Tässä hetkessä

Milloin viimeksi olet vain ollut? Ollut tässä, tässä paikassa ja tässä hetkessä, ilman sitä pakonomaista kiireen tunnetta tehdä jotain.

Jos mieleen ei tule juuri nyt tällaista hetkeä, et ole ainoa. Et ole ainoa joka ihmettelee päivien, viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien vilahtamista ohi. Sananmukaisesti joillakin se tuntuu vilisevän ohi kaiken sen suorittamisen keskellä. Täytyy myöntää, kyllä minussakin asuu jonkinasteinen suorittajaluonne, joka nousee välillä esiin. Sen kanssa on joskus haastava elää, koska päässä vilisee miljoonia ajatuksia ja kun niitä on niin paljon, ei tiedä minne säntää. Loppujen lopuksi ilman post-it lappuja kaikki on sekametelisoppaa ja asioita karkaa unohduksiin, kun ne eivät enää mahdu hyvään ja järkevään järjestykseen omassa päässä. Välillä voi tuntua ihan siltä kuin oma merkitys olisi kiinni näissä asioissa mitä saa aikaan ja tekemättömät tuovat paineita. Entäpä sitten kun niitä asioita on liikaa, saako silloin laatua aikaiseksi, saati mitään? Mieli ylikuormittuu ja mitä tapahtuu, kun vaikka tietokone ylikuormittuu? Se menee tilttiin ja jumittaa.

Silloin, kun hetkeksi hölläät otetta ja ajatuksia, ne tuntuvat yhtäkkiä järjestyvän paremmin.

Tiedätkö sen tunteen, kun kuljeskelet luonnossa ja keskityt ainoastaan luonnon ääniin, metsän ja kukkien tuoksuun ja siihen uskomattomaan kauneuteen joka luonnossa vallitsee? Siellä luonnon keskellä ymmärtää oman pienuutensa ja kuitenkin tulee se olo, että asiat järjestyvät eikä ole mitään hätää. Luonnolla on niin rauhoittava ja voimauttava vaikutus. Raikasta ilmaa hengittäessäsi ajatukset järjestyvät paremmin ja uusia ajatuksia voi ilmestyä mieleen tuosta vain. Tuolloin voit saada myös vastauksia kauan päässäsi pyörineisiin kysymyksiin tai ongelmiin.

Kun keskityt johonkin täydellä fokuksella tietyn ajan, ja pidät säännöllisin väliajoin ajatustaukoja ja palaamalla taas sopivan hetken päästä asian pariin, voit huomata miten aivot aivan kuin kirkastuisivat ja saat enemmän oikeita asioita aikaiseksi. Kun annat hetken aikaa vain olemiselle, alkavat ajatukset ja ideat pulputa uudella tavalla. Eipä siis mikään ihme, että monet menestyneet ihmiset ovat ottaneet käyttöön päivittäiset omat lepohetkensä jonka aikana he päästävät irti tekeillä olevista asioista. Jotkut ottavat päiväunet, jotkut meditoivat, joogaavat tai liikkuvat luonnossa. Joskus päässäsi pyörivän kysymyksen tai ongelman ratkaisuun riittää se, että pyydät omalta alitajunnaltasi ratkaisua ja päästät asiasta irti. Alitajunta tekee töitä tietämättäsi ja esittää sinulle ratkaisun jonkin ajan päästä. Tuolloin huomaat, että näin sen pitikin mennä.

 

 

Ihminen tarvitsee asioita elämäänsä joka kiinnittää hänet tähän hetkeen aina silloin kun tuntuu menevän liian lujaa.

Yksi kantaa taskussaan kiveä jota puristamalla hän kiinnittää itsensä tähän hetkeen. Stressaavina hetkinä tämän kiven puristaminen voi viedä hänet ajatuksissa meren kuohunnan äärelle, jossa on hyvä olla. Toisen tapa rauhoittua on se, kun saa sulkea silmät ja hengittää syvään muutaman kerran. Kolmas sitoo lenkkitossut, lähtee ulkoilmaan ja nauttii siitä, kun keho saa liikkua; askel sekä hengitys kulkevat. Tapoja on niin erilaisia ja varmasti jokaiselle löytyy kokeilemalla se oma ja luontevin tapa kiinnittyä tähän hetkeen ja rauhoittua.

  • Hakeudu luontoon; meren äänet, metsän tuoksu, kukkakedon kauneus
  • Kanna mukanasi jotain esinettä jota koskettamalla kiinnityt tähän hetkeen
  • Hengitä syvään, tee hengitysharjoituksia
  • Meditoi tai joogaa
  • Katsele kynttilän liekkiä tai jotain kaunista maisemaa
  • Piirrä, maalaa tai kirjoita
  • Kuuntele rentouttavaa musiikkia, laula tai soita

Keskustelin erään ihanan naisen kanssa, joka kertoi minulle kokemuksiaan meditaatioretriitistä. Kuusi päivää ilman kännykkää, nettiä ja televisiota. Edes kirjoja ei retriitin aikana ollut lupa lukea. Erikoisinta oli, että tämä kuusi päivää vietettiin hiljaa, eikä muiden kanssa keskustelu ollut sallittua kuin erityistapauksissa. Omia ajatuksia sai purkaa ohjaajien kanssa tiettyinä aikoina. Kysyin, saiko ajatuksia edes kirjoittaa ylös, joka itselleni on ominaista. Ei saanut. Kaikki ylimääräinen retriitin ajalta oli kielletty. Päivät koostuivat yhteisistä meditaatiohetkistä, luonnossa kävelemisestä, arkiaskareiden tekemisestä ja vain olemisesta. Kaiken sai tehdä omaan tahtiin ja sai vaikka nukkua koko päivän, jos siltä tuntui.

Yleensä ihminen karkaa omia ajatuksiaan arjen tekemiseen.

Jos tulee hetkiä, ettei olekaan mitään tekemistä, sitä säikähtää omia ajatuksiaan ja siitä tulee sietämätöntä. Täytyy olla jotain tehtävää koko ajan. Tuollaisella retriitillä mieli pakotetaan pysähtymään, kun kaikki virike on viety pois. Kaikki maailman virikkeet jotka vievät ihmistä kauemmas itsestä. Retriitti oli myös raskasta välillä, siellä mieli joutuu riisutuksi ja vanhoja, unohdettuja kipeitä asioita voi nousta esiin. Kaiken tämän jälkeen tämä nainen löysi aivan uudella tavalla elämän pienet upeat asiat. Hän itki nähdessään auringonnousun kauneuden. Jotenkin maailma näytti aivan erilaiselta uusilla, auenneilla silmillä.

Menneeseen et pysty enää vaikuttamaan. Se on mennyttä. Tulevaisuuden eteen pystyy tehdä asioita, mutta silti tulevaisuus on vasta tapahtumassa. Ainoa asia joka on totta, on tämä hetki.

 
 Elina New Beginning uusi alku