Tehosta aineenvaihduntaasi: osa 1/2: mikä hidastaa aineenvaihduntaa?

Nyt juttusarja mielenkiintoisesta aineenvaihdunnasta; mikä sitä hidastaa ja miten sitä on mahdollista tehostaa. Aineenvaihdunta, eli toiselta nimeltään metabolia, on usean eri tekijän summa ja siihen vaikuttaa mm. geeniperimä, ikä, sukupuoli ja esimerkiksi hormonit. Aineenvaihdunta tarkoittaa siis prosessia, joka elimistössä tapahtuu, kun se muokkaa ravintoaineita itselleen käyttöön energiaksi ja ravintoaineksi. Joillakin on luonnostaan vilkkaampi aineenvaihdunta kuin toisilla. Pystyt kuitenkin joillakin teoilla tukemaan ja mahdollisesti tehostamaan omaa aineenvaihduntaasi.

Tässä ensimmäisessä osassa käymme läpi asioita esimerkein, jotka hidastavat aineenvaihduntaa. Toisessa osassa, joka tulee myöhemmin, annan vinkkejä siihen, miten tehostaa omaa aineenvaihduntaa.

Asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, ja keho ei toimi aina niin kuin sen tahtoisi toimivan. Usein tehdessä liian radikaaleja muutoksia kerralla, mennään metsään. Siksi elämäntavat ovat se tärkein lähtökohta ja järki mukana.  Omia ajatuksiani näihin aineenvaihduntaa hidastaviin tekijöihin on juurikin se, että tasapainon löytäminen elämäntapamuutoksissa on tärkein pointti. Lisäksi olemme jokainen yksilöitä; toinen toimii toisella ja toinen toisella. Kun perustat on kunnossa, on siihen hyvä alkaa rakentamaan.

Tehosta aineenvaihdutaasi

Tunnetko olosi väsyneeksi?

Syitä väsymykseen voi olla monia, mutta yksi syy voi olla hidastunut aineenvaihdunta. Aineenvaihduntaan vaikuttaa juurikin stressitasot ja hormonitoiminnan muutokset. Voit kokea että arjen pyörittäminen on raskasta ja kuluttavaa. Kun aineenvaihdunta on hidastunut, myöskin liikkumisen halu voi vähentyä. Samalla syömishalut voivat joko heiketä tai tulla todella isoiksi, laatuun ei jaksa välttämättä panostaa ja se vaikuttaa taas yleiseen vireyteen negatiivisesti. Helposti siitä tulee kehä.

Säästöliekki -ilmiö

Usein laihduttaja vetää kalorinsaantinsa liian miinuksille ja syö hyvin niukasti. Olette varmaan kuulleet monen monta kertaa säästöliekki -ilmiöstä? Keho on aivan älyttömän viisas kapistus, ja se kyllä osaa reagoida jos energiaa tulee aivan liian vähän. Avaan säästöliekkiä vielä hieman kertaukseksi. Säästöliekki on siis reaktio, joka kehossa tapahtuu jos energiaa saadaan ravinnosta liian vähän. Säästöliekin avulla keho huolehtii, että ihminen selviää kausista kun energiaa ei vain ole saatavilla, pitämällä kiinni omista energiavarastoistaan. Säästöliekin aikana perusaineenvaihdunta, joka on siis noin 50-70 prosenttia päivän kokonais energiankulutuksesta, pienenee ja hidastuu. Mitä isommalla energiavajeella mennään, sitä isommaksi säästöliekki kasvaa. Eli tämän perusteella järkevin tapa laihduttaa on enemmänkin hidas mutta varma. Itse pidän nyrkkisääntönä, että energiansaannissa ei kannata laihduttaessa mennä alle 1 500 kalorin päivässä. Energiansaannin pitäisi aina kattaa oma perusaineenvaihdunta. Kun laihdutat järkevästi, paino myös pysyy poissa, eikä se jojoile niin helposti.

Skippaatko aterioita ja siten keho huutaa usein nopeaa energiaa?

Unohtuuko aamupala usein, tai ei vain tee aamulla mitään mieli? Voi olla että päivän mittaan et syö juuri mitään, mutta illalla kotiin mennessä alkaakin oikeat ruokabileet? Jos skippaat päivän mittaan aterioita, ei se varmastikaan tee hyvää omalle aineenvaihdunnalle ja kostautuu monesti iltaan, jolloin energiantarve ei enää ole niin suuri, verrattuna aktiiviseen aikaan päivällä. Kun syöt liian vähän ja jätät aterioita väliin, tulee energiavaje monesti korvattua herkuilla. Aterioiden skippaaminen saa makeanhimon ja erilaiset ruoka-ainehimot jylläämään.

Voi olla että joku totuttaa kehonsa siihen että syö kerran päivässä ja kokee sen toimivan. Hyvin harvalla tämä kuitenkaan toimii ja itse kehoitan syömään 5-6 kertaa päivässä.

