Tukevatko päivittäiset tapasi tavoitettasi?

Varsinkin painonpudottajalla ensimmäiset päivät ja viikot voivat olla tuskaisia. Tiedetään kyllä mitä halutaan, mutta eteneminen tuntuu niin tuskaisen hitaalta. Paino haluttaisiin saada laskemaan monta kiloa jo ensimmäisen viikon aikana, eikä painonpudotusta jakseta odottaa montaa viikkoa, saati kuukautta… Hiljalleen mieleen alkaa tupsahdella kysymyksiä jotka saattavat lannistaa ja saada palaamaan takaisin vanhojen tapojen pariin. Mutta kannattaako niihin palata? Eihän nyt toki.

Moni ryhtyy painonpudotukseen valtavan alkuinnostuksen siivittämänä, eikä mieti asiaa sen enempää. Monelle painopudotuksessa onkin kyse hetkellisen ruokavalion noudattamisesta, eikä välttämättä ajatella sen enempää omien tapojen muuttamista. Tällaisessa tilanteessa valitettavasti painonpudotus on hyvin harvoin pysyvää, johtuen siitä, että pysyvä painonpudotus vaatii pysyvän tapojen muuttamisen.

 

Samaa vanhaa vai jotain uutta?

On tärkeä ensimmäiseksi tiedostaa, että vanhat, jo vuosia toistetut samat päivittäiset tavat eivät välttämättä tue tavoitettamme, vaan ne tukevat sitä elämää, jollaista elämme juuri nyt. Totutut, vanhat tavat tuntuvat meistä mukavilta ja tuottavat mielihyväntunnetta, josta saatamme pitää tiedostamattamme kynsin hampain kiinni. Tunne voikin olla aluksi muutosta tehdessä hyvin ristiriitainen, koska haluat muutosta elämääsi kovasti, mutta samalla haluat tuntea vanhojen tapojen tuomaa mukavuuden tunnetta. Valitettavasti vanhojen tapojen toistamisella ei saada aikaiseksi haluttua muutosta. Niillä pystytään vain ylläpitämään sellaista elämää, jollaista olet tähän päivään asti elänyt.

Herkkujen syöminen ja sohvalla makaaminen tuntuvat juuri sillä hetkellä hyvältä ja mukavalta vaihtoehdolta, mutta auttaako sohvalla makaaminen tavoitteesi saavuttamisessa? Jos toistat tätä samaa päivästä toiseen, millaista elämäsi on kymmenen vuoden kuluttua? Näytätkö siltä, miltä haluat näyttää? Elätkö sellaista elämää, kuin haluat elää?

 

Uudet tavat tuovat mukanaan haluamasi muutoksen!

Uudet tavat tuntuvat aina aluksi vaikeilta ja epämukavilta, mutta onneksi niiden toistamiseen tulee ajan myötä muutos. Kun olet toistanut uusia tapoja riittävän monesti, aivosi tottuvat niihin ja lopulta ne korvaavat vanhat tavat uusilla. Tämän myötä esimerkiksi aluksi niin vaikealta tuntuva terveellisen ruokavalion noudattaminen on lopulta helppoa eikä vaadi edes ponnisteluja. Tähän pisteeseen päästäksesi sinun on vain ensin toistettava uutta tapaa kerta toisensa perään.

 

Uuden tavan oppiminen on vähän sama kuin polun tekeminen metsään. Kun kävelet metsässä samaa reittiä riittävän monta kertaa, muodostuu siihen polku. Vanhat polut jäävät käyttämättä ja ne häviävät hiljalleen pois.

 

Itse pidin aiemmin herkkujen syömisestä kovastikin, mutta enemmän pidin terveellisen ruoan tuomasta kokonaisvaltaisesta hyvästä olosta. Pidin myös sohvalla makaamisesta, mutta enemmän pidin liikunnan tuomasta lisäenergiasta ja kunnon kohenemisesta… Ymmärsin, että omia tekoja kannattaa miettiä pidemmässä ajanjaksossa ja pohtia ihan tosissaan, millaista oma elämä tulee olemaan, jos tiettyjä tapoja noudattaa vaikka seuraavan vuoden ajan. Tämän jälkeen on helppo tajuta, että säännöllisen liikunnan harrastamisen myötä vuoden päästä on paremmassa kunnossa ja syömällä terveellisesti vuoden päästä on pudottanut hyvän määrän kiloja.

 

TEHTÄVÄ: Suosittelen, että mietit nyt kahta eri tapaa, jotka ovat ääripäitä toisilleen. Näitä voivat olla esimerkiksi liikkumattomuus ja liikkuminen. Mieti, millaista elämäsi on, jos et liiku vuoteen? Entä millaista elämäsi on, jos liikut säännöllisesti seuraavan vuoden ajan? Voit miettiä samaa ruokavalion suhteen. Millaista elämäsi on, jos syöt vuoden epäterveellisesti? Entä jos syöt vuoden terveellisesti? Mieti millaista elämäsi on kymmenen vuoden kuluttua, jos noudatat näitä tapoja päivittäin.

Saavuttaaksesi muutosta elämässäsi, tulee sinun muuttaa tapojasi. Mieti, millaista elämää haluat elää nyt ja tulevaisuudessa? Jos haluat pudottaa painoasi, mieti mitkä tämänhetkiset tapasi ovat tavoitteesi esteenä ja miten voit muuttaa niitä jatkossa tukemaan painonpudotusta

”Järjettömyys on sitä,

kun toistaa samoja asioita yhä uudelleen

ja uudelleen ja odottaa erilaisia tuloksia.”