterioita noin 3-4 tunnin välein.

Huonojen hiilihydraattien ja sokerin vähentäminen voivat aiheuttaa ensiksi vieroitusoireita ja saattaa olla, että mielessä kummittelee koko ajan kaikki ne herkut, joita haluaisit syödä, mutta kun pitäydyt päätöksessäsi ja syöt 3-4 tunnin välein terveellisiä aterioita, jotka auttavat pitämään olon kylläisenä, herkkuhimot kyllä päivien myötä vähenevät ja jossain kohtaa katoavat.

Eli tiivistettynä kannattaa panostaa päivän eri aterioihin, niiden säännöllisyyteen ja niiden sisältämiin laadukkaisiin ja puhtaisiin ravinnonlähteisiin, koska näiden avulla saat vaikutettua siihen, ettei elimistösi jatkuvasti himoitse höttöhiilareita ja sokeria, vaan se tottuu terveellisiin ravinnonlähteisiin, joista on sille valtavan paljon enemmän hyötyä kuin köyhäravinteisista höttöhiilarin lähteistä. Lisämukavuutena terveellisen ja säännöllisen syömisen mukana tulee se, että voit paljon paremmin, poistat sellaisen jatkuvan sumu tunteen päästäsi ja olet virkeämpi ja energisempi!

Psst. Totaalikieltäytyminen ei aina kannata ja joskus voi herkutella vaikka sokerimunkilla tai maltillisella määrällä karkkia. Tällainen herkuttelu kannattaa kuitenkin ajoittaa jonkin muun aterian jälkeiseksi, jonka ansiosta et tule syöneeksi herkkuja liikaa nälkääsi, eivätkä ne tee oloasi yhtä kurjaksi, koska saat samalla aterialla myös hyviä ravintoaineita. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että maltti on valttia, siitä enemmän alempana!

 

Sitten niitä muita keinoja hetkellisen makeanhimon karkoittamiseen:

Odota 15 minuuttia!

Tämä on omasta mielestäni hyvä ja toimiva vinkki. Ehdit hetken miettimään, haluatko ihan oikeasti herkutella ja samalla myös makeanhimo voi mennä kokonaan ohi. Kannattaa kokeilla! 

 

Syö ensin jotain terveellistä!

Vaikka sinun tekisi kovasti mieli syödä heti jotain epäterveellistä, nauti silti sitä ennen vaikka runsas salaatti tai smoothie ja tunnustele oloasi sen jälkeen uudelleen. Suurella todennäköisyydellä sinun ei tee enää mieli syödä sitä, mitä hetki sitten himoitsit niin kovasti.

 

Valitse viisaammin!

Tällä tarkoitan, että aina ei tarvitse herkutella karkeilla, pullalla tai jäätelöllä, joskus voi ihan hyvin valita jotain terveellisempiä vaihtoehtoja, edes hitusen terveellisempiä. Nykyään on kaupoissa saatavilla raakasuklaata, proteiinipitoisempaa jäätelöä ja kotona voi itse valmistaa vaikka millaisia terveellisempiä herkkuvaihtoehtoja, kuten näitä superhelppoja maapähkinävoimuffinsseja!

 

Yksinkertaisesti PÄÄTÄ olla ilman!

Joskus paras tapa on vain päättää olla herkuttelematta ja pysyä kovana. Näin saat kasvatettua hyvin omaa itsekuriasi ja samalla myös koet herkkuhimon ohi mennessä pientä ylpeyden tunnetta itseäsi kohtaan ja hyvää oloa siitä, että pysyit vahvana. 

 

Opettele maltillisuutta!

Niin kuin aiemmin sanoin, totaalikieltäytyminen voi tuntua tukalalta ja silloin myös kaikki kielletty pyörii koko ajan mielessä. Kun annat itsellesi luvan syödä silloin tällöin jotain herkkua, huomaat, ettei herkut kiusaakaan niin paljon mieltäsi. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, että maltti on valttia ja herkkuja ei tarvitse syödä valtavaa määrää kerralla tai kannattaa myös muistaa se, ettei herkuttelu tarkoita koko päivän herkkujen syömistä.

Jos tällä hetkellä herkuttelu karkaa helposti käsistä, on ensimmäiseksi hyvä opetella kasvattavaan omaa itsekuria ja opetella maltillisuutta ja opetella syömään vain pieni määrä siitä, mitä on normaalisti tottunut syömään.

 

Tähän loppuun haluan jakaa teille vielä tämän päiväisen oman herkkureseptini, joka oli tämä ihana tiikerinraitoja muistuttava mango-chiavanukas.

 

Mango-chiavanukas – 2 annosta

Ainekset:

  • 3 rkl chiasiemeniä
  • kauramaitoa
  • 1,5 tl luomuhunajaa
  • 1 kypsä mango
  • 1/2 banaani
  • 1 kauhallinen vaniljaproteiinia

Ohje: Laitoin ensin chiasiemenet pieneen vesimäärään ja sekoittelin niitä muutaman minuutin välein, kunnes niistä oli muodostunut paksua chialimaa. Sen jälkeen lorautin joukkoon noin 1/2 dl kauramaitoa ja pienen määrän hunajaa ja sekoitin hyvin keskenään. Tämän jälkeen kuorin mangon ja sekoitin sen yhdessä banaanin, proteiinijauheen ja noin 1tl hunajamäärän kanssa keskenään. Tämän jälkeen kaadoin chia- ja mangoseosta vuorotellen lasiin, ne voi hyvin myös sekoittaa keskenään.

Ps. Olisin käyttänyt mangososeessa hieman kookoskermaa, jos sitä olisi kaapista löytynyt, joten jos sinulta sitä löytyy, joukkoon voi laittaa 1-2 rkl kookoskermaa tai kookosmaitoa.

merita new beginning