 

Juotko aivan liian vähän vettä?

Olenkin kirjoittanut artikkelin veden juonnin tärkeydestä aiemmin. Voit lukea sen täältä. Ihmiskehosta iso osa on vettä ja keho tarvitsee vettä. Kun koet janon tunnetta, on usein nestevaje jo turhan iso kehossa. Vesi on tärkeä ja puhdistava elementti kehossa ja sen vuoksi liian vähäinen veden nauttiminen ei tee hyvinvoinnille hyvää. Liian vähäinen juominen voi aiheuttaa väsymystä. Vedenjuonnilla on myös myrkkyjä ja kuona-aineita elimistöstä poistava vaikutus ja se on tärkeänä apuna aineenvaihdunnan ylläpitämisesssä. Lisäksi liian vähäinen veden juonti voi vaikuttaa ruoansulatusnesteiden tuotantoon ja se taas voi aiheuttaa erilaisia vatsaongelmia. Ja tilanne ei helpotu jos korvaat veden kahvilla, limsoilla ja mehuilla. Parasta vettä on ihan vaan se vesi. Maustetut, hiilihapotetut vedet eivät korvaa vettä.

 

 

Tehosta ainenvaihduntaasi

 

Unen määrä on liian vähäistä tai laadutonta

Uni on aikaa jolloin kehon kuuluisi palautua ja rakentua. Jos sen määrä tai laatu jää liian vähäiseksi, alkaa se vaikuttamaan aineenvaihduntaan ja ihan kaikkeen, kuten mielialaan ja vireystasoihin negatiivisesti. Tai oikeastaan puhutaan hormoneista, joiden toiminta häiriintyy, jos keho ei saa tarpeeksi lepoa. Usein liian vähäinen uni saa myös syömään huonommin ja tekemään ei niin hyviä valintoja ravinnon suhteen. Mahdollisesti myös kehon kalorinpolttokyky voi kärsiä huonosti nukutun yön jälkeen.

Pitkäaikainen stressi on yksi hyvinvoinnin vastustaja

Pitkäaikainen kroonistunut stressi saa aikaan kehossa hormonaalisia reaktioita, jotka vaikuttavat syömisen säätelyyn ja esimerkiksi vatsaonteloon kerääntyvään rasvaan. Kun stressi kestää pitkään, vaikuttaa se myös usein unen määrään ja laatuun. Siitä voi syntyä kierre. Pitkäaikaisen stressin seurauksena keho tuottaa adrealiinia ja kortisolia. Tämä taas nostaa kehon verensokeri-, ja insuliinitasoja, joka taas helposti varastoituu rasvaksi ja elimistö varastoi tuossa tilanteessa myös ravinnon kautta saamansa sokerit rasvakudokseksi.

Kovatehoinen treeni ja vajaa ravitsemus ja palautuminen

Huomaa, että myös todella kovatehoisesti tehdyt treenit liian usein tehtynä, hidastavat myöskin aineenvaihduntaa. Varsinkin jos lepo ja ravitsemus eivät ole kohdillaan ja kehossa on jo valmiiksi stressitila, kannattaa miettiä treenien keventämistä. Jos treenaat paljon ja syöt niukasti, ei yhdistelmä ole järkevä eikä kehittävä. Siksi kiinnitä huomiota varsinkin hiilihydraattien saantiin, jos treenaat paljon. Usein juuri hiilihydraatit jäävät urheilijalla liian vajaiksi ravinnossa. Toki myös proteiinit tasaisesti pitkin päivää sekä rasvat ovat erittäin tärkeitä.

Jos sinulla on raskas ja stressaava elämäntilanne juuri nyt, ei kannata treenata omien tämän hetkisten resurssien yli menevällä alueella. Voit hetkeksi keventää ihan luvan kanssa.

Huomaa, että stressatessa keho kuluttaa myös runsaasti mm. b-vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia. Pidä huoli että saat niitä tarpeeksi. Varsinkin magnesiumilla on tärkeä rooli kehon rauhoittamisessa.

Elät passiivisesti

Tottakai tällä on vaikutusta, hyvinkin kokonaisvaltaisesti. Ihminen on suunniteltu ja tehty liikkuvaksi olennoksi. Jos se istuu koko päivän, eikä ole yhtään fyysisesti aktiivinen, tottakai se tekee hallaa aineenvaihdunnalle. Liikkumattomuus passivoi niin kehoa kuin mieltäkin. Myös lihasmassan hupeneminen hidastaa aineenvaihduntaa.

 

Tässä muutamia asioita, jotka voivat hidastaa aineenvaihduntaa. Kakkososiossa myöhemmin etsitään keinoja, miten lähteä boostaamaan omaa aineenvaihduntaa. Minä toivotan teille ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua!

 

Elina New Beginning uusi alku