Nokkonen – kesän superfood

Nokkosesta olen pienestä asti tietänyt vain sen, että kun siihen koskee, niin se polttaa inhottavasti. Myöhemmin tästä ärhäkästä vilivihanneksesta on paljastunut monia hyviä puolia, jonka vuoksi todellakin kannattaa pukea hanskat käteen ja mennä poimimaan nämä superfoodit talteen! Mieti nyt, ilmaista ja ravinnerikasta ihan läheltä poimittuna. Nokkonen sopii loistavasti täydentämään ruokavaliota.

Nokkonen sisältää monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tässä muutamia asioita nokkosesta:

  • Nokkonen voi vähentää turvotusta. Se edistää ruoansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa.
  • Kasvista löytyy mm. rautaa, jota nokkosessa on jopa seitsemän kertaa enemmän kuin kipparikallen suosimassa pinaatissa. Alhaisesta hemoglobiinista kärsivien kannattaa suosia nokkosta, joka on luonnon oma raudanlähde.
  • Nokkosesta löytyy myös runsaasti kalsiumia, jota nokkosessa on maitoon verrattuna nelikertaisesti.
  • Siitä löytyy myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa ja sen soluja hapettumiselta ja parantavat vastustuskykyä.
  • Lisäksi ravintoaineet ovat nokkosessa hyvin tasapainoisessa muodossa, jonka ansiosta ruoasta saatujen ravintoaineiden imeytyminen on tehokasta.

Nokkosen käyttötarkoituksia

Nokkosia on käytetty rohtona jo vuosisatoja esimerkiksi vatsa-, ja virtsavaivoihin. Sillä voi olla kipua lievittävä vaikutus. Se laittaa myös aineenvaihdunnan liikkeelle,  tehostaa ruoansulatusta ja pitää verensokerin tasaisempana. Nokkosella voi olla myös positiivisia vaikutuksia allergioihin. Lisäksi nokkosen sanotaan lisäävän pintaverenkiertoaja se toimii ulkoisesti kauneudenhoitotuotteena hiuksille (hoitaa kuivaa ja hilseilevää päänahkaa).

Milloin paras aika kerätä?

Paras aika kerätä nokkosia on alkukesä, ennen kukintaa, jolloin nokkoset ovat tuoreimmillaan. Pienemmät versot voit kerätä kokonaan, mutta pidemmille kasvaneista kannattaa kerätä vain lehdet. Voit myös uudistaa kesän mittaan nokkospuskan leikkaamalla sen, jolloin saat tuoretta nokkosta myöhemmin kesällä noin kuukauden päästä leikkaamisesta. Parhaimmillaan nokkonen on aurinkoiseen aikaan, tuoreena.

 

Nokkonen

Huomioi nämä asiat nokkosia kerätessäsi ja käsitellessäsi!

Nokkoset keräävät itseensä nitraattia helposti. Tämän vuoksi kerää nokkoset puhtailta paikoilta, ei siis teiden varsilta, koirien pissareiteiltä tai lantakasojen läheisyydestä. Suojaa itsesi hyvin, koska nokkoset polttaa inhottavasti. Saat poltteen pois ryöppäämällä eli keittämällä lehdet keruun jälkeen.

Näin ryöppäät nokkosen

Huuhdo nokkoset ensin huolellisesti ja  siivilöi vesi pois. Keitä vesi kattilassa ja lisää lehdet veteen. Keitä viisi minuuttia. Siivilöi lehdet ja huuhtele kylmällä vedellä. Voit hyödyntää nokkosveden hiuksiisi. Nokkosen voi myös kuivattaa ryöppäyksen sijaan. Esimerkiksi kylpyhuoneen lämmin lattia voi toimia hyvänä kuivauspaikkana. Kuivaus tulisi tapahtua alle 35 asteen lämpötilassa mieluiten.

 

Miten käyttää nokkosta?

Voit silputa nokkosen lehdet ryöppäyksen jälkeen ja halutessasi pakastaa ne. Nokkoset sopivat yrttien tapaan keittoihin, munakkaisiin, lättyihin ja muihin lämpimiin ruokiin. Voit lisätä sitä halutessasi salaatin sekaan tai smoothien joukkoon.

 

Resepti: Nokkossämpylät (15 kpl)

5 dl haaleaa vettä

1 pss kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

5 dl kaurahiutaleita

6 dl hiivaleipä/sämpylä/grahamjauhoja

5 dl tuoreita nokkosenlehtiä silputtuna TAI 4 rkl nokkosjauhetta

1/2 dl kasviöljyä

1/2 dl siemeniä

 

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, jonne lisää myös suola.
  2. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot sekä nokkoset, siemenet ja öljy, samalla taikinaa vaivaten.
  3. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan ja leivo siitä sen jälkeen sämpylöitä.
  4. Nostata hetki ennen uuniin laittamista. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan.

 

Sämpylät ovat niin hyviä vastapaistettuna! Toki nokkosen hyvät ainesosat ovat parhaimmillaan raakana, jolloin voit käyttää nokkosia esimerkiksi smoothien joukossa. Mutta nämä sämpylät vievät silti kielen mennessään. 🙂

 

Elina New Beginning uusi alku