Periksiantamaton

Miten löydät motivaation pysyvään elämäntapamuutokseen?

Kun tunne muutoksenhalusta tulee, tehdään silloin päätös. Antaako asian olla, vai tekeekö jotain jotta sen saisi muuttumaan. Jotta ihminen motivoituu tekemään elämäntapamuutoksen, tai minkä asian nyt tahansa, täytyy tekemiseen olla jokin syy mikä vie eteenpäin. Käsitteenä motivaatio vastaa kysymykseen miksi käyttäydyn näin miten käyttäydyn. Motivaatio on toiminnan voima ja juurikin motivaatio määrittelee sen, pääsemmekö meidän asettamiimme tavoitteisiin. 

Motivaation voisi jakaa kahteen eri luokkaan; ulkoiseen ja sisäiseen motivaatioon.

Ulkoisessa motivaatiossa tärkeimpänä asiana pidetään esimerkiksi palkintoja, ulkonäöllisiä muutoksia tai muiden ihmisten ihailua. Jos motivaatio on kiinni ulkoisista tekijöistä, tarvitsee henkilö hyvin paljon tukea muilta, kannustusta ja motivaatio on paljon riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Ja on hyvin normaalia, että moni tavoitteenasettaja lähtee aluksi liikkeelle paljolti ulkoisen motivaation avulla. Olisikin tärkeää muuttaa motivaatio matkan varrella sisäsyntyiseksi niin, että halu lähtee ihmisestä itsestään, eikä ole riippuvainen ulkoisista kannustimista. Kun halu lähtee ihmisestä ja on sisäistä, on yleensä myös tavoitteiden saavuttaminen paljon todennäköisempää. 

Elämäntapamuutoksessa tai missä tahansa aikaa vaativassa asiassa usein sanotaan etenemisen tyssänneen motivaation puutteeseen.

Tämä johtunee usein siitä, että ajatellaan tulosten saapuvan raketin lailla, kun maltetaan tehdä asioita hyvin tai liiankin orjallisesti pari viikkoa. Voi olla että tuloksia tuleekin alkuun hyvin, mutta kituuttamista ei enää jakseta kuukauden päästä jatkaa. On menty liian tiukilla. Ja nyt ajatellaan niin että ainoastaan tällä tyylillä saa tuloksia, nopeita tuloksia. Elämäntapoja muutettaessa maltti todella kannattaa, koska ne ovat useimmiten avain tuloksiin, pysyviin tuloksiin. Ja motivaation on lähdettävä itsestä. 

Motivaatiota ei siis voi toiseen takoa, eikä sitä saada syntymään käskemällä. Siihen on oltava palava halu, eikä ulkopuolinen sitä mitenkään pysty toiselle rakentamaan. Motivoida pystytään ja ulkopuolinen voi myös antaa motivaatiolle lähtölaukauksen. Kun motivaatio lähtee itsestä, pystyt lähes mihin vaan tahdonvoimalla ja näkemällä tavoitteen ja sen kun olet jo siellä.

 

Seuraavaksi annan sinulle keinoja ja vinkkejä oman motivaation löytämiseen ja ylläpitämiseen.

  • Hakeudu positiivisten, innostavien ja inspiroivien ihmisten seuraan. He kannustavat sinua, eivätkä lyttää tavoitteitasi. Huomaamattasi muutut myös itse entistä positiivisemmaksi, kun vietät aikaa sellaisten ihmisten kanssa jotka luovat sinulle hyvää fiilistä. Sanotaan että olet niiiden viiden ihmisen keskiarvo, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Tämä voi pitää hyvinkin paikkansa.
  • Pyri löytämään asioista edes jotain positiivista. Valittaminen ei vie sinua minnekään, keskity mielummin ongelman ratkaisuun kuin jäät vatvomaan ongelmaa.
  • VISUALISOI. Tee tavoitteestasi itsellesi lähes jo todellinen! Ajatuksissasi tunne se joka solullasi, näe se. Miten upealta tuntuu olla omassa tavoitteessasi?
  • Ole valmis vastoinkäymisiin koska niitä hyvin isolla todennäköisyydellä tulee. Kun olet valmistatunut niihin ja näet ne opettajina, selviydyt niistä! Käy epäonnistumiset ja vastoinkäymiset läpi ja ole seuraavalla kerralla viisaampi ja vahvempi.
  • Jos oikeasti haluat saavuttaa jotain, sinun täytyy sitoutua siihen 100%. Niin se vain on. Sovi itsesi kanssa jokin aikaraja tavoitteellesi, jolloin teet siitä todellisemman. Helposti ihminen asettaa tavoitteen ja ei ikinä sitoudu siihen. Ja ei ikinä pääse tavoitteeseensa, koska luovuttaa liian nopeasti alkuinnostuksen lopahdettua, ensimmäisten vastoinkäymisten tultua.

 

Tärkeimpänä asiana on löytää se oma vahva miksi mikä liikuttaa sinua.

Miksi minä teen tätä päivittäin? Mikä on se elämä, jota minä haluan elää? Sen avulla sinä jaksat ja jaksat ja et luovuta, vaan olet periksiantamaton vaikka matkalla olisikin esteitä. Sinä tiedät sen että kunhan jatkat, tulet vielä pääsemään maaliisi. Ja se on täysin ok, vaikka tavoite muuttuu matkan varrella. Tai jos sitä ei saavutakkaan juuri määrättynä ajankohtana, se ei ole vakavaa. Tavoitteen päivänmäärää vain siirretään eteenpäin.

Motivaatio on mahtava asia, jonka avulla voit saada elämääsi huikeitakin asioita. Kun löydät oman sisäisen motivaation, auttaa se sinua matkallasi selviämään vastoinkäymisistä. Muista vaan olla periksiantamaton ja kulje matkasi ihanien ihmisten kanssa ja muista itsekin välillä hymyillä ja nauttia matkasta kohti tavoitetta. Unohtamatta niitä välitavoitteita ja onnistumisten juhlimista.

 

 

Elina New Beginning uusi alku