Miten käännät epäonnistumiset vahvuudeksi?

Tiesitkö, että yrittäjät epäonnistuvat keskimäärin 3,8 kertaa, ennen kuin alkavat menestyä yritysmaailmassa? Elämässä tulee aika-ajoin vastaan esteitä; pieniä ja sitten niitä todella isoja, joiden yli ei usko edes pääsevänsä.

Se voi tuntua epäreilulta; miksi tuo toinen menestyy ja miksi minä en? Kateuden tunteet voivat hiipiä salakavalasti mieleen ja epätoivo kasvaa. Minäkin haluan onnistua! Luen juuri kirjaa ETEENPÄIN – Epäonnistuminen: Epäonnistumisista askelmat menestykseen (John C. Maxwell) ja inspiroiduin siitä jakamaan sanomaa myös teille. Kirja todella voi muuttaa ajattelutapoja ja suhtautumista epäonnistumiseen.

Me ihmiset pelkäämme usein epäonnistumista, emme halua epäonnistua ja epäonnistuminen tuntuu siltä että peli on menetetty. Emme välttämättä osaa edes aina varautua ja valmistautua epäonnistumiseen, vaan näemme sen usein mustavalkoisesti. Mutta tiedätkö mitä? Epäonnistuminen on todellisuudessa paljon yleisempää kuin menestyminen. Aina ne toiveet eivät ensikerrasta toteudu, vaan pettymys on aivan tavallista! Kuullostaa aika pessimistiseltä, mitä en kyllä ole, mutta näin se vaan on. Mutta tiedätkö, mikä vie pois sanasta epäonnistuminen negatiivisuuden? Vaikka epäonnistut, sinä jatkat matkaasi kaikesta huolimatta. 

Elämässä tulee vastaan esteitä, niitä todella tulee vastaan ihan meille jokaiselle. Mutta mitä voisi tapahtua, jos alkaisit suhtautumaan näihin esteisiin ja epäonnistumisiin täysin erilaisella tavalla kuin aikaisemmin? Mitä voisi tapahtua jos hyväksyisit epäonnistumisesi, virheesi ja vastoinkäymisesi ja oppisit niistä? Sinä todellakin pystyt selviytymään vastoinkäymisistäsi, sinussa on hurjasti potentiaalia selviytyä, kunhan opit reagoimaan niihin oikein.

 

 

Mitä voisin tehdä eri tavalla? Miten käännät epäonnistumiset vahvuudeksi?

Niinsanotusti keskivertojen ja menestyneiden välillä on yksi iso ja olennainen ero; epäonnistumisten käsittelykyky. Sillä on merkitystä, syytätkö epäonnistuessasi muita vai kannatko itse vastuun. Jatkatko niiden samojen virheiden toistamista, vai otatko virheistä opiksesi? Ethän pelkää virheiden tekemistä, vaan uskallat edelleen ottaa riskejä? Ymmärrä, että epäonnistuminen on osa kasvun prosessia; se kuuluu asiaan! Pidä silti myönteinen asenne ja epäonnistuessasi älä luovuta, vaan jatka sinnikkäästi eteenpäin.

Joskus jälkikäteen ymmärtää, miksi joku asia ei mennyt niin kuin sen piti mennä. Siinä hetkessä se tuntuu nopeasti arvioituna epäonnistumiselta, mutta asiat voivatkin järjestyä niin, että jälkeen päin ymmärrät miksi kaikki ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. Joskus tilalle voi tulla jopa parempaa. Kun opit näkemään epäonnistumiset osana suurempaa kokonaisuutta, alat ymmärtämään vielä paremmin.

 

Mikä menestyvät tekevät?

Ensinnäkin menestyjä ei lyttää itseään epäonnistuessaan. Hän myöntää vihreensä, mutta ottaa sen jälkeen askeleen eteenpäin. Epäonnistuminen ei syö hänen arvoaan ihmisenä, vaan epäonnistuminen on hänelle ohi menevä tapahtuma. Epäonnistuminen ei ole pysyvää, joten menestyvä ei jää juuttuneena paikalleen ja lopeta yrittämästä, vaan hän todellakin jatkaa ja uskoo itseensä ja kykyihinsä. Menestyvä myöskin toipuu epäonnistumisistaan nopeasti, eikä jää voivottelemaan niitä sen enempää. He ymmärtävät, ettei epäonnistumiset tee heistä epäonnistujia, eivätkä he ota omia virheitään henkilökohtaisesti.

On tärkeää pitää omat odotukset realistisena, älä tee niistä kohtuuttomia. Jos haaveilet jostain todella suuresta tavoitteesta, pilko se osiin, jolloin ne osatavoitteet on helpommin saavutettavissa. Jos tavoite on suuri, ymmärrä, että tulet kohtaamaan vastoinkäymisiä ja varaudu sitä varten, että kaikki ei mene aina niin kuin suunnittelit.

Keskity omiin vahvuuksiisi ja kehitä niitä. Mihin kaikkeen sinä kykenet? Mieti ennemmin sitä, kuin että keskittyisit miettimään sitä, mihin et kykene. Ole valmis myös muuttamaan omaa ajattelumalliasi ja toimintatapojasi kohdatessasi ongelmia, jos ilmenee että sen avulla pääset paremmin kohti tavoitettasi.

 

Yksi tärkeä asia, jonka haluan sinun muistavan tästä tekstistä

Sinä et ole yhtä kuin epäonnistumisesi tai virheesi. Muista se aina. Et voi olettaa tekeväsi jokaista uutta asiaa ensimmäisellä kerralla virheettömästi ja täydellisesti, et vaan voi. Aina ensimmäisellä kerralla ei onnistuta, voit tarvita montakin yritystä ja vihdoin onnistut. Tiedätkö mikä taika siinä on? Kun yrität ja epäonnistut, voit oppia mitä teet ensi kerralla toisin. Jos seuraavalla kerrallakaan ei vielä onnistu, opit taas lisää. Jokainen kerta opettaa sinua matkalla onnistumista. Keksi kaiken aikaa uusia tapoja mennä eteenpäin, keskity omiin vahvuuksiisi. Ja tee tämä päätös ja lupaus: nouse aina ylös, vaikka MITEN tuulisi vastaan ja jatka eteenpäin. <3

 

 

Elina New Beginning uusi alku